Hoppa till innehållet

Annons

Tunga täcken ger vinster i sömnen

Det var 2019 års stora uppstickare i julhandeln. Men även i år väger täcken med vikter tungt på marknaden. 

The NAP Lab var med att skapa trenden i Sverige – där bättre sömn kommit allt högre upp på dagordningen.

Foto:Henrik Lenngren

I ett showroom i centrala Norrköping hänger Simon Österström upp ett tyngdtäcke med diamantmönster på en galge. Låtar från en av alla sömnspellistor på Spotify snurrar på låg volym i högtalarna.

”I Sverige pratas det väldigt mycket om kost och träning, men sömn är något av ett tabu trots att det finns ett samband med dåligt mående och sömnbrist, samt mellan god sömn och god prestation. Vi kan inte lära svenskarna hur de ska träna eller äta, men vi är gärna med och utbildar dem på annat sätt”, säger han.

Simon Österström är vd för The NAP Lab, företaget som på kort tid varit med att driva fram tyngdtäcket från en produkt som mer eller mindre inte existerade till att konkurrera om årets julklapp 2019. Företagsresan började med att han och kollegan tillika delägaren Eric Jansson Edholm diskuterade hur dålig sömn påverkade deras vardagsliv.

”Vi började leta efter hjälpmedel som inte kom i tablettform, och hittade tyngdtäcket. Eftersom vi båda har bott och arbetat i Kina i många år kunde vi ganska snabbt hitta bra fabriker att arbeta med”, berättar Simon Österström.

Inom vården är tyngdtäcket ingen nyhet. Där har det sedan åttiotalet förskrivits till personer med allt från autism till ADHD.

”De täcken som fanns att köpa tillverkades i småserier av hjälpmedelsföretag och kostade många tusenlappar. Vi ville se om det gick att göra en mer prisvärd konsumentprodukt och satte upp en e-handel med 100 täcken i olika vikter som vi köpt in. Efter en vecka var de slut.”

Tillsammans med snabbväxaren Cura of Sweden har The NAP Lab varit en av aktörerna som puttat på utvecklingen framåt i branschen. 

”Det som gör att vi sticker ut är att vi fokuserar på funktionen, alltså komfort och sömn. Vi är varken möbel- eller inredningsinriktade utan säljer produkterna som individuellt anpassade hjälpmedel. Och till skillnad från många konkurrenter satsar vi helt och hållet på e-handeln som försäljningskanal. Det är där vi kan skapa lojalitet.”

Sverige är fortfarande huvudmarknaden för The NAP Lab, men enligt Simon Österström kan en utökad exportsatsning vara ett tänkbart scenario för fortsatt tillväxt i framtiden.

”Vi finns i Danmark och har precis klivit in i Norge. Men det finns många intressanta marknader. I Frankrike, till exempel, kan du knappt hitta ett tyngdtäcke i dag. Och i Finland söks det lika mycket på tyngdtäcken på Google som i Sverige.”

Finns det en risk att tyngdtäcket är den nya spikmattan?
”Risken att täcket bara försvinner är ganska liten som jag ser det. Jag tror att sömn som en viktig del av välmående över lag har varit alldeles för lite uppmärksammat och kan komma att bli nästa stora trend efter träning, mindfulness och yoga. Och då kan våra produkter frälsa rätt många.”

För att nå fler potentiella kunder sig har Norrköpingsföretaget ändå tagit fram en produktportfölj som inte enbart fokuserar på just tyngdtäcket i sig. I sitt showroom och i e-handeln lockar man med allt från kuddar, tyngdfiltar och sängkläder till en säng som tagits fram i samarbete med Starsprings i Herrljunga. 

”Vi vill expandera, och tror att det finns en stor potential att ge människorna förutsättningarna att sova bättre”, förklarar Simon Österström.

Under coronapandemin har fabriker i olika delar av världen varit stängda, och man har fått slita för att få fram produkter. 

”Mellan november och januari sålde vi täcken för tre miljoner kronor i månaden. Sedan slutade våra kinesiska leverantörer plötsligt att svara på mejl och vi tvingades till slut akutfrakta hem varor via flyg och tåg för att kunna leverera till dem som väntat längst. Nu har fabrikerna kommit igång igen, men det var en orolig tid även om så klart många haft det betydligt värre. Vi har vuxit genom krisen samtidigt som många andra företag gått under.”

Simon Österström är uppvuxen i en entreprenörspräglad miljö där pappa Percy i Norrköping grundat både Österströms Rederi och Multidocker, som utvecklar modifierade grävmaskiner.

Under sitt första år som egenföretagare satt han kvällar och nätter med The NAP Lab samtidigt som han jobbade heltid som säljare på Multidocker. 

”Nu delas tiden lite annorlunda. Vi har budgeterat för att trippla omsättningen nästa år. Hittills har vi bara skrapat lite med ett finger på ytan.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera