1515
Annons

Ny smäll för Lauritz.com – hög chef går till konkurrenten

Ännu ett tungt avhopp drabbar Stockholms Auktionsverk och ägaren Lauritz. Ekonomichefen Anders Brushammar säger upp sig efter 20 år i företaget och börjar i samma roll hos konkurrenten Bukowskis.

"Jag kan bekräfta det", svarar Anders Brushammar.

Lauritz-grundaren Bengt Sundström.
Lauritz-grundaren Bengt Sundström.Foto:Jack Mikrut

Tidigare i år sade Sofie Bexhed, chef för konstavdelningen upp sig. Sedan valde vd Niclas Forsman att också skjuta ut sig och nu går alltså Anders Brushammar. Tre nyckelpersoner har alltså slutat på Stockholms Auktionsverk inom loppet av en månad. Avhoppen sammanfaller med den finansiellt pressade situationen för ägaren Lauritz.com. Lauritz aktie har fullständig kollapsat i år med en nedgång på 70 procent och kursen ligger nu strax över en krona.

Strax före påskhelgen gjorde Lauritz en affär med finansmannen Per Taube, där Stockholms Auktionsverk delas och Taube köper 51 procent i fine art-verksamheten som läggs i ett nytt bolag.

Affären var framdriven av obligationsinnehavarna i Lauritz, erfar Di. Enligt Di:s källor gav de Lauritz huvudägare Bengt Sundström en tidsfrist till efter påsk att skaffa fram pengar. Det är oklart om affären med Per Taube räcker för att lugna obligationsägarna. Nästa år förfaller obligationslånet på ett tresiffrigt miljonbelopp.

Anders Brushammar börjar nu på Bukowskis i samma roll som han haft på Stockholms Auktionsverk, alltså ekonomichef/CFO. Han tillträder den 18 juni. 

"Anders Brushammar har tjugo års erfarenhet av auktionsbranschen och en gedigen kunskap inom alla aspekter av den. Vi jobbar kontinuerligt med att anpassa och säkerställa vår organisation utifrån vår ambition framåt och ser mycket fram emot att välkomna Anders till Bukowskis, säger Louise Arén, vd på Bukowskis.

En ekonomichef har en central funktion på alla auktionshus som ju i praktiken är en marknadsplats. Ekonomiavdelningen hanterar hela omsättningen, med likvider från köpare och säljare.

Det är ännu oklart om nya Stockholms Auktionsverk med fine art-verksamheten kommer att ha en egen ekonomiavdelning där kundernas pengar från köp och försäljningar hanteras eller om betalningsflödena kommer hanteras av Lauritz i Sverige som behåller onlineverksamheten och flera av servicefunktionerna i Frihamnen.

Innehåll från Örebro KommunAnnons

Unik energilösning sänker driftkostnader

För att minska fastigheters beroende av köpt el, har Örebro kommun med samarbetspartners tagit fram ett smart energisystem som verkställs i den nya smarta stadsdelen Tamarinden. Genom att flytta systemgränsen från fastighet till hel stadsdel bidrar man till sänkt effektbehov, lägre driftkostnader och minskad klimatpåverkan.

Energisystemet i Tamarinden kommer bidra till ett halverat effektbehov och minska energibehovet med minst 30 procent, samt bidra till att avlasta elnätet. Tamarinden må vara först ut att testa detta, men förhoppningarna är att det ska ge ringar på vattnet och spridas till andra stadsdelar, nationellt såväl som internationellt.

– Vi tror inte att man kan stirra sig blind på en metod när det kommer till att lösa energikrisen. Däremot har vi kommit på ett effektivt sätt att fånga och använda de lokala energiresurserna så att de bidrar till minskat energibehov, effektuttag och därmed även lägre driftkostnader, säger Jenny Källmén, projektledare för Tamarinden i Örebro.

Hur det går till i praktiken

Varje byggnad i Tamarinden kommer anslutas till ett lokalt energinät och uppföras med solceller samt batterier i kombination med en styrenhet som kopplas till en lokal systemoperatör. Samma principer med lagring och delning kommer tillämpas på värmesidan.

– Energilösningen ger bland annat möjlighet till delning av energi mellan fastigheterna på en lokal marknad, lastbalansering, grön elproduktion och ökad resiliens, säger Jenny Källmén.

Minskar säkerhetsrisker och påskyndar omställningen

Tamarinden kan även komma att fungera som en buffert för att förebygga strömavbrott såväl som andra säkerhetsrisker.

-Vid situationer då det är fullt på nätet och viktigt att exempelvis sjukhus får tillgång till el, kommer Tamarinden avlasta huvudnätet genom att erbjuda sig att kopplas bort under en period. Stadsdelen blir då självförsörjande på el genom den el som området producerar och har lagrat i såväl batterier som fordon, säger Jenny Källmén.

Enligt henne är Tamarinden ett exempel på hur man genom smartare planering och byggnation kan påskynda omställningen till ett fossilfritt energisystem.

– Teknikutvecklingen går snabbt och lösningarna finns redan på plats för att förverkliga Tamarindens energisystem. Innan årsskiftet stod lagen i vägen, men nu kan enskilda fastighetsägare koppla ihop sig och dela el lokalt – en viktig milstolpe i projektet, säger Jenny Källmén.

Läs mer om Tamarinden här

Leder vägen mot klimartsmart samhälle

Tamarindens ambitioner faller väl in med Örebros övergripande vision om att vara en klimatpositiv kommun år 2050. 

– Örebromodellen – som innebär att all planering av byggande på kommunal mark sker under kontroll av kommunen – möjliggör för olika aktörer att tillsammans ta viktiga kliv i riktning mot att minska energiförbrukningen, säger Erik Blohm, Stadsbyggnadschef för Örebro kommun.

Byggandet av Tamarinden sker i samråd med forskningsinstitutet RISE och KTH, som bedriver projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Genom att följa utvecklingen i projektet kommer man kunna utvärdera det och bidra till skalbarhet både i Sverige och Europa.

– I höst drar två av områdets fem byggprojekt igång och om allt går som det ska kommer hela området stå klart 2026–2027, säger Erik Blohm.

Ta reda på vilka möjligheter som Örebro kan erbjuda för dig och ditt företag här 

Fakta: 

Tamarinden kommer bestå av 800 bostäder, samt övriga verksamheter såsom förskola och företagslokaler. Tamarinden verkställs i samarbete med byggaktörerna Serneke (CapMan), ÖrebroBostäder, Magnolia, Friendly Building och Tornet. Allt sker i tät dialog med E.ON. Läs mer om pågående byggprojekt här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Örebro Kommun och ej en artikel av Dagens industri

SD vill få inflytande över utrikespolitiken

Utrikespolitiken har inte nått förhandlingsbordet än, enligt Aron Emilsson Sverigedemokraterna – men det kommer. 

”Vi har en genomtänkt utrikespolitik som vi kommer att förhandla med samarbetspartierna”, säger han till Di. 

Aron Emilsson (SD) säger att utrikespolitiken kommer att förhandlas inom högerblocket i riksdagen.
Aron Emilsson (SD) säger att utrikespolitiken kommer att förhandlas inom högerblocket i riksdagen.Foto:Jessica Gow/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera