1515

Tungviktarna har nya miljardplaner – ”intresset är jättestort”

Vindkraftsprojektören OX2 och statliga kraftbolaget Vattenfall har planer för ny vindkraft i mångmiljardklassen. Men samtidigt som investeringsviljan är stor finns samtidigt växande utmaningar, uppger tungviktarna.

Vindkraften byggs ut i rekordfart och beräknas inom några år passera kärnkraften som näst största elproduktionskälla i Sverige efter vattenkraften. Bilden visar bygget av Stena Renewables vindkraftspark Kronoberget i Örebro län.
Vindkraften byggs ut i rekordfart och beräknas inom några år passera kärnkraften som näst största elproduktionskälla i Sverige efter vattenkraften. Bilden visar bygget av Stena Renewables vindkraftspark Kronoberget i Örebro län.Foto:Per Knutsson

”Det är viktigt att förstå att vindkraften nu byggs helt på marknadsmässiga villkor och utan subventioner. Ny svensk vindkraft är helt enkelt attraktiv som långsiktig investering, både för att elen är förnyelsebar och för att den är långt billigare än exempelvis kärnkraften”, säger Peter Tornberg, projektutvecklingschef på OX2. 

Bolaget, som utvecklar, säljer, bygger och förvaltar vindkraftsparker, har med 377 nya vindkraftverk byggt flest landbaserade verk av alla i Europa de senaste sex åren. Och en betydande andel har byggts i Sverige. Just nu har OX2 ytterligare fyra vindparker under byggnation i Sverige, och många ytterligare projekt under planering och utvärdering.

”Samtidigt som intresset bland investerarna, både svenska och utländska, är fortsatt jättestort, så är svårigheten att få tillstånd ett växande problem som riskerar att bromsa vindkraftsutbyggnaden”, säger Peter Tornberg.

Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vindkraft på Vattenfall och Peter Tornberg, projektutvecklingschef på OX2.
Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vindkraft på Vattenfall och Peter Tornberg, projektutvecklingschef på OX2.Foto:Peter Knutson/Peter Phillips/OX2

Förutom att det blivit allt svårare att få tillstånd för själva vindkraftsparkerna så är bristande elnätskapacitet och mångåriga tillståndsprocesser för nya elnätsanslutningar ett annat hot som riskerar att begränsa möjligheterna att bygga ut vindkraften.

”Ett förslag är att hämta inspiration i Finland. Medan Svenska kraftnät bara bygger ut stamnätet på förfrågan, så har dess finska motsvarighet, Fingrid, en mycket mer proaktiv utbyggnad”, säger Peter Tornberg.

Sveriges största kraftbolag Vattenfall lägger majoriteten av sina tillväxtinvesteringar i vindkraft. Men av de 45 miljarder kronor som Vattenfall investerat i vindkraft de senaste fem åren, har endast 3,5 miljarder kronor hamnat i Sverige. 

”Det beror bland annat på att villkoren och förutsättningarna varit tydligare och mer attraktiva bland annat vad gäller havsbaserad vindkraft, där vi nu är en av de största aktörerna i Europa”, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vindkraft på Vattenfall. 

Även statens eget kraftbolag vill öka investeringarna i vindkraft på hemmaplan. Men i likhet med en rad andra branschaktörer Di talat med hoppas Vattenfall på reformer som underlättar för bland annat nya tillstånd för både nya vindkraftsparker och elnätsanslutningar. 

”Vi har en stor portfölj med potentiella vindkraftsprojekt både på land och i havet även i Sverige. Men för att de ska kunna bli verklighet är snabbare och och mer förutsägbara tillståndsprocesser mycket betydelsefulla”, säger Sandra Grauers Nilsson.  

Ett konkret exempel på svårigheten att få tillstånd var när Vattenfall och fastighetsbolaget Wallenstam WALL B -1,68% Dagens utveckling hösten 2019 tvingades skrota sina gemensamma planer på en ny jättelik havsbaserad vindkraftspark i Hanöbukten i Blekinge. Projektet, som beräknades kosta uppemot 10 miljarder kronor, var tänkt att bidra med ny storskalig elproduktion i södra Sverige och därmed kunna motverka den ökande risken för elbrist och allt högre elpriser i regionen. Men projektet som förberetts och planerats i över 10 år fick läggas ned helt efter att Försvarsmakten sa nej.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?