1515

Turbulent på Tieto Evry efter fusion – vd tonar ned personalmissnöje

Tieto Evrys svenska verksamhet har präglats av nedskärningar, flera avhopp och missnöje med centralstyrning från Finland sedan fusionen mellan Tieto och Evry 2019.

Det skriver Computer Sweden, som har intervjuat vd Kimmo Alkio – som tonar ned problemen.

Tietoevrys .vd Kimmo Alkio
Tietoevrys .vd Kimmo AlkioFoto: ,

IT-branschtidningen Computer Sweden har inför en intervju med Tieto Evrys vd Kimmo Alkio talat med källor med god insyn i verksamheten. Dessa vittnar om att många chefer och nyckelpersoner i Sverige har valt att lämna bolaget sedan fusionen mellan Tieto och Evry presenterades i juni 2019.

En av dem är Sverigechefen sedan dess, Karin Schreil, som i december ska bli vd för konsultmäklaren Ework.

”Man pekar också på de många omorganisationer som genomförts efter sammanslagningen, som något som utöver tunga kostnader även medfört en osäkerhet som nöter ned personalens motivation, och tar kraft som måste läggas internt istället för ut mot kunderna”, skriver Computer Sweden om situationen på it-konsultjätten som är störst i sitt slag i Norden.

Kimmo Alkio, vd, medger att det finns avdelningar i Sverige som drabbats hårdare än andra och att en del verksamhet där har ändrats, men ställer sig frågande till påståendet att personalen inte alltid förstår alla omstruktureringar. Han håller inte heller med om att bolaget skulle vara toppstyrt från Finland.

”Det är alltid utmanande att slå ihop två stora bolag”, säger han, och påpekar att ett av de största och viktigaste affärsområdena, Cloud & Infra, leds från Sverige av en svensk. Bolaget lyfter också enligt Computer Sweden fram att medarbetarundersökningar i Sverige har haft positiv utveckling under sammanställningen.

Under det fjärde kvartalet kommer en ny landschef att presenteras efter Karin Schreil, säger Kimmo Alkio apropå farhågor att Sverige skulle drabbas av mindre självbestämmande efter hennes sorti.

Vad gäller räkenskaper säger Kimmo Alkio att bolaget hade en stark book to bill (orderingång dividerat med omsättning) under det andra kvartalet, och att orderingången inom Cloud &  Infra är stark. Det andra kvartalets tillväxt på 2 procent och 12,2 procents justerad rörelsemarginal betecknar han som ”helt okej”.

Tieto Evry-aktien sjönk 0,4 procent på måndagen på en negativ Stockholmsbörs. Sedan fusionen mellan Tieto och Evry aviserades är aktien i stort sett oförändrad, samtidigt som OMXSPI stigit över 50 procent.

Största ägare sedan riskkapitalbolaget Apax sålde sina sista aktier i början av september är enligt Holdings finska Solidium med 10,9 procent och aktivistfonden Cevian med 7,9 procent. 


Innehåll från MindlerAnnons

Mindler växlar upp och erbjuder preventivt stöd för företag

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns idag en bra, högkvalitativ och effektiv hjälp att få mot psykisk ohälsa. Genom Mindler kan nu även företag på arbetsplatsen förebygga psykisk ohälsa med hjälp av olika program samt stötta medarbetare som behöver psykologbehandling.

Resultaten från en enkätundersökning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige visade på att många svenskar oroade sig över konsekvenserna av covid-19 och fler svarade att de hade lätta besvär av stress och sömnsvårigheter.

– Som läkare, privatperson och medmänniska har psykisk ohälsa alltid legat mig varmt om hjärtat. Obehandlad psykisk ohälsa kan ha stora konsekvenser och att då även erbjuda företag att via arbetsplatsen ge medarbetare stöd och råd kändes som ett naturligt steg för oss. Hela vårt syfte är att erbjuda en blended treatment som är både tidsmässigt och kostnadsmässigt effektiv. Med vårt företagserbjudande kan man välja att jobba med olika IKBT-program eller tillsammans med en psykolog, säger Rickard Lagerqvist, Legitimerad läkare och VD.

Sveriges största digitala psykologmottagning

Mindler är en del av primärvården och Sveriges största digitala psykologmottagning. Genom IKBT, Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, ges nu företag möjlighet till olika skräddarsydda erbjudanden. På Mindlers hemsida går det snabbt att komma igång och teamet på Mindler hjälper till att analysera vilket behov som finns. Det kan exempelvis variera mellan olika självhjälpsprogram och proaktiva övningar i kombination med videomöten tillsammans med Mindlers anställda psykologer.

– Som företagskund kan man snabbt komma igång via vår hemsida. Via en demo och företagsdiagnos ges förslag på vilken typ av hjälp företaget kan få genom Mindler för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, säger Rickard Lagerqvist.

Kunskapsöverföring förbättrar behandlingen

Mindler delar ingen journalinformation utan lyder under full sekretess på samma sätt som primärvården. Däremot kan en avidentifierad analys presenteras för att förmedla viktiga insikter och matnyttig data i syfte att hjälpa arbetsgivarna. Ett företag som drabbas av psykisk ohälsa ser det inte bara genom ett högt sjukskrivningstal. Vanligt är även sjuknärvaro, medarbetare som mår psykisk dåligt utan att vara sjukskrivna. Förutom det enskilda lidandet så innebär det ett produktionsbortfall för företaget. När det gäller sjuknärvaro kan det dessutom vara svårt att fånga upp medarbetaren som mår dåligt.

– Via vår företagslösning ska man som företag kunna förekomma psykisk ohälsa hos medarbetarna. Samt att om den uppstår snabbt kunna fånga upp den genom vår företagsplattform som möjliggör för medarbetare att boka tid, enkelt och utan väntetid, till psykolog, säger Rickard Lagerqvist.

Rickard avslutar med att berätta att man i studier har tittat på att om individen själv får välja vad som känns relevant korrelerar det ofta väl med vad som de facto är en potentiell sjukdomsrisk. Med en flexibel lösning kan företagens medarbetare fritt välja att göra det IKBT-program som känns relevant för dem. Räcker inte IKBT-programmen finns alla möjligheter att även boka tid hos en psykolog genom Mindlers företagserbjudande.

Om Mindler
Grundtanken med Mindler är att göra vården för psykisk ohälsa mer jämlik. 1/3 av landets vårdcentraler saknar tillgång till psykologer och på många håll i landet är det i princip omöjligt att få hjälp inom vettiga tidsramar. Idag kan du få professionell hjälp inom 24 timmar oavsett var du befinner dig via Mindler. Vi har över 300 legitimerade psykologer som tillsammans pratar över 20 olika språk. 

www.mindler.se/foretag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?