1515
Annons

Tungviktarens varning: Bli inte kompis med de anställda

Sina första anställda rekryterade hon via speeddejting i Folkets park. 16 år senare har kundtjänstföretaget Xzakt över 400 anställda på tre orter. Grundaren Gunilla von Platen är gäst i säsongsavslutningen av Di:s podd Förnuft & Känsla - där hon också berättar om sina "miljarder misstag".

Bild:Oskar Omne

"De tio första anställda är den viktigaste rekryteringen du gör", säger Gunilla von Platen, grundare av Xzakt Kundrelation i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

När hon startade sitt bolag i Skellefteå för 16 år sedan tog hon därför till ett annorlunda grepp för att hitta de bäst lämpade för hennes kundtjänstföretag.

"Jag annonserade i tidningen om att ett nytt företag skulle starta och att jag skulle vara i Folkets park och berätta om det. Flera hundra människor att kom dit. Alla som var intresserade av jobbet körde jag speeddejting med och de jag fastnade för bokade jag riktiga intervjuer med."

Strax därpå drog företaget i gång, men till en början fick kartonger tjänstgöra som bord. Stolarna var lånade.

"När de första kunderna skulle komma på besök hade våra riktiga kontorsmöbler inte hunnit komma, så det såg ut som en indisk loppmarknad."

I dag omsätter företaget 125 miljoner kronor och inom företaget finns drygt 400 anställda i Stockholm, Gävle och Skellefteå.

När Gunilla von Platen startade företaget som 28-åring hade hon redan lång chefserfarenhet. Sitt första chefsjobb fick hon som 21-åring på försäkringsbolaget Skandia, där hon också var med och byggde upp företagets telemarketingavdelning.

"Jag har fått lära mig chefskap den hårda vägen och har gjort miljarder misstag, som att rekrytera fel människor och att bli kompis med sina anställda, vilket inte är så bra om man behöver säga upp dem."

Avsnittet med Gunilla von Platen är det tionde och sista för säsongen. Nya avsnitt av Förnuft & Känsla kommer med start lördagen den 4 februari. Här hittar du alla säsongens avsnitt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?