Sannolikheten är betydande för att den svenska regeringens ägarstyrning i Telia snart utsätts för en attack från tunga investerare som vill genomföra förändringar för att öka avkastningen till ägarna.
Enligt flera källor har aktiviteten och intresset för Telia bland aktivister, riskkapitalister och större internationella investerare ökat under de senaste månaderna.
”Telia är ett högaktuellt case på marknaden både bland investerare som vill göra mer snabba förändringar i bolaget och bland mer långsiktiga aktörer som ser potential i att bolaget går i spetsen i en konsolidering i industrin”, säger en källa.
En aktivistfond som mycket väl redan kan ha tagit en position i Telia är Cevian Capital med Christer Gardell. Di rapporterade i september i fjol baserat på uppgift från källor att Cevian hade börjat bygga en position i Ericsson, något som bekräftades i maj i år. Nu uppger samma typ av källor i aktiemarknaden att Christer Gardell för en–två månader sedan hade ett möte med Telias styrelseordförande Marie Ehrling.
En indikation, men ingen bekräftelse, på att Cevian redan har köpt en betydande post aktier i Telia Company är att den schweiziska banken UBS via depån UBS London Bransch A/C Client under april och maj i år har köpt aktier för cirka 1 miljard kronor i Telia, enligt aktieägartjänsten Holdings, och nu kontrollerar drygt 0,6 procent av aktierna i bolaget.
Den aktuella depån har Cevian genom åren ofta använt vid investeringar på Stockholmsbörsen. Till exempel förflyttades aktierna till UBS-depån innan Cevian sålde den storpost som bolaget ägde i Telia mellan 2006 och 2009. Och så sent som i april i år flyttade Cevian hela sitt innehav i AB Volvo, på 15 procent av aktierna, till UBS-depån.
”Trots att svenska staten är tydlig huvudägare i Telia finns det stora möjligheter för en aktivist som Cevian att driva igenom betydande förändringar, särskilt om det finns medinvesterare. Aktivister kan driva en ny strategi för att öka tempot i avvecklingen av verksamheten i Eurasien och pressa kostnader i bolaget snabbare. Det kan också handla om att sälja andra icke-strategiska tillgångar eller att göra förändringar i styrelsesammansättningen eller i koncernledningen”, säger en erfaren källa.
Enligt Di:s källor finns det utöver aktivister även mer långsiktiga aktörer som nu till och med utvärderar möjligheten att försöka ta över hela Telia. Det handlar dels om riskkapital och dels om större internationella aktörer.
”De kan uppvakta svenska staten för att få köpa aktier mot garantier om att Telia ska finnas kvar i Sverige”, säger källa med insyn, som inte utesluter ett nytt bud på Telia likt det indikativa bud France Telecom presenterade för Telia styrelse 2008.
Nya långsiktiga ägare skulle sannolikt se Telias starka marknadsposition i Norden som en bas för att driva en större konsolidering av den nordeuropeiska operatörssektorn, menar uppgiftslämnare.
Di skrev i början av året, baserat på uppgifter från källor, att Telias ledning vill köpa danska operatörsjätten TDC för att genomföra en nödvändig konsolidering av den danska marknaden. Telias vd Johan Dennelind har efter det bekräftat att Telia är intresserat av TDC, men även sagt att TDC:s värdering är för hög.
Samtidigt har till exempel Christer Gardell tidigare i år sagt till norska medier att Telia borde gå ihop med Telenor.
Problemet för Telia är att den svenska regeringen, med näringsminister Mikael Damberg, inte ger något klart besked om hur den ställer sig till att Telia gör en större nyemission för att finansiera ett offensivt förvärv.
”Statens bolagsstyrning i Telia och osäkerheten om vad som egentligen är huvudägarens strategi framåt är ett allvarligt problem för bolaget”, säger en källa i ägarledet.
Telias ordförande Marie Ehrling avböjer att kommentera sina kontakter med Cevian.
”Vem jag träffar eller inte träffar i min egenskap som ordförande för Telia Company är inget jag kommenterar i medierna. Jag och ledningen har löpande möten med både befintliga investerare och andra som önskar veta mer om bolaget. Vi välkomnar alla som aktieägare i Telia Company”, uppger hon till Di.
Christer Gardell har inga kommentarer till Di:s uppgifter.
https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/16464JQOhELE/