Annons

Tunga rekryteringar för växande byrån: ”Mycket snabbare än jag tänkt mig”

Den snabbväxande transaktionsbyrån Wigge & Partners som startades av ett gäng Vinge-avhoppare ser ingen coronaavmattning, tvärtom. Omsättningen ökar även i år och nu förstärker man och breddar vidare med nya, tunga rekryteringar.

Advokatbyrån Wigge & Partners med fyra av delägarna, Peter Bäärnhielm, Frida Sander, Michael Wigge och nyinkommen Henrik Fritz.
Advokatbyrån Wigge & Partners med fyra av delägarna, Peter Bäärnhielm, Frida Sander, Michael Wigge och nyinkommen Henrik Fritz.Foto:Joey Abrait
”Allt har gått över all förväntan. Mycket snabbare än jag hade tänkt mig”, säger Michael Wigge om utvecklingen att bygga upp en ny byrå från grunden.
”Allt har gått över all förväntan. Mycket snabbare än jag hade tänkt mig”, säger Michael Wigge om utvecklingen att bygga upp en ny byrå från grunden.Foto:Joey Abrait

Nyrekryteringarna, som ska leda en ny kapitalmarknadsgrupp, är Peter Bäärnhielm som närmast kommer från Danske Bank och som har mer än 30 års förflutet från advokatbyrå och investmentbank som Vinge och Carnegie. Henrik Fritz värvas från Roschier och har 15 års erfarenhet av kapitalmarknadsrelaterad rådgivning från bank och advokatbyrå, bland annat från Handelsbanken och Vinge.

”Trots pandemin ser vi en fortsatt stabil marknad för våra tjänster. Vi rekryterar därför två av landets mest erfarna advokater för att fortsätta byggandet av en komplett transaktionsbyrå”, säger Michael Wigge, en av grundarna och delägare i Wigge & Partners.

På senare år har den svenska kapitalmarknaden vuxit kraftigt, professionaliserats och diversifierats. 

”De publika marknaderna har ökat i betydelse, både som källa för kapital och arena för olika typer av transaktioner och aktörer. Denna trend kommer fortsatt stödjas av EU:s ambitioner att skapa en sammanhängande europeisk kapitalmarknad och minska näringslivets beroende av traditionell bankfinansiering”, menar Peter Bäärnhielm.

Det var efter nästan 30 år på Vinge som Michael Wigge för fem år sedan tog beslutet att satsa på egen hand tillsammans med fyra andra tidigare delägare från samma firma.

”Vi bestämde oss för att fokusera på den svenska marknaden, på transaktioner inom small och midcapsegmentet och framför allt inom PE och fastigheter där vi då också gör finansieringsdelen som oftast är lokal i dessa sektorer. Det traditionella tänket med ett helhetsansvar för affärerna helt enkelt.”

I dag har Wigge & Partners expanderat till tio delägare och totalt kring 40 medarbetare verksamma inom sju praktikområden. 

”Vi har i två år jobbat för att bygga upp en fullständig transaktionskompetens och då funnit att vi saknat en kapitalmarknadsgrupp.”

Men nu är alltså också det hålet fyllt. Under 2019 anslöt även Frida Sander som leder den grupp som nu arbetar med alternativa investeringar och fondetablering, ofta på uppdrag av stora institutionella investerare.

”Allt har gått över all förväntan. Mycket snabbare än jag hade tänkt mig”, säger Michael Wigge om utvecklingen att bygga upp en ny byrå från grunden.

Hur mycket mer ska ni växa, hur länge kan ni kalla er boutiquebyrå?

”Vi sa när vi startade att vi inte ska bli en fullservicebyrå utan förbli en boutiquebyrå inom transaktioner mot framför allt fastigheter och riskkapital, och vi ska inte vara större än en skolklass. Men nuförtiden är ju skolklasserna ganska stora”, förklarar han glatt.

”Det viktiga för oss är att kunna behålla en familjär stämning och en kultur som är inkluderande. Men att samtidigt ha en kritisk massa så vi kan få de riktigt intressanta uppdragen. Yngre människor tycker dessutom om att vara på en byrå som utvecklas så att bara stanna upp känns också fel.”

Det låter som ni har bra flyt, men ser du några utmaningar?
”I takt med att vi växer så pass mycket så fordras det ju mer struktur, det går inte att som vi tänkte från början att vi ska ha som policy att inte ha några policies. Det var ju lite nyromantiskt att tro att man ska komma överens och besluta om allt över frukostbordet.”

”Det är också svårt att bromsa när marknaden finns där och aktiviteten är så pass hög. Vi kommer att behöva expandera ytterligare. Nu har vi fem medarbetare i den nya publika gruppen och jag tror att vi kommer att behöva fördubbla det inom ett till två år.”

Har ni sett några effekter av coronakrisen under året?
”Flödet av utländska aktörer som är villiga att göra affärer på den svenska och nordiska marknaden har gått ned, men då har vi i stället sett ett större inslag av lokala affärer inom small och midcapsegmentet. Så omsättningsmässigt har vi ökat jämfört med fjolåret.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera