1515
Annons

Tudelat Södermanland mår bra: ”stark tillväxt längs E4:an”

Södermanland har återhämtat sig och haft några goda år sedan finanskrisen efter Lehmankraschen drabbade den industritunga regionen hårt. Men brist på el riskerar att bli en hämsko för nya etableringar.

Björn Lindgren, regionchef Södermanland
Björn Lindgren, regionchef SödermanlandFoto:Mats Schagerström/Stefan Tell

Det säger Björn Lindgren, regionansvarig för Södermanland på Svenskt Näringsliv sedan drygt fyra år.

Han beskriver en näringslivsmässigt tudelad region. Dels finns ett tydligt industristråk från Mälaren och ned genom Eskilstuna och Katrineholm, med storföretag som Volvo CE, Assa och SKF. Dels finns den sydöstra delen längs E4:an från Stockholm förbi Gnesta, Trosa och Nyköping med framför allt SSAB i Oxelösund som tung arbetsgivare men i övrigt ett mer blandat näringsliv.

”Längs E4:an är tillväxten stark, mycket tack vare närheten till Stockholm, och ju närmare desto starkare”, säger Björn Lindgren.

För några år sedan drabbades framför allt de industritunga delarna av länet hårt när finanskrisen i spåren av Lehmankraschen 2008 tvingade företag att skära ned. Sedan dess har en återhämtning skett och industrin är nu konkurrenskraftig, stärkt av en svag krona.

En allmän befolkningstillväxt – där kommunerna måste förhålla sig till stora markägare – har också bidragit till goda tider för byggnäringen, vilken även spås goda tider när Ostlänken så småningom byggs.

Numera är det snarare kapacitetsbrist som är problemet – av två slag:

”Genom stora etableringar av ett antal molntjänster, framför allt Amazon, är all reservkapacitet i elnätet tingad, och i delar av regionen har vi svårt att ta emot etableringar på grund av kapacitetsbrist”, säger Björn Lindgren och fortsätter:

”Den andra utmaningen är att många av industriföretagen liksom i hela landet lider brist på relevant yrkeskompetens.”

Dessutom, säger han, skulle regionen gynnas om företagarandan vore starkare för att säkra tillväxten av nya företag.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?