Tunga europeiska institut spår avmattning i Europa

Den ekonomiska aktiviteten i euroområdet mattas av. Under fjärde kvartalet 2018 och de två första kvartalen 2019 väntas ekonomin bara växa med 0,3 procent vardera.

Det visar den senaste prognosen från de tre instituten IFO (München), KOF (Zürich) och Istat (Rom), enligt ett pressmeddelande.

Den främsta drivkraften väntas vara inhemsk efterfrågan. Tillväxten för helåret 2018 uppgick till 1,9 procent, enligt de tre.

Inflationen i euroområdet nådde 2,0 procent under fjärde kvartalet 2018, nära ECB:s mål på just under 2 procent, och väntas därefter backa till 1,9 procent och 1,8 procent de två följande kvartalen.

Nedåtriskerna mot den ekonomiska tillväxten är fortsatt balanserade men kommer att öka, enligt instituten, som nämner brexit, eskalerande handelskrig, sårbarheter på tillväxtmarknader och volatilitet på de finansiella marknaderna.

Samtidigt är effekterna på världsekonomin av Federal Reserves normalisering av penningpolitiken fortsatt svåra att bedöma.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?