1515

Tunga hyllningarna till Assar Lindbeck: ”Hans livsgärning är unik”

Den avlidne professor emeritus Assar Lindbeck, grand old man inom svensk nationalekonomi, hyllas av kollegor och ex-politiker. Alla intygar de hans avgörande inflytande på svensk ekonomisk debatt i decennier.

Hyllningarna till Assar Lindbeck väller in från ekonomer och politiker. ”Han blev en förebild för många av oss”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.
Hyllningarna till Assar Lindbeck väller in från ekonomer och politiker. ”Han blev en förebild för många av oss”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.

”Assar Lindbecks betydelse för svensk nationalekonomi och samhällsdebatt kan inte överskattas. Hans livsgärning är unik”, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, på Twitter efter beskedet att Sveriges kanske mest kände nationalekonom gått bort vid 90 års ålder.

Veteranprofessorn gav allt in i det sista, fortsätter Henrekson.

”En av de uppsatser han arbetade med vid sin bortgång blev antagen i en ledande tidskrift så sent som för två veckor sedan.”

Vid Stockholms universitet minns professor Lars Calmfors, en gång Assar Lindbecks doktorand, en engagerad professor som från början av 1970-talet byggde upp Institutet för internationell ekonomi och satte svensk ekonomiforskning på kartan.

Institutet producerade under Assar Lindbecks ledning en rad av dagens ledande nationalekonomer. Förutom Lars Calmfors även bland andra Torsten Persson, Lars E.O. Svensson, Jörgen Weibull, Henrik Horn, John Hassler och Harry Flam.

Ett annat bestående arv är Assars Lindbecks driv att vara aktiv i samhällsdebatten och rådgivare i den ekonomiska politiken.

”Han blev en förebild för många av oss. Han fullföljde en svensk tradition, att nationalekonomer spelar framträdande sådana roller”, säger Lars Calmfors.

Den länge S-märkte norrbottningen Assar Lindbeck beskrivs som god vän med Olof Palme. Men han bröt offentligt med moderpartiet 1982 i samband med sitt motstånd mot löntagarfonderna. 

 ”Det visade på stor integritet, oavsett vad man tycker i själva frågan. Han var till en början ganska ensam i sin kraftiga opposition”, säger Lars Calmfors.

1990-talskrisens så kallade Lindbeckkommission under Assar Lindbecks ledning utmynnade bland annat i längre mandatperioder, ett stramare finanspolitiskt ramverk och en oberoende Riksbank. Det är reformer som gynnat Sverige även under 2000-talets finanskris och coronakris, anser Lars Calmfors.

”Det har de, i den meningen att starka offentliga finanser har gett oss möjlighet att klara oss igenom kriserna bättre.”

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl hör till de aktiva inom dagens politik som också uttrycker sin vördnad för Assar Lindbeck.

”Hans intellekt präglade debatten i över ett halvsekel. Han var en inspiration och vägledare”, skriver Martin Ådahl i ett Twitterinlägg.

Svenska finansministrar från 60-talets Gunnar Sträng (S) till 90-talets Anne Wibble (FP) lyssnade uppmärksamt när Assar Lindbeck talade.

Tidigare statsminister Carl Bildt (M) skriver i ett blogginlägg att Lindbecks politiska inflytande grundades i ”kombinationen av styrkan av sina idéer och den intellektuella integritet han alltid hade”.

”Formell makt har han måhända aldrig haft, men reellt inflytande över vårt lands utveckling under viktiga decennier har han haft som mycket få andra. Och för den insatsen är vi många som har anledning att vara djupt tacksamma”, fortsätter Carl Bildt.

 


Innehåll från Hewlett-Packard EnterprisesAnnons

HPE GreenLake – en katalysator för ett hållbarare näringsliv

Den accelererade digitalisering som följt på pandemin ser ut att fortsätta. Medan det för vissa innebär en del utmaningar, har det förändrade arbetssättet också resulterat i fler möjligheter till reflektion och nytänkande. En tydlig trend, som växer sig allt starkare, är att fler går över till as-a-service-lösningar, för att skapa hållbarare verksamheter ur såväl miljö- som ur ekonomisk synpunkt. 

En viktig insikt under det senaste året var att den klassiska modellen, där all producerad data flyttas in till datacenter för att analyseras i molnet, inte längre var optimal. 

– Över 70 procent av alla data produceras i edgeenheter, såsom smartphones, sensorer i bilar eller tillverkande maskiner. Att analysera den centralt kräver mer resurser och att man flyttar datan fram och tillbaka, vilket är förhållandevis ineffektivt. Datan behöver i stället analyseras nära eller på plats där den genereras för att skapa nytta, varpå enbart slutsatser och resultat skickas vidare för att korreleras centralt, säger Lars-Eric Jansten, Country Manager Services & Consumption hos Hewlett Packard Enterprise.

Binder 40 procent mindre kapital

Att förvalta egna serverhallar drar exempelvis stora mängder ström och resurser, samtidigt som kapaciteten sällan utnyttjas fullt ut. Resultatet blir arbetskrävande och oflexibla upplägg med en dyr prislapp. Att istället upphandla IT-infrastruktur som tjänst ger en mängd fördelar. 

– Med HPE:s hållbara edge-till-moln-plattform GreenLake binder snittkunden cirka 40 procent mindre kapital och ökar därtill produktiviteten för IT-drift av hårdvara med upp till 40 procent, så att mer tid kan läggas på verksamhetsnära utveckling av IT.

Greenlake innebär därtill långt mer dynamiska villkor; installationstiderna kapas med uppemot 75 procent och modellen erbjuder en unik skalbarhet, där kapaciteten skalas upp eller ner med en enkel knapptryckning och man betalar för det som används. GreenLake kan även innefatta lösningar från leverantörer som exempelvis Nutanix, VMware, SAP, Microsoft med flera.

Följer en rigorös miljöstandard

En central nytta med GreenLake är de avsevärda miljöfördelar som kunderna får. HPE följer en rigorös miljöstandard genom hela kedjan från utveckling och tillverkning till slutanvändning. Målet är att erbjuda 30 gånger effektivare computinglösningar till 2025 och att vara koldioxidneutrala senast 2050. 

– Detta ska vi på HPE uppnå genom effektivare tillverkning, bättre och mer långlivade produkter och energieffektivisering, men också genom omfattande återvinning och genom att säkerställa att våra tjänster bidrar till att IT konsumeras på ett effektivt sätt. Med GreenLake betalar företagen bara för det de faktiskt nyttjar och har behov av, vilket kan ge en nyttjandegrad på upp till 90 procent. På så vis blir GreenLake en katalysator för ett hållbarare näringsliv. 

Addera tjänster efter behov

HPE har således snabbt etablerat sig som en tongivande aktör vad gäller hållbara lösningar. Ska IT-branschen gå mot hållbarare villkor i stort krävs emellertid att fler företag tar ansvar för att infrastrukturen håller måttet från produktion till skrotning. 

– Kraven från kunderna på att arbeta med miljön i blickfånget blir allt starkare och branschen har ett ansvar att anpassa sig och leda den utvecklingen framåt. Med tanke på att världen blir allt mer hybrid, med konsumenter som konsumerar IT både från lokala ISP:er, egna datacenter och publika moln, måste kunderna kunna känna sig säkra på att deras IT är lika hållbar och flexibel oavsett källa. Alla dessa utmaningar löser vi med GreenLake, avslutar Lars-Eric.

Läs mer om HPE GreenLake

 

Mer från Hewlett-Packard Enterprises

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hewlett-Packard Enterprises och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?