1515

Turkiet tvingar hem Sveriges ambassadör – Erdogan: Ska förklaras som ”persona non grata”

Sveriges ambassadör i Turkiet är på väg att utvisas från landet.

Totalt tio ambassadörer – varav flera från länder som är Turkiets allierade – förklaras ”persona non grata” efter att ha uttryckt stöd för en fängslad aktivist.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

”Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt”, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett offentligt framträdande i staden Eskisehir.

Att beteckna en ambassadör som ”persona non grata”, icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.

Dessa tio ambassadörer har agerat på ett olämpligt vis och behöver förstå hur Turkiet fungerar, enligt Erdogan.

”Vi noterar medieuppgifterna. Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter”, meddelar det svenska utrikesdepartementet.

Staffan Herrström är Sveriges ambassadör i Turkiet sedan ett drygt år tillbaka. Utöver honom handlar det om ambassadörer från USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Nya Zeeland.

Länderna gjorde i måndags ett gemensamt uttalande om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017 och anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Han frigavs i februari 2020, bara för att gripas igen några timmar senare – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.

I uttalandet skrev länderna bland annat att fängslandet av Kavala ”kastar en skugga” över Turkiet.

Under veckan har Erdogan upprepade gånger hotat att vidta åtgärder mot ambassadörerna och ifrågasatt att de har något i Turkiet att göra.

”Den verkliga orsaken till mitt fortsatta frihetsberövande är att regeringen behöver hålla liv i en fiktiv berättelse om att Gezi-protesterna var en följd av en utländsk konspiration”, sade Osman Kavala själv, när nyhetsbyrån AFP besökte honom i fängelset förra veckan.

Även Europadomstolen har beskrivit rättsfallet som ett sätt att tysta en oppositionell röst och krävt att Kavala ska släppas. Europarådet har sedan varnat för disciplinära åtgärder om så inte sker.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att det är en ovanligt stark reaktion från Turkiets sida och att det tyder på att Erdogan är hårt pressad.

”Att man förklarar ambassadörer från länder som Kanada, Nederländerna och Tyskland – en enormt viktig handelspartner för Turkiet – och USA som icke önskvärda är ganska ovanligt. Det är bland annat länder som är med i EU, där man är ett ansökarland, och länder som är med i Nato, där man är medlem”, säger Levin.

Sverige spelar ingen huvudroll i det här dramat, med tanke på de andra ländernas dignitet, och Levin beskriver relationen mellan länderna som ”hyfsat bra” tidigare.

Ett utvisande av ambassadören hade däremot kunnat försvåra projekt Sverige har i Turkiet.

”Sverige försöker stötta civilsamhället i Turkiet, som är så viktigt för att det ska finnas något av det demokratiska Turkiet att återuppta om den tiden skulle komma. Om man skulle kasta ut den svenska ambassadören försämras relationerna och det arbetet blir svårare”, säger Levin.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?