1515

Tunga näringslivsprofiler mångmiljonsatsar på sagoäventyr

I helgen slår sagokulturhuset Funnys äventyr upp sina portar i Malmö. Bakom mångmiljonsatsningen står en rad tunga näringslivsprofiler som Greg Dingizian och Percy Nilsson. 

Rut och Tekla (till höger) läser i Pettsons hus.
Rut och Tekla (till höger) läser i Pettsons hus.
Staffan Götestam, initiativtagare och konstnärlig skapare, visar runt på Funnys värld.Foto:Emil Malmborg
Tedags för Alice i Underlandet.
Tedags för Alice i Underlandet.Foto:Emil Malmborg

I Alfons Åbergs skola kan barnen sätta sig i klassiska träbänkar och göra sig redo för lektion. I rummet intill plockar de fram kastruller från skåpen i hans tidstypiska 70-talskök för att därifrån hoppa in i en av Alfons mardrömmar i form av ett mörkt rum med upplysta monster. Detaljerna är många, genomarbetade och äntligen på plats. 

”Det blev ett mycket större projekt än jag först hade tänkt mig, men också mycket bättre”, säger initiativtagaren Staffan Götestam, när han från en brun skinnsoffa som tillhör Alfons pappa, blickar ut över den nu tomma lokalen som nästa helg ska fyllas med familjer för första gången. 

Han kallar sig ”frilansande kulturentreprenör”. Förutom en karriär som skådespelare har han drivit flera teatrar i Stockholm, men är kanske mest känd som eldsjälen bakom storsuccén Junibacken på Djurgården i Stockholm.  

”Men det finns ingen egentlig koppling mellan Junibacken och Funnys äventyr. Förutom att vi förstås har inspirerats på många sätt och anlitat personer som också varit med och byggt upp Junibacken”, säger Staffan Götestam samtidigt som han visar runt i den 3.500 kvadratmeter stora lokalen. Den finns inrymd på andra våningen i köpcentret Mobilia i centrala Malmö där fastighetsbolaget Atrium Ljungberg just är klara med en stor omvandling. 

”I Stockholm fick vi anpassa Junibacken i ett hus som redan fanns. Här har vi kunnat göra vad vi vill och den här lokalen är faktiskt större”, säger Staffan Götestam. 

En uppenbar skillnad är att kopplingen till Astrid Lindgren inte finns i Funnys äventyr. Här kan besökarna istället kliva in i fyra andra barnboksvärldar. Förutom Alfons Åberg är det  Pettsson och Findus, Mumin, Halvdan Viking och den påhittade figuren Funny. 

Här finns även en teater med plats för 120 personer och tanken är att det ska gå runt skådespelare, utklädda som de olika karaktärerna, på Funnys. I mitten av lokalen finns en sagokarusell där besökarna får uppleva klassiska sagor som Aladdin och Den lilla sjöjungfrun. 

”Det måste finnas ett dragplåster. Det har vi lärt oss från Junibacken som har sagotåget, här har vi istället sagokarusellen”, säger Staffan Götestam som fick idén till Funnys äventyr för fyra år sedan när han träffade den lokala kulturprofilen Julius Malmström. Budgeten för sagokulturhuset, som började byggas förra sommaren, har legat på 55 miljoner kronor och kommer att hållas, enligt Staffan Götestam. 

Malmö kommun har bidragit med 12 miljoner kronor. Motprestationen är att skolklasser ska släppas in gratis på förmiddagarna under skoldagar. Resten av kapitalet bakom Funnys äventyr kommer från privata finansiärer. Här finns lokala näringslivshöjdare som Greg Dingizian och Percy Nilsson, via sitt hotell Malmö Arena. Bland andra Malmöbaserade bolag som bidragit till projektet finns programvarubolaget System Verification samt det noterade fastighetsbolaget Wihlborgs. En annan finansiär är familjen Ljungberg, som är huvudägare i Atrium Ljungberg via familjebolaget Tagehus. 

”Men det handlar helt och hållet om filantropi från samtligas sida. Funnys äventyr drivs som ett aktiebolag men ägs till hundra procent av en stiftelse som övervakar verksamheten där alla överskott ska återinvesteras i projektet och det inte får finnas krav på utdelning”, säger Staffan Götestam som menar att en viktig drivkraft för finansiärerna är att göra något positivt för Malmö.  

”Min känsla är att Malmö behöver en sådan här satsning. Ett dragplåster som kan locka hit människor, vi tror till exempel mycket på att danska barnfamiljer kommer att hitta hit.”

Junibacken har varit en succé som genererat stora överskott som kunnat återinvesteras i verksamheten. Staffan Götestam har nu goda förhoppningar om en upprepning i Malmö. 

”Även om corona sätter sina begränsningar så här inledningsvis känns det väldigt lovande.”

 


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?