Annons

Turbofarten är här för att stanna

Coronapandemin har tagit även life science-branschen in i digitalåldern och kommer att permanent förändra hur bolagen arbetar med läkemedelsutveckling. 

Life science-industrin hamnade verkligen i rampljuset under 2020. En forsknings- och utvecklingsmobilisering av aldrig skådat slag där såväl de största läkemedelsjättarna som universitetsforskare och små bioteknikbolag gjorde gemensam sak och mötte mer flexibla och hjälpsamma läkemedelsmyndigheter. 

Detta har dock inte räckt till för att också göra de stora läkemedelsbolagen till börsvinnare det senaste året. Big pharma-aktierna har utvecklats svagare än index under 2020 efter en kortvarig starkare utveckling under första halvåret. 

De stora läkemedelsbolagen är också mycket beroende av den amerikanska marknaden där oron för vad en ny demokratisk president kan tänkas göra för att pressa de höga läkemedelspriserna infunnit sig på nytt. 

Dessutom påverkade fjolårets totala fokus på covid, såväl vaccin som botemedel, utvecklingen av övriga nya produkter negativt. 

Effekten av pandemin på de kliniska prövningarna blev snabbt betydande på grund av nedstängningar, reseförbud, besöksbegränsningar på sjukhusen och allmänna sociala distanseringsåtgärder.

Flera av världens största läkemedelsföretag beslutade förra våren att pausa nya studiestarter med undantag för de som rörde livshotande sjukdomar.

Även här har dock nya, digitala lösningar blivit en del av räddningen som kunnat hålla igång en del av de kliniska prövningarna även under pandemin. Svenska Läkemedelsverket med finansiering från Vinnova lanserade exempelvis ett unikt projekt kring virtuella kliniska prövningar. Fokus för projektet är så kallade decentraliserade prövningar som innebär att datainsamling och dokumentation sker hemma hos patienten. Endera kommer prövaren hem till patienten eller så görs dokumentationen via telefon eller videobesök.

En annan aktör som agerat pionjärer inom virtuella prövningar är Gasellföretaget Clinical Trial Consultance, CTC. Redan för två år sedan genomförde CTC en studie som enbart hanterades digitalt med videolänk och bank-id. 

”Våra kontakter med en rad akademiska forskningsinstitutioner visar en återgång till normala nivåer för kliniska prövningar sannolikt i mitten av 2021”, skriver investmentbanken UBS i en färsk branschanalys.

Samtidigt har bolagen som sagt hittat nya sätt att jobba med hjälp av samarbete, ökad digitalisering och annan innovation för att i rekordfart utveckla såväl diagnos, botemedel och vaccin mot covid-19.

”Baserat på dialoger med kunder såväl som egna analyser, tror vi att många av de förändringar som nu sker kring klinisk utveckling är här för att stanna och att det är mycket osannolikt att industrin kommer att återvända till arbetssätten före covid-19”, konstaterar managementkonsultbolaget BCG i en branschstudie.

Tre faktorer som kommer att förändra den kliniska utvecklingen enligt BCG är att virtuella kliniska prövningar blir förstahandsalternativ, en ökad användning av observationsstudier och anammandet av andra nya sätt att arbeta för att accelerera läkemedelsutvecklingen.

Kliniska studier har länge legat kring ett tidsspann på 6-7 år. När det nu med covid-vaccinutvecklingen visat sig att det går att genomföra fem gånger snabbare kommer säkerligen en hel del av de lärdomar som gjorts det senaste året att permanentas i branschen. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera