ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Turkiet chockhöjer räntan till 24 procent

  • Foto: Lefteris Pitarakis

Turkiets centralbank beslutade på torsdagen att chockhöja styrräntan till 24 procent, vilket lyfte valutan liran efter sommarens tvära fall.

"Centralbanken ligger alltid ett steg efter marknaden", säger Emre Akcakmak, portföljförvaltare på East Capital.

Lirans ras sätter press på president Recep Tayyip Erdogan. Bara timmar före räntehöjningen stoppade han bil- och fastighetsaffärer i dollar och annan utländsk valuta. Beslutet ska sätta stopp för valutaspekulation.

Sedan uppmanade han än en gång centralbanken att sänka räntorna för att få ned inflationen, på tvärs mot etablerad ekonomisk teori.

"Räntan är orsaken, inflationen resulatet. Inflationen har stigit på grund av några felsteg från centralbanken. Jag har hittills inte sett att centralbanken har klarat sina inflationsprognoser", sa han vid en företagarmässa i Istanbul enligt Financial Times.

Yttrandet sågs som ännu ett tecken på att regeringen vill kontrollera centralbanken.

Därför föll liran på torsdagsförmiddagen – men studsade upp med nära 5 procent mot dollarn efter centralbankens höjning på 6,25 procentenheter till 24 procent mitt på torsdagen. Senast höjdes räntan i juni, med 1,25 procentenheter till 17,75 procent.

"Om man har en konsekvent politik spelar inte storleken på höjningen så stor roll, om den är på 3 eller 6,25 eller 8 procentenheter. Eftersom centralbanken inte gör små höjningar för att hänga med utan i stället gör försenade höjningar ligger den alltid ett steg efter marknaden", säger Emre Akcakmak.

Han efterlyser en klar politik.

"En del säger att centralbankens händer är bakbundna, att den inte är självständig. Jag säger att den måste kämpa för att återfå trovärdigheten."

Emre Akcakmak, som förvaltar East Capitals Turkietfond, anser att årets fall nu gör landet med 80 miljoner invånare intressant för investerare.

"Turkiet har ekonomiska utmaningar, vilket vi har sett även tidigare. Men Istanbulbörsen har fallit med 50 procent i år, värderingarna ligger i nivå med finanskrisen och liran har noterat nya bottenrekord nästan varje dag", säger han.

Per Hammarlund, chefsstrateg från tillväxtmarknaderna på SEB, ser torsdagens räntehöjning som ett steg i rätt riktning.

"Det är en klart positiv signal på att centralbanken har fått politiskt utrymme att bekämpa inflationen. Detta måste nu följas upp med en åtstramning av statliga utgifter för att minska risken för volatilitet senare i år."

Han anser dock för att centralbanken mer proaktivt måste motverka effekterna av negativa nyheter.

"Centralbanken behöver erkänna externa potentiella svårigheter och förklara hur man planerar att bemöta eventuell volatilitet", säger Per Hammarlund.

Turkietexperten Paul Levin säger att centralbanken har tvingats visa sitt oberoende.

"Centralbanken har en väldigt tuff uppgift. Marknaden har redan tagit ut en stor höjning, medan den inte är populär hos Erdogan. Frågan är vad höjningen får för rent ekonomiska effekter", säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, på plats i Istanbul.

Han säger att Turkiet hade "ett antal mycket goda år" där Recep Tayyip Erdogan förvaltade reformer, som en stark och oberoende centralbank, för att närma sig EU.

"Turkiet lyckades få en stabil och hög tillväxt och samtidigt kontrollera inflationen, vilket är en sällsynthet i landet."

Det tog slut när dörren mot EU gradvis stängdes.

"Turkiet har tagit de enkla besluten, som att investera i infrastruktur, men inte de svåra, som strukturreformer eller få högre forskningsutgifter. Stora ambitiösa infrastrukturprojekt som vägar, broar, flygplatser och en kanal har blåst upp tillväxten", säger Paul Levin.

När ekonomin nu backar skyller presidenten på utländska intressen.

"Man har piskat upp nationella stämningar, och anklagar utlandet för att ligga bakom kuppförsöket (i juli 2016, reds anm). USA:s sanktioner mot ministrar och strafftullar på stål och aluminium passar in i bilden. Donald Trump har gjort det enkelt för Erdogan att säga att USA håller på med ekonomisk krigföring."

Hur påverkas Erdogans ställning av den svagare ekonomin?

"Det är lite för tidigt att sia om, men hans opinionssiffror har sjunkit sedan lirakrisen. Problemet är att det inte finns någon opposition som kan utnyttja situationen", säger Paul Levin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer