1515
Annons

Tunga ras i småspararfavoriter – börsprofilens tips: ”Kill your darlings”

Enbart 11 av 69 småspararfavoriter utanför storbolagslistan har haft en positiv utveckling i år. En av dem har sett en utveckling på över 300 procent. Samtidigt har 20 av dem halverats i år.

Di har pratat med Levlers sparekonom Joakim Bornold om hur man ska agera med aktierna som rusat respektive rasat.

”Titta inte på historisk kurs, den är inte intressant”, säger han.

Di har pratat med Levlers sparekonom Joakim Bornold om hur man ska agera med aktierna som rusat respektive rasat.
Di har pratat med Levlers sparekonom Joakim Bornold om hur man ska agera med aktierna som rusat respektive rasat.Foto:Joey Abrait; Mostphotos; Richard Drew

Enligt nätmäklaren Avanzas aktielista över bolag med fler än 10.000 ägare på Stockholmsbörsens lista för små och medelstora bolag samt First North och Spotlight har enbart elva aktier haft en positiv utveckling hittills i år. Antalet bolag som backat uppgår till 58. Fler än hälften av dem lyser illrött med nedgångar på över 30 procent.

Det kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index OMXSPI som är ned drygt 20 procent sedan årsskiftet.

”Man kan konstatera att förra året var det många bolag som lyfte på grund av att de fick många nya småsparare som ägare. I år har det varit en motsatt effekt. Många av bolagen har fått känna på det lite grann när spararna flyr dem”, säger Joakim Bornold. 

Bland bolagen som haft allra sämst utveckling under 2022 återfinns diagnostikbolaget Aegirbio, healthtech-bolaget Brighter BRIG -1,61% Dagens utveckling och videoteknikbolaget Bambuser BUSER -3,25% Dagens utveckling . Aktierna har sjunkit mellan 73 och 85 procent. 

Även energiföretaget Azelio AZELIO +2,33% Dagens utveckling , ljudboksbolaget Storytel, investmentbolaget VNV Global VNV +6,43% Dagens utveckling och biometribolaget Fingerprint Cards FING B +3,24% Dagens utveckling med över 20.000 aktieägare vardera hos Avanza ligger långt ner på listan.

”Alla de där bolagen har till och från varit väldigt hajpade. Det har skrivits betydligt mer om dem än vad omsättningen motiverat. Det är nog en gemensam nämnare, att de levererat mer media än resultat”, säger Joakim Bornold. 

Sparekonomen uppger att en mindre grupp småsparare väljer att fly när ett bolag rasar stort, men att de allra flesta väljer att vara kvar och hoppas på det bästa.

”Vissa av bolagen kommer säkert att studsa tillbaka. Har man varit med hela vägen ned, om det sjunkit uppemot 90 procent, så har man inget att förlora på att vara kvar lite till. Då kan man behålla dem, antingen som en lott eller som en sur påminnelse i portföljen att sprida riskerna.”

De runt 19.000 småsparare som hållit fast i läkemedelsbolaget Oncopeptides ONCO -1,03% Dagens utveckling , som kollapsade under förra året, har fått sin tro belönad. Aktien är den som gått starkast under året med en utveckling på hela 300 procent. Men aktien behöver fortfarande rusa ytterligare omkring 450 procent för att nå toppnoteringen från i fjol.

”Ett typiskt bolag där det svänger kraftigt. Man får vara beredd på det som ägare. Det är kul med den comebacken. Ibland lönar det sig att hålla i. Men långt ifrån alltid.”

Joakim Bornold förespråkar därför inställningen att helt strunta i det förflutna.

”Grundtipset är ”kill your darlings”. Det är ändå strategin man bör ha. Om man hellre har andra bolag man vill äga, då ska man sälja. Titta inte på historisk kurs, den är inte intressant. Titta bara på förutsättningarna framåt och möjligheterna bolaget har att växa”, säger han.

Bakom Oncopeptides i toppen finns energibolaget Saltx Technology samt oljebolagen International Petroleum och Africa Oil.

”Oljebolagen har ju utvecklats bra av uppenbara skäl. Oljepriset har fortsatt stiga samtidigt som vi har en dollar som också är stark. Och Saltx är ett förhoppningsbolag som vandrar lite fram och tillbaka”, säger Joakim Bornold.

Även Scandic Hotels har lyft efter en kräftgång under pandemin. Har man som småsparare lyckats tajma in effekterna av återöppningen och oljeprisuppgångarna är tipset från Joakim Bornold att vara vaksam på hur kommande trender kommer att påverka börsen.

”Jag tillhör dem som tycker att man ska fokusera mer på bolaget än det som sker runt omkring. Men det beror på hur man investerar. Letar man makrotrender behöver man vara aktiv. Det har varit rätt med återöppnings- och oljeaktierna och det får man gratulera till. Men då får man vara på tårna och hålla ögonen på inflationen. Det kan vara dags att hoppa av oljan eller hur man nu tror att det kommer att påverka”, säger Joakim Bornold.

Bolagen med flest småsparare, runt 109.000 respektive 57.000 stycken, är First North-listade Embracer och Soltech Energy. Båda har tappat i nivå med index i år, runt 20 procent.  

Strategen: Sommarrallyt tillfälligt – sju aktier för en stökig höst

Julirallyt var förmodligen tillfälligt och nu väntar tvära kast på börsen när marknaden fortsatt är fast i en rävsax. Det anser Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson, som pekar ut sju aktier att lägga i portföljen inför en stormig börshöst. 

”Det är både defensivt och kan leverera vinsttillväxt, en win-win”, säger han om ett av sina tips.

Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.
Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.Foto:Press/Colourbox

Efter ett deppigt första halvår på världens börser bjöd juli på ett uppsving. På USA-börsen blev det till och med den bästa månaden sedan november 2020. Men siffrorna ska inte övertolkas, tycker Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.

”Uppstudsen var snabb och tydlig, men det beror inte på att man i grunden ändrat synen på de avgörande faktorerna”, säger han.

Snarare ska uppgången ses i ljuset av låga förväntningar samtidigt som många bolag presenterade stabila kvartalsrapporter med vissa tecken på ljusningar.

”När vi gick in i andra halvåret var rekordmånga pessimister, vilket innebär att kraven på vad som ska tolkas som positivt är oerhört låga. Men de avgörande faktorerna är fortfarande desamma: inflationen, osäkerheten om centralbankernas reaktioner och vart ekonomin är på väg”, säger Mattias Isakson, som också pekar på att marknaden hamnat i en besvärlig rävsax.

”Det är jättesvårt att säga vad marknaden vill ha. Om siffrorna blir bra kan centralbankerna ta i med räntan, vilket aktiemarknaden inte tycker om. Och blir siffrorna svaga är det inte heller positivt.”

Mot bakgrund av marknadsläget har Swedbank valt att behålla en neutral aktievikt. Mattias Isakson spår att börsen kommer att svänga fram och tillbaka månad för månad, och rekommenderar en balanserad portfölj som klarar både motgångar och uppgångar.

”Man ska absolut inte gå in för en portfölj med alltför mycket risk och tänka att den kommer gå bra när marknaden rusar, för det tror vi inte på. Men man ska heller inte ha en fullt defensiv portfölj, för det kommer slå fram och tillbaka och då finns det anledning att kunna vara mer optimistisk vissa perioder och mer försiktig i andra”, säger han.

Ett bra exempel på tryggt kort är Telia, tycker Mattias Isakson. Det ”checkar alla boxar” för ett defensivt bolag, säger chefsstrategen.

”Det är ett stabilt bolag utan någon egentlig tillväxt, men som ändå har stabila intäkter, är marknadsledande i Norden och har en jättehög utdelningskapacitet.”

Både banksektorn och läkemedelsbranschen kan ses som trygga alternativ i skakiga tider, där höjda räntor spelar bankerna i händerna. Mattias Isaksons val faller på Astra Zeneca och Handelsbanken.

”Astra Zeneca är konjunkturstabilt samtidigt som det är ett bolag med väldigt stark vinsttillväxt och en stark produktportfölj. Det är alltså både defensivt och kan leverera vinsttillväxt, en win-win”, säger han och fortsätter:

”Handelsbanken är en diversifierad fullsortimentsbank med en hög andel räntenetto, vilket är positivt samtidigt som kreditkvaliteten ser bra ut.”

Han lyfter också fram Investor som ett bra alternativ i en diversifierad portfölj.

”Då får du exponering mot ett antal spännande underliggande bolag, samtidigt som det finns en onoterad portfölj som vi ser som undervärderad.”

Den som också vill ha bolag med tillväxtpotential bör satsa på marknadsledande kvalitetsbolag med exponering mot strukturella trender, som har bevisat att de klarat av svåra situationer och kan få igenom prishöjningar, tycker Mattias Isakson.

”Kan man hitta bolag som har bekräftat det både tidigare och i den senaste rapportsäsongen så blir det riktigt intressant, för då kommer de nog kunna fortsätta gå bra under hösten. Det finns många exempel, men några är ABB, Atlas Copco och Hexagon”, säger han.

Så vad krävs för att den muntra stämningen på börsen ska bli mer långvarig? Ett första tecken på ljusning kan komma redan under onsdagseftermiddagen, när nya inflationssiffror väntas från USA. Om de visar minsta lilla tecken på att inflationen börjar gå ner kan marknaden dra en lättnadens suck. 

”Men det finns fortfarande många osäkerheter, så det vore oansvarigt att vara kaxig och säga att rallyt kommer att fortsätta”, säger Mattias Isakson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera