1515

Tung trend utan vetenskapligt stöd: ”Kan vara inbillning också”

En god natts sömn mår alla bra av, men i dag har många problem att få till den. Detta är ett av skälen till att tyngdtäcket har blivit så hett. Men än så länge finns inga klara vetenskapliga bevis på att produkten faktiskt fungerar. 

Tyngdtäcket är egentligen ingen ny produkt. Inom vården har det funnits i över tio år och flera regioner förskriver täcket som en kognitiv behandlingsmetod för patienter med sömnstörningar. 

Men i dag är täcket tillgängligt för alla, i alla fall om man har några tusenlappar över på kontot. Trenden, som man än så länge får kalla det, är ett faktum. Kanske beror det på att sömnen och dess betydelse för vår hälsa diskuteras mer och mer. Cirka tio procent lider av insomni i Sverige och även om ökningen av sömnsvårigheter avtagit under de senaste åren är den fortsatt hög. I SCB:s undersökning av levnadsförhållanden kan man se att det från 1980 till 2007 skedde en ökning från 15,2 procent till 28,5 procent av personer i åldern 16-84, som upplevde sömnbesvär. I undersökningen från 2018 ligger motsvarande siffra på 27,7 procent. 

Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, forskar på sömn, stress och återhämtning. Han förklarar att en av vanligaste orsakerna till att vi sover dåligt i dag är just stress.

”Det som vi kan se från forskningen är att stress skadar sömnen och att långvarig stress leder till utbrändhet, som ofta resulterar i en mycket störd sömn. Sedan finns det självklart andra faktorer till sömnproblem, det kan vara problem på hemmaplan, i arbetet eller ens sociala beteenden som påverkar.” 

Tumregeln för en god natts sömn är minst 7 timmar, men yngre behöver mer sömn och äldre mindre för att fungera på samma nivå. 

”Det finns ett stort svaj när man ger råd i hur länge en person bör sova. Känner man sig pigg och fräsch dagtid behöver man inte notera hur många timmar man sover, för då har man med all sannolikhet fått tillräckligt med sömn”, säger Torbjörn Åkerstedt. 

Vad tycker du om tyngdtäcket? 

”Man kan konstatera två saker med täcket. Ett: att det inte finns några vetenskapliga studier och därför kan man inte yttra sig om det. Två: att det uppenbarligen säljs, vilket borde betyda att det finns människor som gillar det. Även att patienter med störd sömn får täcket förskrivet till sig visar på att det kan ligga något i det. Men det kan vara inbillning också. Hela hälsokostbranschen lever ju på att människor intalar sig saker och den kraftigaste effekten är placeboeffekten.”

Klassiska råd för att förbättra sin sömn är att avstå koffein, sova i ett mörkt och tyst rum samt mycket fysisk aktivitet. En annan viktig faktor är att försöka hålla stressen borta. Men det är lättare sagt än gjort. 

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala Universitet och författare till boken ”Sömn, sömn, sömn”, tror att tyngdtäcket kan minska stressen och att det kommer synas i den studien han nu inleder tillsammans med tyngdtäckestillverkaren Cura of Sweden. I studien kommer man att mäta sömnen, men även hormonnivåerna i kroppen. Bland annat må-bra hormonet oxytocin, ett hormon som frigörs vid taktil beröring och värme, och är kopplat till njutning och avkoppling. Frisättningen av hormonet ökar känslan av tillit, dämpar ångest men troligen även stress. 

”Vi förväntar oss att se att när folk har ett tyngdtäcke över sig jämfört med ett vanligt täcke kommer de att frisätta mer oxytocin. I så fall är resultatet fascinerade, inte bara för att täcket hjälper dig att slappna av och därmed skapar förutsättningar för att sova gott, men för att de hjälper dig att motverka stress”, säger Christian Benedict. 

Att en av de största tillverkarna av just tyngdtäcken finansierar en studie kring detsamma kan tyckas märkligt, men Cura of Sweden kommer bara att stå för kostnaderna och tillföra material. Bortsett från det är bolaget inte alls direkt delaktigt i studien. 

”Vi som genomför studien är oberoende forskare. Cura of Sweden kommer inte att ha någon möjlighet att påverka mig eller vad som kommer att publiceras i resultatet.”

Christian Benedict har gjort en så kallad pre-registration av studien, det innebär att ett protokoll redan skrivits för experimentet där hela upplägget är synligt. Det här är fördelaktigt både för honom som forskare, men ökar även trovärdigheten för Cura of Sweden. 

Till en början var Christian Benedict kritisk till idén av att ett tyngdtäcke skulle bidra till en bättre sömn, men i och med att det blivit en sådan framgångsrik produkt blev han nyfiken på de bakomliggande mekanismerna.

Varför tror du tyngdtäcket har blivit så populärt? 

”Dels på grund av den sömnproblematik som finns i samhället i dag. Vi stressar allt mer, är tillgängliga dygnet runt och har inte längre en gräns mellan privat och arbetsliv. Tanken på att kunna lägga ett täcke över sig och därmed sova bättre tilltalar många, det blir en slags quick-fix. Det måste finnas ett funktionellt värde i täcket, annars borde inte så många köpa det.” 

Cura of Sweden är den största leverantören av tyngdtäcken i Sverige i dag och har sedan starten för ett och halvt år sedan sålt över 300 000 täcken. I senaste bokslutet för 2019 hade bolaget en omsättning på fem miljoner kronor, men grundaren Johan Andersson berättar att nästa bokslut kommer den att vara betydligt mycket högre. 

”Det är ett enormt intresse för produkten, jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har på 8 månader omsatt 155 miljoner kronor och räknar med att omsätta 230 miljoner till kommande bokslut”, säger Johan Andersson.

Han har jobbat inom hälsobranschen i över 30 år, och lanserade bland annat yantramattan i Sverige för tio år sedan. Ett fenomen som snabbt svepte över landet för att sedan kollapsa. Men Johan Andersson tror att tyngdtäcket kommer fortsätta att väga tungt på marknaden under en lång tid framöver. 

”Jag vet att jag låter väldigt exalterad, men det är svårt att inte vara det när jag får jobba med en produkt som den här. Att få driva och äga ett företag med hög lönsamhet och samtidigt göra oerhört mycket nytta i hälsans tjänst, det blir inte bättre än så.”

Vad beror framgången på?  

”Behovet av att sova bra har alltid funnits och nu finns det ett hjälpmedel som fungerar. Det leder till att folk pratar med varandra och ordet sprids. Egentligen har vi inte skapat någonting nytt utan vi har bara tillgängliggjort något som redan fanns inom vården. Jag är övertygad om att tyngdtäcket är här för att stanna.”  

 

 


Innehåll från ES Energy Save Systems ABAnnons

80 procent mindre klimatavtryck från byggvärmen

Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.
Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.Foto:Maria Steén

Det är bara hundra dagar kvar tills dess att byggen måste klimatdeklareras. Alla utsläpp av växthusgaser under byggskedet ska redovisas till Boverket. Det gör att byggföretagen kommer att välja klimatsmart byggvärme.

Byggsektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och byggvärmen står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser. Vid årsskiftet träder därför en ny lag om klimatdeklarationer i kraft, vilket innebär att byggherren ska lämna in uppgifter till Boverket om hur uppförandet av en ny byggnad påverkar klimatet.

– När det gäller färdiga hus finns det tydliga regler kring energiförbrukning och klimatpåverkan, men byggskedet har varit i princip oreglerat. Därför är dessa klimatdeklarationer en välkommen utveckling av byggbranschen, säger Fredrik Sävenstrand som är vd för värmeteknikbolaget Energy Save.

Mobil energicentral

Byggvärme är en av de största energiförbrukarna på byggarbetsplatser, och att använda eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för uttorkning av byggen är ineffektivt ur såväl energi- som miljöperspektiv.

Energy Save har utvecklat en mobil energicentral. Produktkonceptet baseras på företagets patenterade värmepumpsteknik, som kan användas för att värma upp, kyla ner och torka ut. Dessa energicentraler erbjuds nu i samarbete med El-Björn. 

– I jämförelse med traditionell uppvärmning av byggarbetsplatser ger vår lösning besparingar på upp till 66 procent av energikostnaden samtidigt som det minskar utsläppen av koldioxid med upp till 80 procent. Det norska maskinuthyrningsföretaget UCO, som är ett helägt dotterbolag till Skanska AS, har testat en av våra energicentraler, och är mycket nöjda med både funktionalitet och energibesparing, säger Fredrik Sävenstrand.

En hållbar lösning

– Sedan 2009 har vi levererat mer än 12 000 luft/vatten-värmepumpar. Det är den tekniken som vi nu har förpackat i ett smart koncept med prefabricerade energicentraler för kommersiella fastigheter, fortsätter Fredrik Sävenstrand.

– Kravet på klimatdeklarationer kommer att göra vårt erbjudande än mer relevant på byggarbetsplatsen. Centralerna är Plug-in-Moduler vilket betyder att de bara behöver några få anslutningar för att kunna startas upp. Det är en snabb och smidig installation, vilket är nödvändigt med tanke på att klimatdeklarationerna alldeles strax är här, avslutar Fredrik Sävenstrand.

Läs mer om Energy Saves Plug-in-Moduler här. 

Om Energy Save:

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser. Uppvärmning och uttorkning står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser, och idag används ofta energikrävande alternativ med stort klimatavtryck.

Energy Save är ett värmeteknikbolag med ett patenterat produktkoncept för kostnadseffektiva, högpresterande och innovativa värmepumpsystem inom luft/vatten-teknologin. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Vill du veta mer? Klicka här!

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ES Energy Save Systems AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?