Annons

Tunga hyllningarna till Assar Lindbeck: ”Hans livsgärning är unik”

Den avlidne professor emeritus Assar Lindbeck, grand old man inom svensk nationalekonomi, hyllas av kollegor och ex-politiker. Alla intygar de hans avgörande inflytande på svensk ekonomisk debatt i decennier.

Hyllningarna till Assar Lindbeck väller in från ekonomer och politiker. ”Han blev en förebild för många av oss”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.
Hyllningarna till Assar Lindbeck väller in från ekonomer och politiker. ”Han blev en förebild för många av oss”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.

”Assar Lindbecks betydelse för svensk nationalekonomi och samhällsdebatt kan inte överskattas. Hans livsgärning är unik”, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, på Twitter efter beskedet att Sveriges kanske mest kände nationalekonom gått bort vid 90 års ålder.

Veteranprofessorn gav allt in i det sista, fortsätter Henrekson.

”En av de uppsatser han arbetade med vid sin bortgång blev antagen i en ledande tidskrift så sent som för två veckor sedan.”

Vid Stockholms universitet minns professor Lars Calmfors, en gång Assar Lindbecks doktorand, en engagerad professor som från början av 1970-talet byggde upp Institutet för internationell ekonomi och satte svensk ekonomiforskning på kartan.

Institutet producerade under Assar Lindbecks ledning en rad av dagens ledande nationalekonomer. Förutom Lars Calmfors även bland andra Torsten Persson, Lars E.O. Svensson, Jörgen Weibull, Henrik Horn, John Hassler och Harry Flam.

Ett annat bestående arv är Assars Lindbecks driv att vara aktiv i samhällsdebatten och rådgivare i den ekonomiska politiken.

”Han blev en förebild för många av oss. Han fullföljde en svensk tradition, att nationalekonomer spelar framträdande sådana roller”, säger Lars Calmfors.

Den länge S-märkte norrbottningen Assar Lindbeck beskrivs som god vän med Olof Palme. Men han bröt offentligt med moderpartiet 1982 i samband med sitt motstånd mot löntagarfonderna. 

 ”Det visade på stor integritet, oavsett vad man tycker i själva frågan. Han var till en början ganska ensam i sin kraftiga opposition”, säger Lars Calmfors.

1990-talskrisens så kallade Lindbeckkommission under Assar Lindbecks ledning utmynnade bland annat i längre mandatperioder, ett stramare finanspolitiskt ramverk och en oberoende Riksbank. Det är reformer som gynnat Sverige även under 2000-talets finanskris och coronakris, anser Lars Calmfors.

”Det har de, i den meningen att starka offentliga finanser har gett oss möjlighet att klara oss igenom kriserna bättre.”

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl hör till de aktiva inom dagens politik som också uttrycker sin vördnad för Assar Lindbeck.

”Hans intellekt präglade debatten i över ett halvsekel. Han var en inspiration och vägledare”, skriver Martin Ådahl i ett Twitterinlägg.

Svenska finansministrar från 60-talets Gunnar Sträng (S) till 90-talets Anne Wibble (FP) lyssnade uppmärksamt när Assar Lindbeck talade.

Tidigare statsminister Carl Bildt (M) skriver i ett blogginlägg att Lindbecks politiska inflytande grundades i ”kombinationen av styrkan av sina idéer och den intellektuella integritet han alltid hade”.

”Formell makt har han måhända aldrig haft, men reellt inflytande över vårt lands utveckling under viktiga decennier har han haft som mycket få andra. Och för den insatsen är vi många som har anledning att vara djupt tacksamma”, fortsätter Carl Bildt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera