Hoppa till innehållet

Annons

Tungviktarna på Di:s konferens: Pandemin kan bita sig fast till 2024

Pandemin kan bita sig fast till 2024. Samtidigt bjuder 2021 på både ekonomiska risker och allvarliga hot mot Sveriges säkerhet. 

Ändå ser deltagarna vid Di:s tungviktarkonferens Världen 2021 gott om orsaker till tillförsikt för det kommande året. 

”Ett långsamt uppvaknande från en mardröm.” 

Med de orden beskriver Alasdair Ross på brittiska The Economist 2021. Anpassning till coronakrisen kommer att fortgå länge, och det kan dröja länge innan hela världen fått ett vaccin. 

”För utvecklingsländer med mindre ekonomiska resurser så kan det handla om 2023, och för de allra fattigaste staterna talar vi rent av om 2024”, säger redaktören och analytikern på den prestigefulla brittiska tidskriften - som varje år samproducerar en konferens och ett framåtblickande magasin tillsammans med Di. 

Alasdair Ross.
Alasdair Ross.Foto:Jonas Eng

Att vaccineringar dröjer talar för att vi får dras med viruset länge, tillägger Carl Bildt: 

”En pandemi som den här är inte över förrän den är över i hela världen”, säger den tidigare stats- och utrikesministern, som också påpekade att den ekonomiska världskartan var på väg att ritas om. 

”Kinas relativa vikt i den globala ekonomin kommer att fortsätta öka väsentligt”, fortsätter Carl Bildt som även beskriver oroshärdar för den svenska ekonomin. 

”Det är viktigt att vi kan ta oss ur alla arrangemang som inrättats under krisen”, säger han med hänvisning till ökad skuldsättning och penningpolitiska räddningsåtgärder. 

Den oron delades av ekonominestorn Klas Eklund, som tror att Riksbankens alla stödköp kan lämna bestående men. 

”Marknaden kan komma att fungera på ett sätt som vi inte riktigt förstår längre”, säger han och upprepar därmed en återkommande farhåga om att Riksbanken blåser upp bubblor.

Cecilia Skingsley, förste vice Riksbanksdirektör, påpekar att alternativet till centralbankens åtgärder hade varit värre, men säger sig samtidigt förstå invändningar om att krisen kan följas av ökade klyftor. Karin Tegmark Wisell som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, påpekade att klyftorna i Sverige inte bara är ekonomiska. 

De syns även inom hälsostatistik och faktorer som trångboddhet och utbildningsnivå har haft stor påverkan för smittspridning under krisen. 

”Det får konsekvenser, bland annat för den framtida förmågan att hantera en pandemi här i landet”, säger hon och efterlyser ett fortsatt förbättringsarbete i frågan. 

Lena Hallin, som är chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST varnade för att utsattheten ökar i Sverige, bland annat genom digitala hot som riktas både mot näringsliv och mot försvar. 

”Vi vet att kvalificerade och statligt subventionerade aktörer söker efter svagheter att exploatera”, säger hon. 

Kinas stundande 100-årsfirande, Tysklands nästa ledare och USA under Joe Biden var andra ämnen som diskuterades under konferensen, liksom omställningen till en grönare och mer hållbar ekonomi. 

Mouna Esmaeilzadeh.
Mouna Esmaeilzadeh.Foto:Jack Mikrut

Flera deltagare uttryckte tillförsikt inför 2021, bland annat med hänvisning till näringslivets växande intresse för hållbarhet.

”Det är viktigt att inte fasta i domedagsbilder, skam och uppgivenhet”, säger entreprenören och styrelseproffset Anna Ryott med tillägget att investeringar och innovation inom klimatomställning nu skapar både snabba och lönsamma resultat.   

Läkaren och företagaren Mouna Esmaeilzadeh avslutade med att påpeka att utsikterna var goda för människan, som snart kommer att kunna leva till 150 års ålder. 

”Vi har en extraordinär hjärna och vi har ju alltid lyckats lösa de utmaningar som vi ställs inför. Varför skulle det vara annorlunda nu?”

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera