Annons

Tungviktarna anar mörka moln på himlen

Det är fortsatt högtryck för landets ledande affärsjurister, men tecknen på avmattning syns nu på allt fler håll. Vi har frågat företagsledningarna på de största firmorna hur de nu ser på framtiden.

Maria-Pia Hope, vd på Vinge, Henrik Kjellander på Setterwalls och Malin Leffler, Roschier är några av toppnamnen i Di:s stora enkät.
Maria-Pia Hope, vd på Vinge, Henrik Kjellander på Setterwalls och Malin Leffler, Roschier är några av toppnamnen i Di:s stora enkät.Foto:Amanda Lindgren/Jack Mikrut

Även om man på flera av de ledande affärsjuristfirmorna håller såväl hopp som aktivitet uppe hyfsat ser de flesta vd:ar och partners tydliga tecken på avmattning inom en rad områden på marknaden i spåren på det senaste halvårets ekonomiska och politiska oro.

”Just nu kvarstår bilden från våren, det vill säga lägre och ryckigare aktivitet än föregående år men fortfarande relativt bra sett ur ett historiskt perspektiv”, konstaterar Maria-Pia Hope, vd på Vinge.

Peter Näslund, Sverigechef på DLA Piper ser liknande tendenser.

”På transaktionssidan har intensiteten minskat tydligt. Färre affärer genomförs och de som görs tar längre tid att slutföra”, förklarar han.

När vi ber cheferna för de största firmorna spana i kristallkulan efter spännande trender ser de intressanta tecken både för de fortsatta affärerna och organisationerna.

”Pandemin har drivit på digitaliseringen i affärslivet med ökad aktivitet och förvärv inom tech. Inom lånefinansiering ser vi en stark trend mot gröna villkor och social hållbarhet”, säger Henrik Kjellander, executive partner på Setterwalls medan Lindahls vd Tobias Wåhlén ser tecken på att det kan bli bra aktivitet både inom privata och publika företagsförvärv. 

”Vi ser att komplexiteten i rådgivningen ökar alltmer, inte minst när det är flera jurisdiktioner inblandade vilket ofta innebär mer kvalificerade regulatory- och compliancefrågor än tidigare”, säger Peter Näslund, Sverigechef på DLA Piper.

”Vet inte hur viktig den är men en annan tydlig trend är att inbjudningarna till olika mingelevent är fler än någonsin”, konstaterar han vidare.

Förutom en fortsatt relativt hård konkurrens om talangerna på arbetsmarknaden ser Vinges vd ​​Maria‑Pia Hope hastig förändring som en dominerande trend.   

”Vi ser just att trender, efterfrågan och prioriteringar kan svänga snabbt.”

Malin Leffler, partner på Roschier, ser en ökad vilja från allt fler byråer att gå in i projekt pro bono. 

”Unga jurister har ofta ett stort samhällsengagemang och vi både vill och måste kunna svara på vad Roschier står för och vad vi som firma bidrar med. Vi är till exempel väldigt engagerade i Beredskapslyftet som just nu stöttar ukrainska flyktingar. Det är vi många på firman som arbetar med och det är väldigt roligt”, förklarar hon.

Magnus Forssman, advokat och partner på Wistrand har också en intressant spaning. Han ser inga tydliga trender i hur branschen jobbar just nu. 

”Det beror troligen på de fantastiska år advokatbranschen har bakom sig. Det kan medföra att förändringsarbetet stannar till under vissa perioder.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera