1515

Turkiet lovar hårt svar till Nederländerna

Nederländerna stoppade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu från att landa på holländsk mark, och körde ut socialminister Fatma Betül Sayan Kaya ur landet.

"Oacceptabelt beteende" säger Turkiets premiärminister, som lovar att slå tillbaka på "hårdast möjliga sätt".

Binali Yildirim, Turkiets premiärminister.
Binali Yildirim, Turkiets premiärminister.Bild:TT

"Den här situationen har mött starkast möjliga protest från vår sida, och det har framförts till de nederländska myndigheterna att svarsåtgärder kommer, på hårdast möjliga sätt. Vi kommer att svara på motsvarande sätt efter detta oacceptabla beteende", säger premiärminister Binali Yildirim i en kommuniké.

Socialminister Fatma Betül Sayan Kaya tog sig till Rotterdam med bil under lördagen, efter att Turkiets utrikesminister nekats landningstillstånd i landet, men hon hindrades av nederländsk polis från att komma in i konsulatet.

Hon ansågs vara en "icke önskvärd utlänning" i och med den ökade spänningen mellan länderna, enligt nederländska myndigheter, och utvisades därför.

"Hon har utvisats till landet hon kom ifrån", säger stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb.

Socialministern togs i förvar för att hon inte skulle kunna tala till de demonstranter som hade samlats i Rotterdam.

"Jag blev tillsagd att lämna landet och återvända till Tyskland så snart som möjligt. Jag kommer inte att åka om jag inte får träffa våra medborgare i åtminstone fem minuter", sa hon innan hon utvisades.

"Världen måste ta ställning i demokratins namn mot denna fascistiska handling. Detta beteende mot en kvinnlig minister kan aldrig accepteras", sa hon.

Borgmästaren Aboutaleb fördömde Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalande om att de nederländska myndigheterna är efterföljare till nazisterna.

"Vet de inte att jag är borgmästare i ett land som bombades av nazisterna?" sa han.

Runt 1.000 demonstranter visade sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid konsulatet. Efter flera timmars protester började polisen skingra demonstranterna med hästar och vattenkanoner.

Många av demonstranterna bar knappar med en bild på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, viftade med turkiska flaggor och ropade slagord.

"Folk är väldigt arga i kväll. De känner att deras yttrandefrihet har stoppats. Vi demonstrerar för att vi vill höra våra ministrar tala", säger Said Marti från Rotterdam.

Den spända stämningen mellan Turkiet och Nederländerna blossade upp under lördagen efter att Nederländerna inte gav Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu landningstillstånd.

Han skulle flyga till Nederländerna för att kampanja inför den turkiska folkomröstningen den 16 april, om en författningsändring. Enligt den turkiska regeringen skulle författningsändringen garantera stabilitet och effektivisera styret, men motståndare säger att det skulle leda till ett enmansstyre och öka spänningarna i samhället.

Erdogan anklagar Nederländerna för att motarbeta ja-kampanjen.

Utrikesminister Mevlüt Çavusoglu har flugit till Frankrike där han väntas hålla tal i staden Metz under söndagen. Det besöket har godkänts av det franska utrikesdepartementet.

Runt 400.000 människor av turkiskt ursprung bor i Nederländerna. Rösterna från turkar som är spridda runt Europa är viktiga inför valet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?