Tullen får i uppdrag att minska momsfusk

Staten går miste om hundratals miljoner kronor eftersom många inte betalar moms på prylar som köps från utlandet.
Nu kräver regeringen att Tullverket gör något åt problemet.

Finansdepartementet har begärt en handlingsplan av verket, men det är inte bestämt när den ska vara klar.

Vi får ha en dialog med Tullverket om när de kan ha en handlingsplan, som också är funktionell och åtgärdar de problem vi ser, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Problemet med obetald moms på näthandel från utlandet har vuxit snabbare än väntat — och blivit mer akut.

Mottagaren av varor är ansvarig för att betala både tull och moms enligt de regler vi har. Men det är uppenbart att det måste bli lättare för medborgarna att göra rätt för sig. I dag är det inte är lätt att göra rätt, säger Andersson.

Enligt Tullverket rör det sig om förlorade momsintäkter på hundratals miljoner kronor, kanske uppåt en miljard kronor enligt uppgifter till Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.

"Det handlar om pengar som borde kunna finansiera välfärden, men som inte gör det", säger Magdalena Andersson.

Ett annat problem är att svenska företag drabbas, eftersom de ju tar ut moms och hamnar i en hopplös konkurrenssituation gentemot exempelvis de kinesiska.

"Det är naturligtvis oacceptabelt", säger finansministern.

Ett nytt regelverk från EU, som ska underlätta momshanteringen vid näthandel med utländska butiker, ska vara på plats 2021.

Men vi kan inte sitta och vänta på det. Det är därför vi vill att tullen ska komma med en handlingsplan i närtid.

Hon utesluter inte att det kan bli aktuellt med lagändringar eller förordningar som underlättar momshanteringen. I gällande EU-regelverk finns en möjlighet för medlemsländer att göra undantag för moms när den köpta varans värde understiger 22 euro, men det tillämpas inte i Sverige.

"I Sverige ska man betala moms från första kronan", säger Magdalena Andersson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?