Annons

Tungviktare: Politikerna skyldiga till boraset – byggkris stundar

Bostadsbyggandet i Sverige kommer att minska kraftigt framöver, och det till följd av regeringens och Finansinspektionens missriktade åtgärder. Det hävdar byggbolaget Veidekke och tidigare bostadsministern Stefan Attefall.

Bild:Claudio Bresciani/TT, Claudio Bresciani

Det har varit rejält stökigt på bostadsmarknaden det senaste halvåret, med fallande bostadspriser i hela landet och mest har det gått ned i Stockholm.

Förklaringen som ofta ges från såväl ansvariga myndigheter som politiker är det kraftigt ökade utbudet av nyproducerade bostäder. 

Men det är fel – i själva verket är det politikernas egen regleringsiver som ligger bakom prisraset. Det skriver Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, på DN Debatt tillsammans med bland andra Jan Jörnmark, docent ekonomisk historia och Stefan Attefall, som var bostadsminister i alliansregeringen och i dag är rådgivare.

Det är enligt dem i själva verket de omfattande kreditrestriktionerna för hushållen som orsakat prisraset.

Totalt handlar det om närmare 15 åtgärder. Den senaste är det skärpta amorteringskravet, som träder i kraft 1 mars, och enligt artikelförfattarna är en ”sällsynt illa tajmat åtgärd”.

Finansinspektionen och regeringen anklagas för att ha famlat helt i blindo och vidtagit helt missriktade åtgärder.

Och konsekvensen kommer att bli kraftigt minskat byggande, hävdar de, och pekar på att bostadsutvecklarna redan dragit i bromsen. 

”Byggandet kommer att minska dramatiskt de kommande åren och plana ut på en klart lägre nivå än i dag. Ett försiktigt antagande pekar mot cirka 25–30 procent men det kan lika gärna bli fråga om en halvering”, skriver de.

Följden kommer att bli att bristen på bostäder förvärras, varnar de:

”Valåret 2018 inleds med en eskalerande byggkris skapad av politiker och myndigheter. Krisen kommer att försämra boendesituationen ytterligare för bostadsmarknadens mest utsatta men kommer också att ge ekonomiska svallvågor – kännbara i hela samhället.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera