Annons

Turkiet: Finland måste häva vapenembargo

Finland måste offentligt deklarera att landet häver vapenembargot mot Turkiet för att Ankara ska godkänna Finlands Natoansökan, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

Uttalandet kommer inför att Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen ska diskutera landets Natoansökan med sin turkiske motsvarighet Hulusi Akar på torsdag.

”Den finländske försvarsministerns besök i Turkiet är viktigt eftersom vi ännu inte hört ett uttalande från Finland om att de har lyft på vapenembargot mot oss”, sade Cavusoglu till journalister på tisdagen.

”Vi väntar oss ett sådant uttalande därifrån.”

Svenska Inspektionen för strategiska produkter gav åter tillstånd för export av krigsmateriel till Turkiet, efter tre års stopp, tidigare i höstas.

Sverige och Finland lämnade in ansökningarna om medlemskap till Nato i maj. Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera