1515

Tung trafik kan tvingas att lätta på gasen

Trafikverket vill att tunga fordon ska kunna bromsas automatiskt i vissa områden — och försök är på gång. Yrkestrafiken måste bli bättre på att hålla fartgränsen, både i städer och på långa avstånd, anser myndigheten.

I arbetet med nollvisionen om att ingen ska dödas i trafiken finns ett delmål år 2020. Då ska högst 220 personer omkomma i trafikolyckor, enligt delmålet.

I fjol blev dödstalet 270, vilket var elva fler än 2015. Utvecklingen mot allt färre omkomna, som pågått i många år, har stagnerat under 2010-talet.

Samtidigt ökar mängden trafik på gator och vägar, vilket i sig självt innebär risk för fler olyckor. Nu finns en oro hos myndigheterna om att delmålet högst 220 döda år 2020 inte ska kunna uppnås.

"Det vill till att mer händer om vi ska klara det", säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, vid MHF:s årliga trafiksäkerhetskonferens i Tylösand.

Hon vill allmänt se en bättre respekt för hastighetsgränser, och pekar särskilt på lastbilar och bussar.

"Ett stort problem är att den tunga trafiken kör för fort", anser Lena Erixon.

Tunga fordon som inte håller fartgränsen bidrar till en trafikrytm där många kör för fort, framhåller Erixon.

I en studie som Folksam gjorde i Stockholmstrakten i våras körde mer än hälften av yrkestrafiken fortare än tillåtet.

Nu vill Trafikverket testa system där tunga fordon med modern teknik automatiskt bromsas om de kör fort i vissa områden. Förslaget dök upp efter terrorattacken i Stockholm, men har också en ren trafiksäkerhetsaspekt.

"Tekniken finns. Nu gäller det att använda den", säger Lena Erixon.

Försök ska göras i Stockholm och Göteborg, i samarbete med Scania, Volvo och några åkerier. På sikt kan Erixon tänka sig att kommuner får rätt att ställa krav om sådan teknik för tung trafik i vissa områden.

I ett kortare perspektiv vill Trafikverket att den som beställer en transport ska ställa högre krav på att färden sker lagligt.

"Det är viktigt att vända sig till transportköparna. Vi tittar nu på att konkret vända oss till några stora", säger Lena Erixon och tillägger att transportbranschen själv visat intresse för frågan.

Hon påpekar att det finns teknik som berättar hur fort en transport gått.

"Man måste börja följa upp och sedan återkoppla", säger Lena Erixon.


Innehåll från iDr-klinikenAnnons

De vill ge människor ägandeskap över sin hälsa

iDr-kliniken kom att spela en betydande roll när coronapandemin lamslog samhället och efterfrågan på covidtest var hög hos såväl företag som privatpersoner. Nu förflyttas fokus så sakteliga från Covid-19 till internationell expansion och innovativa vårdtjänster för privatpersoner. 

– Vi bygger upp en modern vårdverksamhet där olika sorters testning av sitt hälsotillstånd ska vara lättillgängligt för patienten, ur såväl ett ekonomiskt som ett kunskapsmässigt perspektiv, säger Simon Pålsson, grundare av iDr-kliniken samt specialistläkare. 

iDr-kliniken har i dagsläget egna kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö men verksamheten expanderar hela tiden; de senaste året har de anställt två personer i veckan och nu siktar de på att etablera sig internationellt. Till skillnad från liknande aktörer har de bland annat egen laboratorieverksamhet, eget journalsystem, transportsystem, IT-avdelning samt kundtjänst.

– Vi såg tidigt värdet av att utveckla alla delar av verksamheten inom bolaget. På så vis kan vi kontrollera hela förloppet och får en självständighet – vi är i det närmaste oberoende av externa aktörer, säger Siri Pålsson, vice vd och medgrundare.

En mer utvecklad vård – genom testning

I takt med att samhället börjar öppna upp och behovet av covid-testning minskar satsar nu iDr-kliniken på sitt nya fokusområde: en utvecklad vårdapparat och tillgänglig testning, i syfte att ge privatpersoner bättre koll på sin hälsa – och chansen att själva förebygga sjukdomar.

– Vi håller på att ta fram en privatiserad möjlighet att screena sin kropp för att få bättre koll på sitt hälsotillstånd. Alla människor har olika behov och det finns en uppsjö med åtgärder man kan vidtaga för att förebygga sjukdom – men ibland är det svårt att veta sin hälsostatus när man inte har analyserat sig själv, säger Axel Svensson, vd och delägare på iDr-kliniken.

Ett testresultat kan ge indikationer på vad man behöver ändra i sin livsstil. Det kan till exempel handla om hur man ska träna, att man behöver en viss kost eller öka sitt intag av vitaminer och mineraler. Avancerad, modern testning kan också förutse allvarligare sjukdomar, vilket kan vara något som patienten vill få information om i ett tidigare skede. 

– I grund och botten handlar det om att vi identifierat ett behov av att ge mer ägandeskap till patienterna. Vi vill genom testning ge dem möjlighet att kunna kontrollera det de vill kontrollera, avslutar Simon Pålsson.

Om iDr-Kliniken
iDr-Kliniken är ett dotterbolag till iDr Medical Consulting AB som startades av Simon Pålsson 2011. Simon Pålsson är idag specialistläkare i Kirurgi, utbildad vid Lunds Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag ägs och drivs bolaget tillsammans med Siri Pålsson, Arkitekt SAR/MSA och Axel Svensson, Systemutvecklare. Bolaget startade sin klinikverksamhet 2020 och utgör idag en koncern med 5 dotterbolag och ca 80 anställda inom hälso- och sjukvård, friskvård och laboratoriemedicin.

Läs mer på idr-medical.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med iDr-kliniken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?