ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tungt fall för bitcoin – rasat 20 procent: “Ännu ingen rimlig förklaring”

  • På fredagen hade bitcoinkursen rasat med 20 procent på en vecka. Foto: Luke MacGregor

Kryptovalutan bitcoin har haft en tuff vecka. På fredagen hade kursen rasat med 20 procent på en vecka, och därmed nått den lägsta nivån sedan början av sommaren, rapporterar CNBC.

Bitcoinkursen har varit hyfsat stabil kring kursen 10.000 dollar sedan augusti. Men sedan i måndags har dess ökända volatilitet åter varit ett faktum, och fredagens kurs om 7.757 dollar, knappt 76.000 kronor, var den lägsta sedan juni.

Vid 11-tiden på söndagen handlas bitcoin i 8.091 dollar.

Analytiker har inte kunnat peka ut någon särskild faktor som huvudskäl till raset. En teori är den misslyckade debuten av en ny terminsprodukt för bitcoin som lanserades på plattformen Bakkt för en vecka sedan.

Michael Moro, vd för Genesis Trading, säger till CNBC att det var en ”sälj beskedet”-reaktion efter lanseringen, i synnerhet då den sågs som en lågvolymslansering.

”Förväntningarna på Bakkt var väldigt höga i Asien och, rätt eller fel så räknade man med att lanseringen skulle vara en positiv drivkraft för priset”, säger Michael Moro.

Låg efterfrågan på en ny produkt är vanligt, tillägger han, men i det här fallet satte besvikna investerare igång en säljvåg.

Att en teknisk nivå kring 9.000 dollar bröts på måndagen förvärrade utvecklingen, enligt Brian Kelly, vd för BKCM.

Jeff Dorman, investeringschef på Arca, anser dock inte att någon av förklaringarna håller.

”Jag kan inte minnas någon prisrörelse på en kryptovaluta som har varit mer obegriplig än den här. Tre dagar efter att nedgången inleddes finns det ännu ingen rimlig förklaring”, sade han till CNBC på fredagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer