ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ture Sventon är tillbaka

  • Nu är det dags för familjeäventyret ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet” med Robert Gustafsson i rollen som Ture och Helena Bergström som Fröken Jansson. Foto: Jesper Frisk

Ture Sventon och hans temlor är tillbaka i rutan med Robert Gustafsson i huvudrollen. 

”Det är inte någon lågprofilerad satsning med papier-maché utan det är ordentligt”, säger han om ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”. 

Ture Sventon är privatdetektiven som älskar semlor. Han gjorde entré i Åke Holmbergs böcker som gavs ut mellan 1948 och 1973. Berättelserna har blivit både film och julkalender, den senare med Helge Skoog i rollen som Ture. 

Nu är det dags för familjeäventyret ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet” med Robert Gustafsson i rollen som Ture och Helena Bergström som Fröken Jansson. 

”Det är ett familjeäventyr, det är en blandning av allting. Det är roligt att vara med i något som är för hela familjen, där barnen och föräldrarna kan sitta och titta och kanske mormor och farmor och farfar. Det finns någonting för alla”, säger Helena Bergström. 

Robert Gustafsson instämmer och säger att serien bjuder på både barn- och vuxenhumor. 

”Barn vill leka på allvar som det heter och det här är en ordentlig satsning. Det doftar verkligen eld och bergrum. Det känns Indiana Jones, som ett riktigt äventyr. Det är inte någon lågprofilerad satsning med papier-maché utan det är ordentligt”, säger han. 

De tidigare versionerna innehåller flera stereotypa karaktärsporträtt, något Helena Bergström berättar att manusförfattarna tillika regissörerna Per Simonsson och Stefan Roos till denna version velat uppdatera. 

”Det fanns en vilja att ta in Ture Sventon som den klassiska historien men hetta till den till vår tid”, säger Helena Bergström. 

Hennes karaktär Fröken Jansson är i de tidigare versionerna sekreteraren som förser Ture med semlor och stickar grytlappar. 

”Jag tror att den som riktigt kommer få på käften av de som kan sin Ture Sventon är jag. Hon är inte som i böckerna eller de tidigare filmatiseringarna”, säger Helena Bergström vars karaktär dyker upp med full kraft först i fjärde avsnittet. 

Hon berättar att Fröken Jansson i denna version är en detektiv i sin egen kraft, med ett eget uppdrag. 

”Hon sitter inte och virkar grytlappar, kan jag säga. Och gör hon det är det av en anledning, inte bara för att inte bränna sig på grytorna. Jag tycker att det är viktigt för den framtida generationen att visa att kvinnorna har en egen kraft”, säger hon. 

Även karaktären Omar, spelad av Isa Aouifia, har till viss del skrivits om. 

”Omar är i de gamla historierna lite korkad, det är han inte här. Han är professor och en framstående vetenskapsman som Ture egentligen stjälper för att han värnar så mycket om sin gode vän och ska rädda honom ur knipor. Omar har en helt annan dignitet”, säger Robert Gustafsson. 

Att göra en klassiker för vår tid kan vara både befriande och ett stort ansvar. Robert Gustafsson och Helena Bergström är rörande överens om vikten att lägga historien åt sidan för att ge utrymme åt den egna tolkningen. 

”Jag tror att man måste vara lite respektlös inför det där, annars går det inte att ta sig an”, säger Helena Bergström.

Just karaktären Ture Sventon är enligt Robert Gustafsson svår att göra om hur mycket som helst. 

”Oavsett vem som gör det så blir han Ture dels med kostymen men också hans fyrkantighet. Han har någon typ av bokstavskombination, vilken det är ska jag låta vara osagt. Men han är ju väldigt självupptagen och inte så socialt kompetent egentligen utan väldigt upptagen av sin egen person och sin egen förträfflighet. Och han gillar att klä ut sig och förställa sig”, säger Robert Gustafsson. 

Både han och Helena Bergström vill gärna se berättelsen om Ture Sventon fortsätta. 

”Vi har två karaktärer här som är socialt obegåvade som ändå…”, börjar Robert Gustafsson men blir avbruten av Helena. 

”Som tycker om varandra men inte kan komma till skott!”, utbrister hon. 

Tidsperioden vilken serien utspelas är svår att sätta fingret på, men den är menad att utspelas i nutid. 

”Vi är all over the place”, säger Helena Bergström. 

”När vi har tillbakablick så är vi åttiotal och när jag är nutid är det någon slags efterkrigstid. Hon har ingen koll, min dam.”

Att få röra sig mellan olika tider och kläder och på så vis få spela en typ av rollspel har varit bland det roligaste enligt Helena Bergström. 

”Robert och jag har tidigare pratat om att göra något lite likt rollspel, så det lockade mig väldigt mycket att spela mot honom på det här viset. Jag måste säga att det är väldigt befriande, jag hoppas verkligen på en säsong till så att man får leka loss som sjutton i det där”, säger hon. 

Robert Gustafsson tycker att berättelsen blir mer fantasifull på så vis. 

”Det blir lite mer saga över det, jag tycker det blir roligare att titta på. Moderna kläder och moderna bilar, det är inte så jättespännande direkt”, säger han. 

Även för de riktigt trogna fansen av Ture Sventon, finns en fråga som hittills inte fått något svar. Vad är det för möjligen världsunikt talfel som gör att han kan uttala det första ”S” i sitt efternamn men inte det andra?

”Det finns massa teorier kring det där, det är ju någon slags mysterium. Vår förklaring är att när han blir pressad eller måste komma fram till någonting så används hjärnan väldigt mycket. Då får han blodsockerfall, börjar läspa och måste ta en temla för att återställa blodsockernivån och då funkar talet igen”, förklarar Robert Gustafsson. 

Hur många temlor åt ni under inspelningen?

”I mitt fall tror jag det var fem eller sex kartonger, över hundra stycken”, säger Robert Gustafsson. 

Helena Bergström åt bara en semla, och det var dessutom en låtsassemla. 

”Och jag är ju den som verkligen älskar semlor”, säger hon. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer