ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tungt upprop med krav på Barrs avgång

  • Justitieminister William Barr. Foto: Andrew Harnik

Över tusen tidigare anställda vid USA:s justitiedepartement har undertecknat ett uttalande där de kräver justitieminister William Barrs avgång.

Anledningen är hanteringen av fallet med president Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone.

I slutet av förra året befanns Stone skyldig till att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Hans straff bestäms den 20 februari och åklagarna yrkade på sju till nio års fängelse. Men sedan Trump kritiserat straffyrkandet klev justitiedepartementet in och bad domaren i fallet att helt frånse från åklagarnas åsikter – med resultat att dessa hoppade av i protest.

I uttalandet, som började cirkulera på nätet på söndagen, anklagar de tidigare statstjänstemännen William Barr för ”att öppet och vid upprepande tillfället ställt sig över den benhårda principen om opartiskhet och icke-politisk tillämpning av lagen”.

”En person ska inte få en specialbehandling i ett brottmål för att personen står presidenten politiskt nära”, står det vidare.

Sedan åklagarna yrkat på ett långt fängelsestraff för Stone skrev Trump på Twitter han ansåg att rekommendationen var ”fruktansvärd och mycket orättvis”. Några timmar senare ingrep Barr och förklarade att åklagarnas yrkande var ”extremt, överdrivet och oproportionerligt”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer