ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tunn uppbackning för försvarsanslag

  • Foto: Petra Älvstrand/TT
  • Försvarsminister Peter Hultqvist (S) Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

De borgerliga partierna gjorde på måndagen verklighet av sina hot och lämnade försvarsberedningen. I stället är det nu regeringen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som överlämnar slutrapport till försvarsminister Peter Hultqvist.

Efter de borgerliga partiernas dramatiska presskonferens i fredags och hotet att lämna försvarsberedningen hade positionerna inte rört sig på måndagen.

På eftermiddagen kom ett pressmeddelande som bekräftade att rapporten om försvarets inriktning 2021 till 2025 undertecknats av enbart S, MP, V och SD. Samtliga borgerliga partier avstod från att skriva under rapporten de varit med att arbeta fram under drygt två år.  

Orsaken är att S inte vill låsa sig vid försvarsanslag som växer till 1,5 procent av BNP 2025, motsvarande 84 miljarder kronor.

För försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som anses ha spelat en nyckelroll när han som regeringens sändebud löste den diplomatiska krisen med Saudiarabien för fyra år sedan, räckte inte de diplomatiska färdigheterna för att överbrygga konflikten om de framtida försvarsanslagen.

  • Björn von Sydow (S) Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots att SD valde att ställa sig bakom slutrapporten, påpekar Centerpartiets Daniel Bäckström att det finns en majoritet i riksdagen för kraftigt höjda försvarsanslag.

 ”Socialdemokraterna måste inse att majoriteten i riksdagen inte ligger på deras linje. Det är viktigt att de lyssnar in”, säger han.

Vänsterpartiet reserverade sig samtidigt mot delar av beslutet.

”Vi delar inriktningen av det svenska försvaret, både vad det gäller den militära delen och framför allt den civila delen. Men vi anser att 84 miljarder är en för hög summa under den här perioden, det måste få ta längre tid”, säger Lotta Johnsson Fornarve (V).

Enligt Liberalernas Allan Widman kommer rapporten ändå kunna vara underlag för försvarspolitiska motioner, där de första väntas komma våren 2020. Hans utgångspunkt är att dessa bör vara gemensamma för de borgerliga partierna.

 ”Det skulle vara naturligt att följa upp med ett gemensamt agerande i riksdagen”, säger han.

Bråket om försvarsanslagen påverkar inte januariavtalet, mellan regeringen, C och L, enligt Allan Widman. Orsaken är att partierna i avtalet bundit sig till höstens budgetbeslut om försvarsekonomin. Men om man inte når en lösning är det ändå ett rejält streck i räkningen för regeringen som har ambitionen att fördjupa samarbetet med januaripartierna över tid.

Försvarsminister Peter Hultqvist och försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow avböjer intervju innan slutrapporten presenteras vid en pressträff på onsdagsmorgonen. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies