Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Turister svärmar till Skåne – juli rekordmånad för hotellen

Skåne har blivit ett glödhett resmål när svenskarna tvingas till att semestra hemma. Turisthotellen är fullbelagda och i naturreservaten har trängsel blivit ett bekymmer.

På Hotell Mossbylund är hotellchefen svår att få tag i.

Hotell Mossbylunds vd Ingrid Svensson.
Hotell Mossbylunds vd Ingrid Svensson.Foto:Hotell Mossbylund

”Hon har så mycket att göra”, förklarar receptionisten Eva Nilsson på telefon och lägger till spontant:

”Vi är fullbelagda nu och i flera veckor framåt. Det är helt otroligt faktiskt.” 

När Mossbylunds vd, Ingrid Svensson, ringer tillbaka berättar hon att också juni var en ovanligt bra månad och bokningsläget för augusti ser mycket lovande ut.

”Nu brukar visserligen sommaren vara bra men det värmer förstås extra i år eftersom oron var så stor i våras för hur det skulle gå. Sen har vi också byggt ut och har fler rum att fylla i år, vilket alltså gått bra”, säger Ingrid Svensson och pekar på att besökarna också spenderar mer pengar i år.

”Det handlar om besök på vårt spa och i restaurangerna. Vi får till exempel varje morgon tacka nej till externa frukostgäster på grund av distansen, vilket aldrig har hänt förut.”

Hotell Mossbylund, som ligger i Abbekås på den skånska sydkusten, är långt ifrån det enda hotellet i regionen som har fullt just nu. Det finns vittnesmål om turister som tvingas vända hem igen efter att inte fått tag i hotellrum i Skåne. Destinationer som Österlen, Kullaberg, Bjärehalvön och Falsterbonäset är normalt populära, men många i turistindustrin upplever ett ännu högre tryck den här sommaren. Den stora gruppen är svenskar som inte kan åka utomlands men är på jakt efter strand, bad och naturupplevelser. Många hotell beskriver det ”proppen ur” när de svenska reserestriktionerna släpptes. En annan grupp är danskarna som under hela epidemin sökt sig till Skåne för, i första hand, korta dags- och helgresor. När Danmark har stängt ned har de uppskattat friheten att röra sig fritt här, gå på restaurang och bo på hotell.

”Sen har Skåne förstås förlorat europeiska turister där tyskarna är den klart största besöksgruppen. Men helt borta är de inte utan vi ser faktiskt en del tyskar och holländare här även den här sommaren”, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism in Skåne.

På Kullaberg i västra Skåne rapporteras om fulla parkeringsplatser och fullt längs vandringsledarna. Det har till och med fått räddningstjänsten i Höganäs kommun att för problem med längre insatstider i fall det sker en eventuell nödsituation. Det råder också hårt tryck på hotellen i Kullaberg.

”Juli är normalt sett vår bästa månad på året men vi har aldrig någonsin haft så stor beläggning som i år. Det blir ett svårslaget rekord i antalet belagda rum för månaden” säger Madeleine Svanberg, platschef på Hotel Rusthållargården i Arild.

Situationen i Skåne har därmed tvärvänt jämfört med i mars och april då efterfrågan var så skral att en rad skånska hotell tvingades i konkurs. Då handlade det om att företagskunder på kort varsel ställde in evenmang och konferenser. Medan sommaren mer präglas av privat turism finns oron inför hösten kvar då beroendet av konferenser och evenemang ökar igen.

”Sommaren för branschen kan sammanfattas med en lättnadens suck. Men risken är att hösten blir jättetuff”, vi ser ingen riktig ljusning vad gäller företagskunder, säger Pia Jönsson Rajgård på Tourism in Skåne.

Ingrid Svensson på Mossbylund skriver inte helt under på pessimismen.

”Visst är konferensmarknaden tuff men helt död är den inte och jag är optimist. Om konkurrensen blir hårdare när många slåss om färre kunder gäller det att vässa erbjudandet!”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?