Tsunamivarning efter skalv söder om Alaska

Tsunamivarning råder för delar av Alaska och Kanada efter ett ovanligt kraftigt jordskalv i havet med magnituden 7,9.

"Skalvet kändes under 30 sekunder", säger en invånare i Kodiak till TT.

Skalvet inträffade på tio kilometers djup vid halv ett-tiden på natten, lokal tid (halv elva svensk tid), omkring 25 mil sydost om Kodiak i Alaska, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada, och myndigheterna uppmanar till vaksamhet för flodvågor längs hela USA:s västkust.

Alaskas invånare längs kusterna manas att sätta sig i säkerhet.

"Om du befinner dig vid den här kusten, rör dig då inåt land till högre belägen mark", skriver räddningstjänst i Anchorage i en varning.

"Vi har precis vaknat, och fick precis veta att det inträffat en jordbävning och att man utfärdat en tsunamivarning", säger en skärrad kvinna som driver en stuguthyrningsfirma i Kodiak över telefon till TT.

Kunde ni känna skalvet?
"Skalvet kändes under 30 sekunder. Vanligtvis känner vi ingenting här vid jordbävningar."

Plötsligt tvingas kvinnan avbryta samtalet.

"Vi måste sticka", säger hon och lägger på.

Polisen i Kodiak skriver på sin Facebooksida att tsunamin väntades nå ön klockan 11.45 svensk tid, och uppmanar människor att sätta sig i säkerhet på högre höjd. Bland annat används skolbyggnaden för Kodiak High School som evakueringscenter.

"Vi har inte sett några vågor ännu", säger skolans receptionist över telefon till TT strax före kvart i tolv.

"Människor har börjat anlända, vi har fullt upp med att registrera dem."

Skalvet kändes i stora delar av Alaska, enligt medarbetare på mediebolaget KTVA.

Invånaren Nathaniel Moore befann sig på en båt i Kodiak när skalvet inträffade, och började ta sig inåt land direkt efteråt, säger han till CNN.

"Hela stan evakuerar", säger Moore.

"Tsunamivarningar betyder att en tsunami som kan orsaka betydande översvämningar är möjlig eller redan pågående. Tsunamier innebär en följd av farliga vågor flera timmar efter den första beräknade ankomsttiden. Den första vågen behöver inte vara den största", skriver katastrofmyndigheten.

USGS skriver att en tsunamivåg kan ha bildats som skulle kunna drabba kustområden långt från skalvets centrum. Myndigheten har dock dragit tillbaka en tidigare varning för Hawaii.

Flera mindre efterskalv har registrerats i närheten av det större skalvets centrum.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, konstaterar att det handlar om ett ovanligt kraftigt jordskalv.

"Det här var ett väldigt stort jordskalv, men jag tror inte att det kommer medföra några större tsunamivågor sett till att skalvet skedde i en tektonisk platta, snarare än mellan två plattor", säger han till TT.

Kodiak är huvudorten på ön med samma namn på Alaskas sydkust. Vid en folkräkning 2010 fanns omkring 13.400 invånare på ön, enligt Nationalencyklopedin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?