1515
Annons

Turkiet placerar ut soldater i Libyen

Turkiet har börjat placera ut soldater i Libyen, meddelade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på söndagskvällen.

Turkiets beslut att sända militärt stöd till Libyens FN-erkända regering fördöms av Saudiarabien – som stöder motståndarsidan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

”Våra soldaters plikt där är koordination. De kommer att utveckla ett centrum för operationer”, sa Erdogan till CNN Turk.

Det turkiska parlamentet har godkänt en lag som medger för regeringen att skicka soldater till stöd för den regering i Tripoli som FN har erkänt och som är under press av krigsherren Khalifa Haftars upprorsgrupp.

Turkiet och Saudiarabien stöder olika sidor i Syrien. Efter Turkiets beslut att sända militärt stöd till regeringssidan är farhågan att konflikten i landet ska utvecklas till ett ombudskrig liknande det syriska, där rivaliserande utländska regeringar aktivt stödjer olika sidor.

Saudiarabien stöder, tillsammans med Förenade arabemiraten och Egypten, Haftars upprorsgrupp. Regeringen i Tripoli som i sin tur stöttas av Qatar – och nu även Turkiet.

”Saudiarabien tar avstånd från och fördömer Turkiets senaste eskalering av läget i Libyen”, kommenterar landets utrikesdepartement det turkiska beslutet.

Så här replikerar Turkiets utrikesdepartement:

”Det är av avgörande vikt att det internationella samfundet omedelbart tar steg för att stoppa det externa stödet till Haftars armé.”

Inbördeskriget i Libyen intensifierades när Haftars styrkor i april 2019 inledde en offensiv mot den FN-erkända regeringen.

Under lördagen ska minst 30 personer ha dödats i en attack mot en militärskola i huvudstaden Tripoli, som står under den FN-erkända regeringens kontroll.

Vårdminister Hamid bin Omar säger till Reuters att antalet döda fortfarande stiger och att de omfattande skadorna gör det svårt att räkna antalet dödsfall. Haftars styrkor förnekar, via en talesperson, inblandning i attacken.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?