1515

Turkiet: Tyskland måste "lära sig att uppföra sig"

Stadshuset i den tyska staden Gaggenau har bombhotats sedan ett valmöte med den turkiske justitieministern Bekir Bozdag ställts in. Samtidigt anklagar Turkiet Tyskland för dubbelmoral i det allt mer upptrappade ordkriget mellan länderna.

Enligt borgmästaren i staden Gaggenau har stadshuset utrymts efter att hotet inkommit. Han säger till tysk tv att det inte kan uteslutas att hotet har med det inställda valmötet att göra.

Under morgonen anklagade den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu Tyskland för dubbelmoral, och sade att landet måste "lära sig att uppföra sig" om det vill fortsätta ha goda relationer till Turkiet. Uttalandet kommer efter att Gaggenau dragit in tillståndet för ett möte där Turkiets justitieminister Bekir Bozdag skulle valtala inför landsmän.

Hans avsikt var att söka stöd inför den folkomröstning om utökad presidentmakt som ska hållas i Turkiet i april. Efter att tillståndet dragits in ställde i sin tur Bozdag in ett möte med sin tyske kollega, och Tysklands ambassadör blev uppkallad till UD i Ankara för en protest.

"Det är oacceptabelt att tyska myndigheter, som ständigt läxar upp oss i fråga om mänskliga rättigheter, demokrati, rättvisa inför lagen och yttrandefrihet inte tillåter ett möte organiserat av den turkiska gruppen", sade Bozdag efter beskedet.

Förbindelserna mellan länderna försämras ytterligare av att Turkiet den 14 februari grep den tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel, som varit Die Welt-gruppens korrespondent i Turkiet sedan maj 2015.

"Fria och oberoende medier är en del av demokratin och får aldrig ifrågasättas", sade förbundskansler Angela Merkel, som lovade att "göra allt i sin makt" för få Yücel fri.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?