1515
Annons

Tufft för premiepensionsfonder – ras på över 40 procent

Värdetappet på statens fondtorg har varit enormt, även om fonderna studsat upp från botten i mars.

Av de tio mest valda fonderna har Swedbanks teknologifond klarat sig bäst, medan Didner & Gerge står för det största kursfallet.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från ZignSecAnnons

Nya krav på företag som säljer till Danmark

Jason Coombes, Head of IT compliance.
Jason Coombes, Head of IT compliance.

Från och med den 31 oktober måste alla danska bankkunder använda den nya e-legitimationen MitID när de e-handlar eller ska logga in på banken. Gamla lösningen NemID slutar samtidigt att fungera för de tjänsterna.

– Det innebär att svenska företag som säljer till Danmark måste göra om sina processer, säger Jason Coombes, Head of IT compliance på ZignSec, ett av elva certifierade MitID-ombud.

Läs mer om hur du kan hantera identifieringskrav på olika marknader

Danmark, precis som övriga nordiska länder, har kommit mycket långt i sin digitalisering. Så pass långt att landet under 2022 lanserar en helt ny e-legitimation. Gamla NemID byts ut mot nya MitID, en lika stor operation som om Sverige skulle besluta sig för att skrota BankID till förmån för ett nytt system.

– Danmark har valt att utveckla ett nytt elektroniskt ID-system för att ligga steget före säkerhetsmässigt och på så sätt kunna möta framtida digitala hot och utmaningar på ett sätt som inte hade varit möjligt med NemID, förklarar Jason Coombes.

Utrullningen har skett under en lång tid och fram tills nu har de både systemen kunnat användas parallellt. Men den 31 oktober är det slut med det. Då stänger nämligen Danmarks banker möjligheten att använda NemID vid e-handel och vid inloggning på banken. Och det här ställer i sin tur krav på svenska e-handlare som riktar sig mot den danska marknaden.

– De behöver nu uppdatera sina system och processer så att de hanterar MitID istället för NemID, säger Jason Coombes.

Många fördelar

Och även om bytet kan verka både dyrt och stort så finns det många fördelar med MitID jämfört med NemID.

– Framförallt handlar det om säkerhet, att MitID kan hantera fler aspekter än vad NemID kunde, säger Jason Coombes.

– Men det handlar också om att MitID är framtidssäkrat, att det kommer att kunna användas även med ny teknik som NemID inte hade varit kompatibelt med.

För att få använda MitID som identifieringslösning på sina hemsidor måste företag och e-handlare av säkerhetsskäl gå via en så kallad MitID-mäklare, ett slags ombud som uppfyller hårda certifieringskrav.

– De danska myndigheterna har valt den här lösningen för att leva upp till globala standarder inom digital säkerhet. Det faktum att e-handlare nu ska gå via ombud gör också hela överföringsprocessen lättare och snabbare eftersom de har en kunnig partner som hjälper dem hela vägen.

En av dessa godkända mäklare är just regtech-företaget ZignSec, ett svenskt bolag som jobbar med att hjälpa företag att automatisera och hantera identifieringskrav på olika marknader, inte bara i Norden eller Europa utan i hela världen. Det innebär att det inte bara är övergången från NemID till MitID som de kan hjälpa kunderna med.

– Vår digitala nutid skapar möjligheter för företag att snabbt expandera utomlands, den stora utmaningen är att uppfylla regulatoriska krav på kundkännedom i flera jurisdiktioner. Det är inför sådana utmaningar vår aggregeringsmodell och globala täckning är en stor tillgång för våra kunder, summerar Jason Coombes.

Läs mer om hur du kan hantera identifieringskrav på olika marknader

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Försvarsministern spås bli Putins syndabock

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgus dagar i Kreml kan vara räknade, spår analytiker.

Efter den ökade interna kritiken mot Vladimir Putins ”partiella” mobilisering uppges presidenten alltmer pressad att peka ut en syndabock för att rädda sitt eget skinn.

Vladimir Putin och försvarsministern Sergej Sjojgus.
Vladimir Putin och försvarsministern Sergej Sjojgus.Foto:Mikhail Metzel

Sannolikt blir det landets försvarsdepartement – och specifikt försvarsminister Sergej Sjojgu – som får ta smällen för de alltmer uppenbara ryska krigsnederlagen, spår den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i sin senaste lägesrapport om kriget i Ukraina.

I ett nytt dekret pausade Putin under gårdagen mobiliseringen bland studenter, inklusive deltidsstudenter och masterstudenter. Eftersom försvarsdepartementet inte gjort ”lämpliga förändringar” i det juridiska ramverket kring vilka som berörs av mobiliseringen så behöver justeringar göras, kungjorde Putin till ryska medier som en förklaring till dekretet.

Den direkta kritiken av departementet innebär en indirekt kritik av försvarsminister Sjojgu, skriver ISW. Enligt tankesmedjan verkar Sjojgu vara den som Putin utsett till syndabock för att rädda sitt eget skinn.

Även inom det ryska underhuset, statsduman, höjs kritiska röster gentemot försvarsdepartement. Överste Andrej Kartapolov, ordförande för underhusets försvarskommitté, sade i rysk statlig tv på onsdagen att ”alla ryssar vet att försvarsdepartementet ljuger” men att budskapet inte når fram till ”individuella ledare”. Enligt den ryska oberoende nyhetssajten Meduza var det en tydlig reprimand till försvarsminister Sjojgu.

En rysk militärbloggare hävdar att Kartapolovs kommenterar visar på att Sjojgu snart kommer att ”undanröjas” och officiellt utpekas som boven bakom Rysslands militära nederlag.

En annan prominent bloggare applåderade samtidigt den ryske oligarken – tillika grundare av legostyrkan Wagnergruppen – Jevgenij Prigozjin samt den hårdföre tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov för att bägge männen öppet kritiserat försvarsdepartementet.

De ryska Kremllojala militärbloggarna uppges generellt ha blivit en alltmer populär nyhetskälla för ryssar som inte litar på försvarsdepartementets egna uppdateringar om kriget.

ISW spår att Vladimir Putin kommer att vänta så länge han kan med att avskeda Sergej Sjojgu, i syfte att kunna fortsätta att skuldbelägga honom för krigsnederlagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera