Annons

Turkiet: Europa försöker sparka oss under bordet

Turkiets regering kritiserar på nytt Sverige för att tillåta koranbränningar vid demonstrationer. Även försvarsminister Hulusi Akar upprepar Turkiets mantra om att Sverige inte följer Natoöverenskommelsen.

Turkiets försvarsminister Hulusi Akar.
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar.Foto:Virginia Mayo

Sverige gör enligt Akar inte vad som är nödvändigt för att uppfylla det trepartsavtal som Sverige, Finland och Turkiet ingått om Natoprocessen, skriver engelskspråkiga Hürriyet Daily News.

Försvarsministern lyfter särskilt fram den senaste tidens protester mot Turkiet i Sverige.

”Eftersom de inte följer memorandumet utförs avskyvärda attacker mot Turkiet, presidenten i Turkiet – en Natomedlem sedan 71 år – och mot den heliga koranen, en trossymbol för miljarder människor”, säger Hulusi Akar på söndagen enligt Hürriyet.

”Vad är det för logik? Vad är det för lagstiftning?”

Han säger att Turkiet har retat upp sig på lömska beteenden.

”Det är vad Europa har gjort mot oss: De försöker sparka oss under bordet.”

Förutom den högerextreme provokatören Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari har bland annat upphängningen av en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan upprört flera muslimska länder.

Tonläget har varit högt från den turkiska regeringen de senaste veckorna. För några dagar sedan sade till exempel Erdogan att så länge koranbränning tillåts kan Sverige inte räkna med ett ja till Natointräde.

Hulusi Akar kommenterade på söndagen även diskussionerna i USA om en eventuell försäljning av stridsflygplanet F-16 till Turkiet – en affär som blivit en bricka i spelet om Sveriges och Finlands ansökan till försvarsalliansen. 

Nyligen krävde 29 amerikanska senatorer i ett brev till president Joe Biden att en eventuell affär med Turkiet bör läggas på is tills att landet har ratificerat det svenskfinska Natointrädet.

Nu säger Akar att det finns fler möjligheter för Turkiet än att köpa amerikanska F-16.

”Vi förväntar oss att det sunda förnuftet segrar, att USA ser helheten och agerar utifrån det”, säger han enligt Hürriyet.

”Vi säger också att F-16 inte är det enda alternativet.”

Turkiet har tidigare köpt avancerade vapensystem av Ryssland.

Relationen med USA och andra Natovänner fick sig en törn när turkarna 2017 införskaffade det ryska luftvärnssystemet S-400.

USA har sedan dess nekat Turkiet att köpa det supermoderna stridsflygplanet F-35.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera