1515

Tunga ekonomer spår recession för USA senast 2021

NEW YORK.

Fed-chefen Jerome Powell upprepade sitt försiktiga budskap under tisdagens utfrågning i kongressen, trots centralbankens positiva prognos för landets ekonomi. 

Den prognosen delas dock inte av en majoritet av USA:s ekonomer.

Foto:Alex Brandon

Federal Reserve-chefen Jerome ”Jay” Powell har spenderat två dagar i kongressen den här veckan. På tisdagen frågades han ut i senatens bankutskott, och på onsdagen är det ledamöterna i representanthusets tur. 

Utfrågningen sker två gånger per år, men den har fått extra uppmärksamhet den här gången efter Feds nyligen förändrade retorik och räntehöjningsbana. Såväl investerare som politiker tycks angelägna att förstå hur de interna diskussionerna har gått – inte minst då förändringen uppstod i samband med president Trumps upprepade kritik mot Jerome Powell. 

”Vittnesmålet kommer att vara enklare för Powell nu när han inte längre hotar med räntehöjningar”, säger Avery Shenfeld, chefsekonom på CIBC Capital Markets till Market Watch. 

”Ett tålmodigt Fed är goda nyheter för kongressledamöter som oroar sig över att lägre tillväxt ska grusa deras möjligheter att bli omvalda.”  

Och Jerome Powell tycks inte ha gjort någon besviken, i alla fall inte under tisdagens utfrågning. Han befäste huvudbudskapet om ”tålamod” från det senaste beslutsmötet och levererade inga direkta nyheter i övrigt. 

”Med räntan nära neutral nivå, dämpat inflationstryck och flera nedsidesrisker är det ett bra läge att ha tålamod och vänta och se hur situationen utvecklar sig”, sa han.  

Vad gäller nedsidesriskerna så nämnde han den ekonomiska inbromsningen i Kina och Europa, osäkerheten kring handelsförhandlingarna mellan Washington och Peking samt brexit. Han sa även att de finansiella förutsättningarna, inklusive priser på aktier och räntor, är ”mindre gynnsamma för tillväxten jämfört med tidigare förra året”. 

Trots detta bedömer Fed att de nuvarande ekonomiska förutsättningarna är ”hälsosamma” och man har en ”gynnsam” ekonomisk prognos för landet.

Den bedömningen tycks dock inte delas av landets ekonomer. En nyligen genomförd undersökning bland medlemmarna i den tunga amerikanska ekonomorganisationen NABE, som håller en årlig konferens i slutet av veckan, visar att hela tre fjärdedelar av de svarande tror att USA kommer att gå in i en recession senast 2021. 

På torsdag publiceras BNP-siffrorna för det fjärde kvartalet 2018, vilket väntas ge en indikation åt vilket håll det bär. 

Däremot ger ekonomerna tummen upp för centralbankens nuvarande politik. 

”Affärsekonomer fortsätter att gilla den rådande penningpolitiken. Nästan 75 procent av de svarande anser att Federal Reserves politik är ’ungefär rätt’, vilket är i linje med hur resultatet såg ut i augusti”, kommentarer Kevin Swift, chefsekonom på American Chemistry Council, som tillhör organisationen. 

Detta alltså trots den omsvängning som skett vad gäller räntebanan sedan dess. 

Ekonomerna förväntar sig också fler räntehöjningar under 2019 än vad konsensus är i marknaden. 

”Marknaderna prisar just nu inte in några höjningar under 2019, medan en majoritet av NABE-panellisterna förväntar sig en eller två höjningar i år”, säger Megan Greene, som är ansvarig för undersökningen och till vardags global chefsekonom på fondbolaget Manulife. 

De flesta väntar sig också att Fed börjar sänka räntan igen först efter att man nått 3,0 procent. Räntan är för närvarande på 2,5 procent, och höjningstakten har varit 0,25 procentenheter per gång under den nuvarande cykeln.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?