Tungviktarna på Di:s konferens: Pandemin kan bita sig fast till 2024

Pandemin kan bita sig fast till 2024. Samtidigt bjuder 2021 på både ekonomiska risker och allvarliga hot mot Sveriges säkerhet. 

Ändå ser deltagarna vid Di:s tungviktarkonferens Världen 2021 gott om orsaker till tillförsikt för det kommande året. 

”Ett långsamt uppvaknande från en mardröm.” 

Med de orden beskriver Alasdair Ross på brittiska The Economist 2021. Anpassning till coronakrisen kommer att fortgå länge, och det kan dröja länge innan hela världen fått ett vaccin. 

”För utvecklingsländer med mindre ekonomiska resurser så kan det handla om 2023, och för de allra fattigaste staterna talar vi rent av om 2024”, säger redaktören och analytikern på den prestigefulla brittiska tidskriften - som varje år samproducerar en konferens och ett framåtblickande magasin tillsammans med Di. 

Alasdair Ross.
Alasdair Ross.Foto:Jonas Eng

Att vaccineringar dröjer talar för att vi får dras med viruset länge, tillägger Carl Bildt: 

”En pandemi som den här är inte över förrän den är över i hela världen”, säger den tidigare stats- och utrikesministern, som också påpekade att den ekonomiska världskartan var på väg att ritas om. 

”Kinas relativa vikt i den globala ekonomin kommer att fortsätta öka väsentligt”, fortsätter Carl Bildt som även beskriver oroshärdar för den svenska ekonomin. 

”Det är viktigt att vi kan ta oss ur alla arrangemang som inrättats under krisen”, säger han med hänvisning till ökad skuldsättning och penningpolitiska räddningsåtgärder. 

Den oron delades av ekonominestorn Klas Eklund, som tror att Riksbankens alla stödköp kan lämna bestående men. 

”Marknaden kan komma att fungera på ett sätt som vi inte riktigt förstår längre”, säger han och upprepar därmed en återkommande farhåga om att Riksbanken blåser upp bubblor.

Cecilia Skingsley, förste vice Riksbanksdirektör, påpekar att alternativet till centralbankens åtgärder hade varit värre, men säger sig samtidigt förstå invändningar om att krisen kan följas av ökade klyftor. Karin Tegmark Wisell som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, påpekade att klyftorna i Sverige inte bara är ekonomiska. 

De syns även inom hälsostatistik och faktorer som trångboddhet och utbildningsnivå har haft stor påverkan för smittspridning under krisen. 

”Det får konsekvenser, bland annat för den framtida förmågan att hantera en pandemi här i landet”, säger hon och efterlyser ett fortsatt förbättringsarbete i frågan. 

Lena Hallin, som är chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST varnade för att utsattheten ökar i Sverige, bland annat genom digitala hot som riktas både mot näringsliv och mot försvar. 

”Vi vet att kvalificerade och statligt subventionerade aktörer söker efter svagheter att exploatera”, säger hon. 

Kinas stundande 100-årsfirande, Tysklands nästa ledare och USA under Joe Biden var andra ämnen som diskuterades under konferensen, liksom omställningen till en grönare och mer hållbar ekonomi. 

Mouna Esmaeilzadeh.
Mouna Esmaeilzadeh.Foto:Jack Mikrut

Flera deltagare uttryckte tillförsikt inför 2021, bland annat med hänvisning till näringslivets växande intresse för hållbarhet.

”Det är viktigt att inte fasta i domedagsbilder, skam och uppgivenhet”, säger entreprenören och styrelseproffset Anna Ryott med tillägget att investeringar och innovation inom klimatomställning nu skapar både snabba och lönsamma resultat.   

Läkaren och företagaren Mouna Esmaeilzadeh avslutade med att påpeka att utsikterna var goda för människan, som snart kommer att kunna leva till 150 års ålder. 

”Vi har en extraordinär hjärna och vi har ju alltid lyckats lösa de utmaningar som vi ställs inför. Varför skulle det vara annorlunda nu?”


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?