1515
Annons

Tunisisk presidentkandidat släppt ur häktet

Den tunisiske mediemogulen och presidentkandidaten Nabil Karoui släpps ur häktet. Beslutet togs av en appellationsdomstol på onsdagen.

Karoui äger tv-bolaget Nesma. Han greps i augusti, anklagad för skatteflykt och penningtvätt. Enligt Karouis anhängare skedde gripandet av politiska skäl.

I den första omgången av det tunisiska presidentvalet, den 15 september, fick Karoui näst högst väljarstöd. Han ska möta Kais Saied, professor i rättsvetenskap, i en andra valomgång på söndag.


Oron i ekonomin slår hårt – färre anlitar hantverkare

Pandemin innebar rejält med klirr i kassan för hantverkarbranschen när svenskarna renoverade som aldrig förr. 

Men hantverkarna ser ut att gå en betydligt tuffare höst till mötes, med höga räntor, inflation, materialbrist och kunder som hellre lägger pengar på annat.

”Många aspekter talar för att det blir svårare för hantverkarna att hitta jobb i höst”, säger förmedlingstjänsten Brabyggares vd Fredrik Minding. 

Foto:TT

Enligt Offerta, som förmedlar hantverkartjänster till privatpersoner, har efterfrågan på hantverkare minskat med 20 procent jämfört med förra året.

”Vi ser ganska stora skiftningar, 2021 var dock ett rekordår med ovanligt hög efterfrågan”, säger vd Anna Bergius. 

Fredrik Minding, vd på förmedlingssajten Brabyggare som drivs av Villaägarnas Riksförbund och Beijer Byggmaterial, delar bilden. 

”Vi ser också en avmattning, framför allt nu under andra kvartalet jämfört med det första kvartalet”, säger han. 

Det stora intresset för att anlita hantverkare under pandemin syns tydligt i Skatteverkets statistik. Under pandemin ökade rot-avdraget med 24 procent i riket, från knappt 9,9 miljarder kronor 2019 till drygt 12,2 miljarder kronor 2021.

LÄS MER: Renoveringarna som lönar sig: ”Väldigt tydligt mönster”

Fredrik Minding beskriver efterfrågan som mycket hög från april 2020 och att den började mattas av framåt hösten 2021, samtidigt som han påpekar att det är svårt att avgöra om det berodde på säsongseffekten. 

”Nu ser vi att efterfrågan går ner. Hantverkarna har varit extremt uppbokade med ett väldigt gynnsamt 2021 där de kunnat boka upp projekt under månader framöver. De har haft möjlighet att fylla sina orderböcker, men när arbetet börjar ebba ut framåt efter sommaren, då blir det svårare.”

Hur tror du att hösten kommer att se ut?
”Det kommer bli en avmattning i efterfrågan på hantverkare. Det är en orolig tid, vi ser räntor som ökar, en hög inflation, materialpriser som ökar och brist på material. Det är många aspekter som talar för att det blir tuffare att hitta jobb som hantverkare i höst.”

Exakt när det spelar ut på hantverkarna vågar Fredrik Minding inte svara på, men menar att ett tydligt tecken på en stundande lågkonjunktur för hantverkarna är när större byggen stoppas. Ett exempel är det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna, som nyligen meddelade att all nyproduktion av lägenheter sätts på paus på grund av kraftiga prishöjningar och bristen av trä och betong.

”Om de stora byggena stannar, vad händer då med underentreprenörerna? Det ställer till det i hela byggbranschen.”

Enligt Anna Bergius på Offerta är efterfrågan på hantverkare dock fortsatt hög. Jämfört med 2020 har efterfrågan ökat med 11 procent och är den absolut största kategorin hos Offerta med nära 4.000 uppdrag varje månad. Enligt bolagets statistik är det framför allt installation av solceller och bergvärme som ökar.

”Det finns indikationer på att fler satsar på att förbättra sina hem för att minska kostnader eller problem i hemmet i framtiden, snarare än av kosmetiska skäl som varit mer trend tidigare. Man unnar sig dock hemstädning i mycket större utsträckning än tidigare”, säger Anna Bergius.

LÄS MER: Experterna: ”Ny spelplan” – så mycket faller bopriserna

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?