1515
Annons

Tuffare restriktioner för handel och restauranger

Restauranger och serveringsställen tvingas fortsätta hålla stängt från 20.30 från mars och tillsvidare, enligt nya besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Samtidigt ska trängsel i butikerna begränsas ytterligare.
”Det får inte förekomma”, säger statsminister Stefan Löfven (S). 

Foto:Jessica Gow/TT

Vid en ovanligt ödesmättad pressträff på onsdagseftermiddagen kom nya besked från regeringen som innebär nya begränsningar för restauranger och butiker. 

”Det finns risk för en tredje våg. Det här är inte ödesbestämt”, inledde statsminister Stefan Löfven. 

Maxantalet för personer i butiker, gallerior och gym skärps ytterligare, enligt besked på pressträffen. Ett förslag ska remitteras inom kort – men det är inte färdigt. Makten ligger hos Folkhälsomyndigheten genom ett särskilt bemyndigande. 

”Det får inte förekomma trängsel inne på bensinmackar, inte på affärer, inte någonstans”, säger Stefan Löfven. 

Men detaljerna i förslaget är inte klara, utan ska utarbetas i samråd med näringslivet.

”Vi överlägger just nu samtidigt som vi står här tillsammans med Svensk Handel”, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

”Vi vill hitta en lösning som man också tycker är rimlig att hantera, så vi återkommer med det”, säger han vidare. 

I butiker vistas man en och en och inte i grupp, är det barska beskedet från generaldirektören. Ansvaret för att detta följs ligger på butikerna, enligt myndighetschefen. 

”Bara en person åt gången handlar. Vi ska inte ha grupper som går omkring i butikerna” , säger Johan Carlson. 

Beskedet från regeringen är även att Folkhälsomyndigheten får rätt att begränsa öppettider på samtliga serveringsställen. De ska nu stängas senast 20.30  från den 1 mars och tillsvidare – oavsett om man serverar alkohol eller inte. Det betyder att även exempelvis caféer omfattas.

 För de restauranger som hade hoppats på att åter få ha öppet till 22.00, släcks därmed hoppet. I köpcentrum och gallerior vill Folkhälsomyndigheten gå ännu längre i restriktionerna mot serveringsställen. 

Blir det näringsförbud för serveringsställen i gallerier och köpcentrum?
”Vi tittar på olika möjligheter. Näringsförbud är kanske hårt. Vi avser inte att begränsa take away. Vi vill titta på möjligheterna att begränsa sittande serveringen i gallerior”, säger Johan Carlson. 

Samtidigt levererar han en varning till alla sportlovsresenärer. 

”Man måste också kunna resa utan att umgås utanför en trängre krets”, säger Johan Carlson och påminner om att för alla utlandsresenärer gäller en veckas hemkarantän.

Nu vidtar samtal mellan Svensk Handel och Folkhälsomyndigheten.  

”Vi lyssnar på Folkhälsomyndigheten och vad de har att såga. Vi har ett ansvar för smittbekämpningen och jag ser ingen konflikt”, säger Mats Hedenström, som är näringspolitisk chef på Svensk Handel. 


Pressträffarna om covid-19 upphör

De gemensamma pressträffarna med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap upphör, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Pressträffarna har hållits kontinuerligt sedan den 4 mars 2020 med anledning av covid-19. I pandemins början hölls de varje vardag, men övergick sedan till tisdagar och torsdagar. Från den 20 maj i fjol hölls de endast veckovis på torsdagar.

”Vi vet att pressträffarna har betytt mycket för många människor under den här perioden. Utifrån pandemins utveckling och att vi nu befinner oss i en annan fas är allmänhetens och därmed medias intresse för covid-19 inte längre lika stort och det finns därför inte behov av regelbundna pressträffar”, säger Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson.

Totalt har det blivit 198 pressträffar – den sista hölls den 3 mars. Pressträffarna upphör från och med nu, vilket innebär att det inte blir någon kommande torsdag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?