Annons

Tunga hyllningarna till Assar Lindbeck: ”Hans livsgärning är unik”

Den avlidne professor emeritus Assar Lindbeck, grand old man inom svensk nationalekonomi, hyllas av kollegor och ex-politiker. Alla intygar de hans avgörande inflytande på svensk ekonomisk debatt i decennier.

Hyllningarna till Assar Lindbeck väller in från ekonomer och politiker. ”Han blev en förebild för många av oss”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.
Hyllningarna till Assar Lindbeck väller in från ekonomer och politiker. ”Han blev en förebild för många av oss”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.

”Assar Lindbecks betydelse för svensk nationalekonomi och samhällsdebatt kan inte överskattas. Hans livsgärning är unik”, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, på Twitter efter beskedet att Sveriges kanske mest kände nationalekonom gått bort vid 90 års ålder.

Veteranprofessorn gav allt in i det sista, fortsätter Henrekson.

”En av de uppsatser han arbetade med vid sin bortgång blev antagen i en ledande tidskrift så sent som för två veckor sedan.”

Vid Stockholms universitet minns professor Lars Calmfors, en gång Assar Lindbecks doktorand, en engagerad professor som från början av 1970-talet byggde upp Institutet för internationell ekonomi och satte svensk ekonomiforskning på kartan.

Institutet producerade under Assar Lindbecks ledning en rad av dagens ledande nationalekonomer. Förutom Lars Calmfors även bland andra Torsten Persson, Lars E.O. Svensson, Jörgen Weibull, Henrik Horn, John Hassler och Harry Flam.

Ett annat bestående arv är Assars Lindbecks driv att vara aktiv i samhällsdebatten och rådgivare i den ekonomiska politiken.

”Han blev en förebild för många av oss. Han fullföljde en svensk tradition, att nationalekonomer spelar framträdande sådana roller”, säger Lars Calmfors.

Den länge S-märkte norrbottningen Assar Lindbeck beskrivs som god vän med Olof Palme. Men han bröt offentligt med moderpartiet 1982 i samband med sitt motstånd mot löntagarfonderna. 

 ”Det visade på stor integritet, oavsett vad man tycker i själva frågan. Han var till en början ganska ensam i sin kraftiga opposition”, säger Lars Calmfors.

1990-talskrisens så kallade Lindbeckkommission under Assar Lindbecks ledning utmynnade bland annat i längre mandatperioder, ett stramare finanspolitiskt ramverk och en oberoende Riksbank. Det är reformer som gynnat Sverige även under 2000-talets finanskris och coronakris, anser Lars Calmfors.

”Det har de, i den meningen att starka offentliga finanser har gett oss möjlighet att klara oss igenom kriserna bättre.”

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl hör till de aktiva inom dagens politik som också uttrycker sin vördnad för Assar Lindbeck.

”Hans intellekt präglade debatten i över ett halvsekel. Han var en inspiration och vägledare”, skriver Martin Ådahl i ett Twitterinlägg.

Svenska finansministrar från 60-talets Gunnar Sträng (S) till 90-talets Anne Wibble (FP) lyssnade uppmärksamt när Assar Lindbeck talade.

Tidigare statsminister Carl Bildt (M) skriver i ett blogginlägg att Lindbecks politiska inflytande grundades i ”kombinationen av styrkan av sina idéer och den intellektuella integritet han alltid hade”.

”Formell makt har han måhända aldrig haft, men reellt inflytande över vårt lands utveckling under viktiga decennier har han haft som mycket få andra. Och för den insatsen är vi många som har anledning att vara djupt tacksamma”, fortsätter Carl Bildt.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?