Annons

Turismen slår rekord i Sverige

Under förra året lockade Sverige rekordmånga utländska turister. Det visar nya siffror från Tillväxtverket. ”Fler åker längre och ger sig tid att ta sig till ställen som Sverige”, säger Ewa Lagerqvist, vd för kommunikationsföretaget Visit Sweden. 

Bild:LEIF R JANSSON / TT, Leif R Jansson

Enligt färska siffror från Tillväxtverket gjordes totalt 63 miljoner övernattningar på kommersiella boenden runt om i Sverige. Av dessa stod den utländska turismen för hela 16,2 miljoner gästövernattningar, vilket är rekord. Det är en ökning på 4,2 procent jämfört med 2016, då exportvärdet för besöksnäringen för utländska besökare beräknades ligga på så mycket som 120 miljarder kronor enligt den svenska besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita. 

”Det är dubbelt så mycket som Sveriges stål- och järnexport tillsammans. Den fortsatta ökningen under 2017 är självfallet glädjande”, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Att Sverige lyckas locka fler turister kan delvis bero på allt fler gör längre resor. Det tror Ewa Lagerqvist som är vd för kommunikationsföretaget som marknadsför Sverige som resmål och varumärke.   

”Den nya turismen som kommer innebär att fler åker längre och ger sig tid att ta sig till ställen som Sverige. Vad som lockar och intresserar kan vara vår livsstil men också naturen. I dag betraktar vi turismen som en basnäring", säger Ewa Lagerqvist. 

De boendeformer med starkast utveckling var hotell och vandrarhem. De flesta övernattningarna skedde i storstäderna, men omsättningsökningen var som allra störst för hotell, vandrarhem och stugbyar i Blekinge, Kronoberg och Västmanland. Där hade samtliga en tillväxt på över tio procent, sett till inhemska och utländska turister tillsammans. 

”De svenska storstäderna är inte giganter till sin storlek, utan lätthanterliga med ett spännande utbud och som dessutom har närhet till naturen”, säger Ewa Lagerqvist. 

Det är de amerikanska och de kinesiska turisterna som står för den kraftigaste tillväxten, där gästnätterna ökade med 44 respektive nästan 14 procent. Samtidigt minskade antalet gästnätter från granländerna Norge och Finland. 

”I både USA och Kina har tillgängligheten med flyg ökat. På båda marknaderna har vi också etablerade relationer med stora researrangörer, vilket är en bra kanal för att nå ut med information. Turismen från grannländerna ligger på hög nivå och att den nu har minskat lite kan bero på faktorer som väder eller förändringar i det ekonomiska klimatet”, säger Ewa Lagerqvist. 

Vad tror du om utvecklingen för turismen i Sverige?
"Allt tyder på att turismen kommer fortsätta att öka. Det blir mer globalt över huvud taget", säger Ewa Lagerqvist.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?