1515

Trycket avgör hur många som dör på iva

Ju fler som vårdas på intensiven på grund av covid-19, desto mindre är chansen att komma levande därifrån.

”Att 'platta till kurvan' är alltså inte ett teoretiskt resonemang utan har betydelse för liv och hälsa för riktiga personer”, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

Foto:Björn Larsson Rosvall /TT

Dödligheten bland de patienter som vårdas på en intensivvårdsavdelning (iva) på grund av covid-19 tycks gå jämna steg med hur belastningen ser ut, något som i sin tur styrs av smittspridningen.

”Om det kommer in många samtidigt, ökar dödligheten. Så om man ska bli sjuk, ska man alltså bli det när ingen annan blir sjuk”, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Under våren sjönk dödligheten bland dem som vårdades på iva på grund av covid-19 successivt. Från knappt 25 procent i mars, till strax under 10 procent i september.

Då, i somras, tolkade Socialstyrelsen och sjukvården förbättringen som att sjukvården nu hade lärt sig så pass mycket om sjukdomen att den blivit bättre på att behandla patienterna. Därutöver hade också ett antal nya läkemedel införlivats i behandlingen, som kortison och blodförtunnande läkemedel.

Men till allas förvåning ökade dödligheten i höstas, i takt med att smittspridningen tog fart igen. I december var dödligheten plötsligt uppe i 20 procent, för att därefter vända ner igen i januari.

Den högre dödligheten i höstas skulle kunna förklaras med att fler äldre vårdades på intensiven i höstas, men även om man tar hänsyn till detta var dödligheten bland dem som erhöll intensivvård betydligt högre under den så kallade andra vågen, än vad den var i slutet av sommaren.

I stället visar det sig att dödligheten på iva till stor del tycks bero på belastningen. Ju fler patienter på iva, desto högre dödlighet bland de inlagda, och tvärtom.

”När belastningen på sjukvården ökar, så har det ett pris i termer av kvalitet och möjlighet att överleva sin vård”, säger Thomas Lindén.

Enligt Thomas Lindén visar sambandet att myndigheternas mantra det senaste året om att följa rekommendationerna för att på så vis ”platta till kurvan” inte är ett teoretiskt resonemang, utan en högst påtaglig verklighet som avgör ens chanser att överleva vården.

”Det är alltså mycket bättre om patienter kommer in under en längre period, än många samtidigt”, säger Thomas Lindén.

Den statistik som Socialstyrelsen publicerat sträcker sig endast fram till januari i år, men myndigheten följer löpande utvecklingen, och enligt Thomas Lindén har trenden fortsatt även i år.

”Den fortsatta kurvan till och med mars stödjer hypotesen att belastningen har den här effekten”, säger han.

Exakt vad orsaken till detta samband är, vet inte myndigheten.

”Om man höjer kapaciteten och bygger ut antalet platser rent numerärt, så blir det platser där lokalerna inte är anpassade och det blir en utspädning av de personer som kan intensivvård”, säger Thomas Lindén.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?