Annons

Tumult vid demokratiprotester i Hongkong

Trots att polisen avfärdat flera demonstrationstillstånd samlas tusentals Hongkongbor på gatorna även i dag för att uttrycka sitt missnöje med stadens ledning.

Vad som började som lugna protestyttringar har som så många gånger tidigare lett till sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter.

Foto:Kin Cheung/AP

Tv-bilder visar hur tårgaspatronerna viner längs med en gata tom på trafik. När gasen väl har skingrats avancerar kravallutrustade poliser mot demonstranterna i ett försök att få de på flykten.

Trots att demonstranterna förmått stadens ledning att lägga ett kritiserat lagförslag på is fortsätter protesterna i Hongkong. Och frustrationen mot stadens politiker och poliser är påtaglig bland demonstranterna.

”Polisen borde ägna tid åt att upprätthålla säkerheten i stället för att neka oss att demonstrera”, säger en 25-årig demonstrant som inte vill uppge mer än sitt efternamn, Wong, och fortsätter:

”Vi har våra rättigheter.”

Totalt 16 demonstranter greps under lördagens regeringskritiska protester, enligt Hongkongs polis. De misstänks bland annat för att ha demonstrerat utan tillstånd.

Protesterna i Hongkong tog fart på allvar i maj efter att stadens ledning presenterat det nu skrinlagda lagförslaget, som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget sågs som ett sätt att inskränka på den självständighet som Hongkong åtnjuter sedan 1997, då staden åter blev en del av Kina efter över 150 år som brittisk kronkoloni.

Sedan dess har protesterna växt alltmer.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera