ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Tudelat Södermanland mår bra: ”stark tillväxt längs E4:an”

  • Björn Lindgren, regionchef Södermanland Foto: Mats Schagerström/Stefan Tell

Södermanland har återhämtat sig och haft några goda år sedan finanskrisen efter Lehmankraschen drabbade den industritunga regionen hårt. Men brist på el riskerar att bli en hämsko för nya etableringar.

Det säger Björn Lindgren, regionansvarig för Södermanland på Svenskt Näringsliv sedan drygt fyra år.

Han beskriver en näringslivsmässigt tudelad region. Dels finns ett tydligt industristråk från Mälaren och ned genom Eskilstuna och Katrineholm, med storföretag som Volvo CE, Assa och SKF. Dels finns den sydöstra delen längs E4:an från Stockholm förbi Gnesta, Trosa och Nyköping med framför allt SSAB i Oxelösund som tung arbetsgivare men i övrigt ett mer blandat näringsliv.

”Längs E4:an är tillväxten stark, mycket tack vare närheten till Stockholm, och ju närmare desto starkare”, säger Björn Lindgren.

För några år sedan drabbades framför allt de industritunga delarna av länet hårt när finanskrisen i spåren av Lehmankraschen 2008 tvingade företag att skära ned. Sedan dess har en återhämtning skett och industrin är nu konkurrenskraftig, stärkt av en svag krona.

En allmän befolkningstillväxt – där kommunerna måste förhålla sig till stora markägare – har också bidragit till goda tider för byggnäringen, vilken även spås goda tider när Ostlänken så småningom byggs.

Numera är det snarare kapacitetsbrist som är problemet – av två slag:

”Genom stora etableringar av ett antal molntjänster, framför allt Amazon, är all reservkapacitet i elnätet tingad, och i delar av regionen har vi svårt att ta emot etableringar på grund av kapacitetsbrist”, säger Björn Lindgren och fortsätter:

”Den andra utmaningen är att många av industriföretagen liksom i hela landet lider brist på relevant yrkeskompetens.”

Dessutom, säger han, skulle regionen gynnas om företagarandan vore starkare för att säkra tillväxten av nya företag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer