Tunga köpare är redo att slå till i Telia

Bland riskkapitalister, aktivistfonder och andra internationella aktörer har intresset för att investera i Telia ökat betydligt under senvåren, enligt flera källor till Di.

Enligt uppgift har Cevian Capitals Christer Gardell haft ett möte med Telias styrelseordförande Marie Ehrling, men även stora internationella aktörer överväger en investering i Telia.

Bild:TT

Sannolikheten är betydande för att den svenska regeringens ägarstyrning i Telia snart utsätts för en attack från tunga investerare som vill genomföra förändringar för att öka avkastningen till ägarna.

Enligt flera källor har aktiviteten och intresset för Telia bland aktivister, riskkapitalister och större internationella investerare ökat under de senaste månaderna.

”Telia är ett högaktuellt case på marknaden både bland investerare som vill göra mer snabba förändringar i bolaget och bland mer långsiktiga aktörer som ser potential i att bolaget går i spetsen i en konsolidering i industrin”, säger en källa.

En aktivistfond som mycket väl redan kan ha tagit en position i Telia är Cevian Capital med Christer Gardell. Di rapporterade i september i fjol baserat på uppgift från källor att Cevian hade börjat bygga en position i Ericsson, något som bekräftades i maj i år. Nu uppger samma typ av källor i aktiemarknaden att Christer Gardell för en–två månader sedan hade ett möte med Telias styrelseordförande Marie Ehrling.

En indikation, men ingen bekräftelse, på att Cevian redan har köpt en betydande post aktier i Telia Company är att den schweiziska banken UBS via depån UBS London Bransch A/C Client under april och maj i år har köpt aktier för cirka 1 miljard kronor i Telia, enligt aktieägartjänsten Holdings, och nu kontrollerar drygt 0,6 procent av aktierna i bolaget.

Den aktuella depån har Cevian genom åren ofta använt vid investeringar på Stockholmsbörsen. Till exempel förflyttades aktierna till UBS-depån innan Cevian sålde den storpost som bolaget ägde i Telia mellan 2006 och 2009. Och så sent som i april i år flyttade Cevian hela sitt innehav i AB Volvo, på 15 procent av aktierna, till UBS-depån.

”Trots att svenska staten är tydlig huvudägare i Telia finns det stora möjligheter för en aktivist som Cevian att driva igenom betydande förändringar, särskilt om det finns medinvesterare. Aktivister kan driva en ny strategi för att öka tempot i avvecklingen av verksamheten i Eurasien och pressa kostnader i bolaget snabbare. Det kan också handla om att sälja andra icke-strategiska tillgångar eller att göra förändringar i styrelsesammansättningen eller i koncernledningen”, säger en erfaren källa.

Enligt Di:s källor finns det utöver aktivister även mer långsiktiga aktörer som nu till och med utvärderar möjligheten att försöka ta över hela Telia. Det handlar dels om riskkapital och dels om större internationella aktörer.

”De kan uppvakta svenska staten för att få köpa aktier mot garantier om att Telia ska finnas kvar i Sverige”, säger källa med insyn, som inte utesluter ett nytt bud på Telia likt det indikativa bud France Telecom presenterade för Telia styrelse 2008.

Nya långsiktiga ägare skulle sannolikt se Telias starka marknadsposition i Norden som en bas för att driva en större konsolidering av den nordeuropeiska operatörssektorn, menar uppgiftslämnare.

Di skrev i början av året, baserat på uppgifter från källor, att Telias ledning vill köpa danska operatörsjätten TDC för att genomföra en nödvändig konsolidering av den danska marknaden. Telias vd Johan Dennelind har efter det bekräftat att Telia är intresserat av TDC, men även sagt att TDC:s värdering är för hög.

Samtidigt har till exempel Christer Gardell tidigare i år sagt till norska medier att Telia borde gå ihop med Telenor.

Problemet för Telia är att den svenska regeringen, med näringsminister Mikael Damberg, inte ger något klart besked om hur den ställer sig till att Telia gör en större nyemission för att finansiera ett offensivt förvärv.

”Statens bolagsstyrning i Telia och osäkerheten om vad som egentligen är huvudägarens strategi framåt är ett allvarligt problem för bolaget”, säger en källa i ägarledet.

Telias ordförande Marie Ehrling avböjer att kommentera sina kontakter med Cevian.

”Vem jag träffar eller inte träffar i min egenskap som ordförande för Telia Company är inget jag kommenterar i medierna. Jag och ledningen har löpande möten med både befintliga investerare och andra som önskar veta mer om bolaget. Vi välkomnar alla som aktieägare i Telia Company”, uppger hon till Di.

Christer Gardell har inga kommentarer till Di:s uppgifter.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/16464JQOhELE/


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?