ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tuffa kapitalkrav kan motivera Nordeas fusion

Nordea har närmat sig den holländska banken ABN Amro om en fusion, bekräftade bankkällor på fredagen.

Att Nordea tyngs av tuffa kapitalkrav kan vara en anledning till uppvaktningen.

 

Uppgifterna om att Nordea har sonderat terrängen för ett samgående med ABN Amro bekräftades på fredagen av två tjänstemän på den holländska banken, som uttalade sig anonymt.

Så sent som i september ska Nordea ha haft samtal om ett samgående, men närmandet ska ha avvisats av ABN Amros största aktieägare, den holländska staten.

”Samtal har hållits och NLFI (den stiftelse som förvaltar banken, Di:s anm) rekommenderade regeringen att erbjudandet avvisas. För närvarande pågår inga samtal”, säger den ena källan enligt Reuters.

Björn Wahlroos, ordförande för Nordea, ska ha visat intresse för en affär redan i somras, och en flytt av huvudkontoret till Nederländerna ska ha varit på tapeten.

”Att Nordea tyngs av kapitalkrav i Sverige och skulle vilja lätta på dem kan vara en anledning till Nordeas uppvaktning”, säger en bankanalytiker som Di har talat med.

”Nordea har problem med kapitalet. Det är en av få banker i Europa som faktiskt har en lägre kapitalisering än sitt faktiska krav. De har ett krav på 17,3 procent och ligger på 17,2 procent”, säger en analytiker som vill vara anonym.

Systemriskbufferten i de svenska kapitalreglerna är höga i ett internationellt perspektiv, påpekar analytikern. Genom ett extra påslag på 2 procentenheter från Finansinspektionen, FI, landar kravet på 5 procent för svenska storbanker.

Genom en flytt skulle kapitalkravet på Nordea kunna minska med 200 punkter.

Kapitalkraven i Sverige är höga över hela linjen, konstaterar en analytiker som också ser det som en förklaring till intresset för ABN Amro.

”Tajmningen är inte ideal för Nordea, men det är inte konstigt att banken tänker på det här”, säger analytikern och pekar på funderingar hos bankerna kring lönsamheten på sikt i skuggan av höga kapitalkrav, låga räntor och ökad konkurrens från fintech.

Nordea fick också nyligen ett ökat kapitalkrav från FI på nästan 14 miljarder kronor, vilket var högre än vad banken hade räknat med.

Samtidigt har Nordea mycket annat att tänka på vilket talar emot en strukturaffär, påpekar analytikern. Förutom bankens gigantiska it-projekt finns planer på att göra de nordiska dotterbankerna till filialer till det svenska moderbolaget samt en pågående Panamautredning hos FI.

Casper von Koskull, vd för Nordea, ville på fredagen inte kommentera uppgifterna men säger sig ha fullt fokus på bankens pågående omvandling. Rodney Alfvén, ir-chef, hänvisar till bankens filialisering.

”Vi håller med på ett stort legalt projekt där vi egentligen gör tvärtom, det vill säga vi flyttar allt till Sverige.”

Att flytta för att sänka kapitalkraven är långsökt, hävdar han.

”Det är så fjärran från det sätt på vilket vi tänker. Vi skulle aldrig ens komma på den tanken.”

Det är dessutom tveksamt om myndigheterna skulle tillåta en sammanslagning, anser en analytiker.

”Det kan inte ligga i någons intresse att vi får större och mer komplexa banker med mindre kapital.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies