1515

Tunga investeringar i industrin räddar Gasellklimatet i norr

Stora industriprojekt gör att konjunkturen bromsat in mindre i norra Norrland än i resten av Sverige. 

Men oron är stor för vad coronapandemin ska innebära för investeringsviljan.

SCA har investerat 8 miljarder i Östrands massafabrik i Västernorrlands län under de senaste åren.
SCA har investerat 8 miljarder i Östrands massafabrik i Västernorrlands län under de senaste åren.Foto:Torbjörn Bergqvist

Antalet Gasellföretag minskar i år i hela Sverige. Så är fallet även i de fyra nordligaste länen, även om tappet här, på 26 procent, är mindre än i landet som helhet. 

Att norra Norrland klarat avmattningen i konjunkturen bättre än andra delar av Sverige beror på att länen har en stark industrisektor. Dessutom pågår flera stora mångmiljardprojekt som stadsomvandlingen i Malmfälten och bygget av Northvolts gigantiska batterifabrik i Skellefteå. 

I Västernorrland, ett av de län i norr som klarat sig bäst, har stora industriinvesteringar lyft det lokala näringslivet. Där har SCA de senaste åren satsat nästan 8 miljarder kronor på anläggningen i Östrand. Länet har i år 22 Gasellföretag, bara ett mindre än förra året.

”Det har legat stora investeringar i botten som genererat intäkter till många företag”, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västernorrland.

Även Jämtland håller emot bra med ett tapp från 16 till 15 Gasellföretag. Industritunga Norrbotten har 24 Gasellföretag, sex färre än året före.  

Det län som sticker ut negativt är Västerbotten som i år bara har 12 Gasellföretag, mer än en halvering. 

”Vi är tunga på it och tech, i synnerhet i Umeå, och då märks förändringar i konjunkturen snabbt”, säger Jonas Nordin, regionansvarig på Företagarna i Västerbotten. 

Gasellperioden sträcker sig i år mellan 2016 och 2019, och inbegriper alltså inte effekterna av covidpandemin. 

Bland företagarna i de nordligaste länen finns en stor oro för hur pandemin kommer att påverka ekonomin och investeringarna de kommande åren. 

”Vi ser att antalet projekteringar av nya byggen avtar. I tillverkningsindustrin är det också riktigt tufft. Speditionsföretagen märker en avmattning. Det är oroväckande signaler”, säger Anna Hedensjö Johansson. 


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden. Det är mycket pengar, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Flytta din tjänstepension till Avanza – och få upp till 1 miljon mer i pension. 

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina

pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson.

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Flytta din tjänstepension till Avanza – och få upp till 1 miljon mer i pension.  

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.
2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.
3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. 

Läs mer och se hur vi har räknat här. 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?