1515
Annons

Turkiet chockhöjer räntan till 24 procent

Turkiets centralbank beslutade på torsdagen att chockhöja styrräntan till 24 procent, vilket lyfte valutan liran efter sommarens tvära fall.

"Centralbanken ligger alltid ett steg efter marknaden", säger Emre Akcakmak, portföljförvaltare på East Capital.

Foto:Lefteris Pitarakis

Lirans ras sätter press på president Recep Tayyip Erdogan. Bara timmar före räntehöjningen stoppade han bil- och fastighetsaffärer i dollar och annan utländsk valuta. Beslutet ska sätta stopp för valutaspekulation.

Sedan uppmanade han än en gång centralbanken att sänka räntorna för att få ned inflationen, på tvärs mot etablerad ekonomisk teori.

"Räntan är orsaken, inflationen resulatet. Inflationen har stigit på grund av några felsteg från centralbanken. Jag har hittills inte sett att centralbanken har klarat sina inflationsprognoser", sa han vid en företagarmässa i Istanbul enligt Financial Times.

Yttrandet sågs som ännu ett tecken på att regeringen vill kontrollera centralbanken.

Därför föll liran på torsdagsförmiddagen – men studsade upp med nära 5 procent mot dollarn efter centralbankens höjning på 6,25 procentenheter till 24 procent mitt på torsdagen. Senast höjdes räntan i juni, med 1,25 procentenheter till 17,75 procent.

"Om man har en konsekvent politik spelar inte storleken på höjningen så stor roll, om den är på 3 eller 6,25 eller 8 procentenheter. Eftersom centralbanken inte gör små höjningar för att hänga med utan i stället gör försenade höjningar ligger den alltid ett steg efter marknaden", säger Emre Akcakmak.

Han efterlyser en klar politik.

"En del säger att centralbankens händer är bakbundna, att den inte är självständig. Jag säger att den måste kämpa för att återfå trovärdigheten."

Emre Akcakmak, som förvaltar East Capitals Turkietfond, anser att årets fall nu gör landet med 80 miljoner invånare intressant för investerare.

"Turkiet har ekonomiska utmaningar, vilket vi har sett även tidigare. Men Istanbulbörsen har fallit med 50 procent i år, värderingarna ligger i nivå med finanskrisen och liran har noterat nya bottenrekord nästan varje dag", säger han.

Per Hammarlund, chefsstrateg från tillväxtmarknaderna på SEB, ser torsdagens räntehöjning som ett steg i rätt riktning.

"Det är en klart positiv signal på att centralbanken har fått politiskt utrymme att bekämpa inflationen. Detta måste nu följas upp med en åtstramning av statliga utgifter för att minska risken för volatilitet senare i år."

Han anser dock för att centralbanken mer proaktivt måste motverka effekterna av negativa nyheter.

"Centralbanken behöver erkänna externa potentiella svårigheter och förklara hur man planerar att bemöta eventuell volatilitet", säger Per Hammarlund.

Turkietexperten Paul Levin säger att centralbanken har tvingats visa sitt oberoende.

"Centralbanken har en väldigt tuff uppgift. Marknaden har redan tagit ut en stor höjning, medan den inte är populär hos Erdogan. Frågan är vad höjningen får för rent ekonomiska effekter", säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, på plats i Istanbul.

Han säger att Turkiet hade "ett antal mycket goda år" där Recep Tayyip Erdogan förvaltade reformer, som en stark och oberoende centralbank, för att närma sig EU.

"Turkiet lyckades få en stabil och hög tillväxt och samtidigt kontrollera inflationen, vilket är en sällsynthet i landet."

Det tog slut när dörren mot EU gradvis stängdes.

"Turkiet har tagit de enkla besluten, som att investera i infrastruktur, men inte de svåra, som strukturreformer eller få högre forskningsutgifter. Stora ambitiösa infrastrukturprojekt som vägar, broar, flygplatser och en kanal har blåst upp tillväxten", säger Paul Levin.

När ekonomin nu backar skyller presidenten på utländska intressen.

"Man har piskat upp nationella stämningar, och anklagar utlandet för att ligga bakom kuppförsöket (i juli 2016, reds anm). USA:s sanktioner mot ministrar och strafftullar på stål och aluminium passar in i bilden. Donald Trump har gjort det enkelt för Erdogan att säga att USA håller på med ekonomisk krigföring."

Hur påverkas Erdogans ställning av den svagare ekonomin?

"Det är lite för tidigt att sia om, men hans opinionssiffror har sjunkit sedan lirakrisen. Problemet är att det inte finns någon opposition som kan utnyttja situationen", säger Paul Levin.


Innehåll från Aros KapitalAnnons

Så fick de bättre effekt och kontroll: ”Ser möjligheter där andra inte ser dem”

Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.
Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.

Fastighetsbolaget Sjöson ville satsa stort.

Tack vare ett smidigt finansieringsupplägg kunde utvecklingsprojektet ta fart.

– Aros Kapital är en flexibel och bra partner som är perfekta att ha med sig tidigt i ett projekt, säger Lars Sjöberg, grundare och affärsområdeschef, Sjöson.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Att se möjligheter där andra inte ser dem. Det är något som definierar Lars Sjöberg och hans kollega Hans-Anders Karlsson. De har drivit företag tillsammans sedan 2008 med fokus på företagsutveckling.

2017 köpte de ett fastighetsutvecklingsprojekt i centrala Lund med 172 bostäder och en yta som bolaget har utvecklat till ett hotell.

– I den satsningen tryckte vi in mycket eget kapital men vi behövde också extern finansiering. Vi hade hört mycket gott om Aros och om att de kan ta ut svängarna bättre än traditionella banker, säger Lars Sjöberg.

– När vi presenterade vår affär så trodde de på oss och vårt finansieringsupplägg. 

Detta innebar grunden och starten av företaget Sjöson som i dag omsätter en miljard och verkar inom fastighetsbyggnation, industri, teknik och mat och dryck.

Flexibilitet viktig för framgång

Lars Sjöberg lyfter särskilt fram flexibiliteten hos Aros Kapital som viktigt för samarbetets framgång.

– De undersöker och skapar sig en uppfattning om personerna bakom och deras bakgrund. Aros har möjlighet att finansiera med alternativa säkerheter och dessutom med en effektiv kreditprocess fram till beslut. 

Smidigheten och flexibiliteten blandat med professionalismen hos Aros gör att det är ett kraftfullt alternativ till traditionell bankfinansiering. Vi fick en personlig service och en lånemodell med företagslån och fastighetsfinansiering anpassad efter våra behov. 

Lars Sjöberg berättar att samarbetet fungerade så bra att Sjöson med hjälp av Aros Kapital valde att göra ytterligare finansieringar.

Samarbetet med Aros har inneburit att vi inte har behövt sprida vårt röststarka ägande och därmed kunnat få bättre kontroll över våra projekt. Vi är helt enkelt väldigt nöjda med samarbetet.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Mer från Aros Kapital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Kapital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?