Annons

Turistvisum ska locka resebolag att investera i Saudiarabien

Ett nytt visumsystem för 49 länder infördes av Saudiarabien på fredagen, rapporterar Reuters. Kungadömet hoppas nu att utländska resebolag ska investera i landet, för att turismen ska kunna bidra med 10 procent av BNP om tio år.

Kvinnor kommer inte tvingas täcka sig helt, men axlar och knän ska fortsatt skylas, säger landets turismchef.
Kvinnor kommer inte tvingas täcka sig helt, men axlar och knän ska fortsatt skylas, säger landets turismchef.Foto:TT

Turister har i mångt och mycket varit utestängda från Saudiarabien i decennier. Men landets de facto regent, kronprinsen Mohammed bin Salman, ser turismen som en del av sin plan för att reformera landets ekonomi. De strikta religiösa reglerna har därför lättats något under de senaste åren, exempelvis att män och kvinnor inte längre separeras på offentliga platser.

Kvinnor kommer inte tvingas täcka sig helt, men axlar och knän ska fortsatt skylas – även på offentliga stränder, säger landets turismchef Ahmed al-Khateeb till Reuters.

Några lättnader gällande alkoholförbudet är dock inte aktuellt.

”Vi kommer ha tillräckligt många turister som kommer till Saudiarabien för att uppleva andra saker”, säger turismchefen.

Han bedömer att det krävs investeringar på omkring 67 miljarder dollar, motsvarande 656 miljarder kronor, för att få upp tillväxten i sektorn.

Saudiarabien hoppas kunna locka 100 miljoner besökare årligen om tio år, jämfört med dagens omkring 40 miljoner per år. Målet är att turismen ska bidra med 10 procent av BNP, en kraftig ökning från nulägets 3 procent.

Turistvisumen tillåter vistelse i upp till tre månader, och innefattar inga begränsningar för kvinnor som reser ensamma – vilket tidigare varit fallet.

Tidigare har landets besökare främst bestått av gästarbetare och dess familjer, affärsresenärer och muslimska pilgrimer som fått särskilda visum för besök i de heliga städerna Mecka och Medina.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera