Annons

Tunga investeringar i industrin räddar Gasellklimatet i norr

Stora industriprojekt gör att konjunkturen bromsat in mindre i norra Norrland än i resten av Sverige. 

Men oron är stor för vad coronapandemin ska innebära för investeringsviljan.

SCA har investerat 8 miljarder i Östrands massafabrik i Västernorrlands län under de senaste åren.
SCA har investerat 8 miljarder i Östrands massafabrik i Västernorrlands län under de senaste åren.Foto:Torbjörn Bergqvist

Antalet Gasellföretag minskar i år i hela Sverige. Så är fallet även i de fyra nordligaste länen, även om tappet här, på 26 procent, är mindre än i landet som helhet. 

Att norra Norrland klarat avmattningen i konjunkturen bättre än andra delar av Sverige beror på att länen har en stark industrisektor. Dessutom pågår flera stora mångmiljardprojekt som stadsomvandlingen i Malmfälten och bygget av Northvolts gigantiska batterifabrik i Skellefteå. 

I Västernorrland, ett av de län i norr som klarat sig bäst, har stora industriinvesteringar lyft det lokala näringslivet. Där har SCA de senaste åren satsat nästan 8 miljarder kronor på anläggningen i Östrand. Länet har i år 22 Gasellföretag, bara ett mindre än förra året.

”Det har legat stora investeringar i botten som genererat intäkter till många företag”, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västernorrland.

Även Jämtland håller emot bra med ett tapp från 16 till 15 Gasellföretag. Industritunga Norrbotten har 24 Gasellföretag, sex färre än året före.  

Det län som sticker ut negativt är Västerbotten som i år bara har 12 Gasellföretag, mer än en halvering. 

”Vi är tunga på it och tech, i synnerhet i Umeå, och då märks förändringar i konjunkturen snabbt”, säger Jonas Nordin, regionansvarig på Företagarna i Västerbotten. 

Gasellperioden sträcker sig i år mellan 2016 och 2019, och inbegriper alltså inte effekterna av covidpandemin. 

Bland företagarna i de nordligaste länen finns en stor oro för hur pandemin kommer att påverka ekonomin och investeringarna de kommande åren. 

”Vi ser att antalet projekteringar av nya byggen avtar. I tillverkningsindustrin är det också riktigt tufft. Speditionsföretagen märker en avmattning. Det är oroväckande signaler”, säger Anna Hedensjö Johansson. 

Innehåll från RoboMarketsAnnons

Hävstångshandel med låga transaktionskostnader

Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.
Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

Allt fler erfarna traders handlar CFD:s och det är lätt att förstå varför då fördelarna är många. Via tradingmäklaren RoboMarkets får man dessutom bra villkor, åtkomst till över 12 000 instrument och låga avgifter.

RoboMarkets grundades 2012 och fick licens som europeisk mäklare 2013. För ett år sedan etablerade de sig även i Sverige.

– Det har aldrig varit enklare att komma i gång med CFD-handel än nu. Vi har lokal kundsupport på svenska och finns tillgängliga dygnet runt, säger Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

CFD:s (Contracts for Difference) är ett derivatinstrument som gör det möjligt att ta positioner utan att köpa eller sälja den underliggande tillgången. I stället spekulerar man i om det underliggande priset går upp eller ned. 

Att underlätta för rutinerade traders att handla med CFD:s till bra villkor är kärnan i RoboMarkets affär. 

– Vi erbjuder över 12 000 olika instrument, främst via CFD:s. Det är allt från index, råvaror, krypto och valutapar, till europeiska och amerikanska aktier samt även amerikanska ETF:s. Vi erbjuder enkel exponering mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt till bra villkor, säger Maximilian Ström.

Hävstångseffekt med CFD:s

En annan anledning till att CFD-trading är en populär mix i erfarna investerares portfölj är hävstången. Eftersom man endast behöver sätta in en procentandel av det fulla värdet i den öppnade positionen, kan man uppnå önskad exponering med begränsad kapitalinsats.

– Hos oss kan man alltid välja vilken maxnivå man vill ha på hävstången, om man ens vill ha någon. Det är viktigt att man känner sig trygg med sin investering. Är man snarare ute efter att minimera förlust kan man alltid använda CFD:s för att hedga sin portfölj, exempelvis inför specifika event som bolagsrapporter eller väntade makrosiffror, säger Maximilian Ström.

Öppna ett handelskonto hos RoboMarkets  

Låga transaktionskostnader och möjligheten att ta korta positioner

Utöver tillgången till hävstång finns det flera fördelar med CFD:s. Dels möjligheten att enkelt kunna ta både korta och långa positioner, dels går många CFD-instrument att handla utanför börsernas öppettider.

– I Sverige kan du ofta ta korta positioner direkt via aktien. Men vill du göra det på exempelvis den amerikanska marknaden kan det vara klurigare, eftersom många svenska mäklare inte erbjuder det. Sedan MiFID2 och PRIIP introducerades vid årsskiftet 2018 är det även svårt att få exponering mot amerikanska ETFs. Det är dock enkelt via CFD:s hos RoboMarkets, säger Maximilian Ström.

Utöver ovan nämnda fördelar nämner Maximilian Ström ytterligare en, som kanske är den viktigaste för kunderna hos RoboMarkets: den låga transaktionskostnaden.

– Vi erbjuder till exempel en halv punkt i spread på DE40 (DAX40 index) och 0.1 pips på valutaparet EURUSD. Dessutom har vi riktigt bra villkor på kryptovalutor via CFD:s. Därtill kan du som kund hos oss enkelt minimera dina växlingsavgifter genom att öppna tradingkonto i EUR eller USD. Specifikt för DE40 kan man även handla utan ränteavgift fram till årsskiftet.

Läs mer om RoboMarkets villkor här 

Om RoboMarkets:

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). 

Riskinformation: 

CFD:s är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74–89 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlorapengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

 

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera