1515
Annons

Tullfritt Kanada hopp för exporten

Både regeringen och näringslivet hoppas på ett stort exportlyft till Kanada när tullarna försvinner till världens tionde största ekonomi.

Sverige ligger långt efter många andra länder, men ett av de företag som nu överväger en etablering i landet är Scania.

SER STOR POTENTIAL. Handelsminister Ann Linde (S) hoppas mycket på frihandelsavtalet med Kanada. ”Jag tror att CETA blir en skjuts uppåt för svensk export till landet”, säger hon.
SER STOR POTENTIAL. Handelsminister Ann Linde (S) hoppas mycket på frihandelsavtalet med Kanada. ”Jag tror att CETA blir en skjuts uppåt för svensk export till landet”, säger hon.Bild:Oskar Omne

Sverige tillhör de EU-länder som har varit starkast på- drivande i förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada.

Motståndet har varit stort, men när CETA-avtalet nu trots allt ska implementeras i februari kommer fördelarna med frihandel snabbt att bli tydliga. Det säger handelsminister Ann Linde (S).

”Jag tror att CETA blir en vitamininjektion och en skjuts uppåt för svensk export till Kanada och att vi därmed får både nya jobb och ökad tillväxt i Sverige”, säger hon.

Den kanadensiska ekonomin är världens tionde största och mer än tre gånger större än den svenska, men den svenska exporten till landet är relativt blygsam.

Med en export på omkring 9 miljarder kronor årligen till Kanada hamnar nationen inte ens på topp 20-listan över våra viktigaste exportmarknader.

Sverige har dessutom tappat kraftigt i marknadsandelar de senaste tio åren.

Nya siffror från regeringen som Di har tagit del av visar att Sveriges export till Kanada minskade med 23 procent mellan 2006 och 2015. Under samma period ökade jämförbara länder sin export med närmare 30 procent.

”Det har varit höga tullar och förknippat med mycket krångel att exportera till Kanada. Många av våra små och medelstora företag har avstått, men nu har vi ett gyllene tillfälle att vända detta. Jag ser en stor potential”, säger Ann Linde.

Regeringen har nu gett såväl Business Sweden som de nya regionala exportcentrumen i uppdrag att uppmuntra svenska företag att ta klivet in på den kanadensiska marknaden i samband med implementeringen av CETA.

Ett företag som hoppas på ett försäljningslyft är svenska Babybjörn, som har en omsättning på cirka 600 miljoner kronor om året. 95 procent av försäljningen består av export.

”Vi har enorma tullar in i Kanada på många av våra produkter. De ligger i flera fall på omkring 20 procent. Kan man få bort dem så påverkar det oss jättemycket”, säger Ulf Ingemarsson, vd för Babybjörn.

I dag står Kanada bara för 3–4 procent av bolagets försäljning. Förutom tullarna, som är mångdubbelt högre än för exempelvis USA, har lokala regler för bland annat tvåspråkig information på alla produkter ställt till det.

”Vi underpresterar i Kanada och skulle säkert kunna öka vår försäljning i landet med mellan 50 och 100 procent om vi får bort handelshindren”, säger Ulf Ingemarsson.

Även bland de större exportbolagen märks ett växande intresse för Kanada. Scania är i dag inte etablerat i landet, men bolagets presschef Hans-Åke Danielsson säger till Di att det kan komma att ändras.

”Kanada är en intressant marknad för oss, framför allt i vissa segment som skogs- och gruvnäringen, och med den bakgrunden är ett frihandelsavtal viktigt”, säger han.

”Det kommer definitivt att vara en positiv faktor och skulle självklart underlätta en etablering”, säger han.

Ann Linde har den senaste tiden upplevt ett allt hårdare motstånd mot frihandel, och så även i Sverige. Men nu hoppas hon att Kanadaavtalet ska innebära en vändning.

”Sedan EU för fem år sedan fick ett frihandelsavtal med Sydkorea har EU:s export till landet ökat med 55 procent. Det visar vilken skillnad det gör. Även CETA kommer att innebära ett lyft.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?