1515
Annons

Tryck på hyresbostäder i London när företag vill hinna före brexit

Den brittiska husmarknaden har stannat upp i väntan på brexit, men företags efterfrågan på hyresbostäder åt anställda som flyttar till Storbritannien har snarare ökat.

”Många vill passa på före EU-utträdet. Vi ser en rusch”, säger Andy Beaver som har ett etableringsföretag i London.

Bostäder att hyra i London. Marknaden för hyresbostäder har hettats upp betänkligt sedan brexitomröstningen.
Bostäder att hyra i London. Marknaden för hyresbostäder har hettats upp betänkligt sedan brexitomröstningen.Foto:Alastair Grant/TT

Med utsikt över Themsen i Barnes gamla kraftstation i sydvästra London ligger 4 Corners Relocation som Andy Beaver startade med sin svenska fru Karin Beaver för 20 år sedan. Londonkontoret har sex anställda och utspritt över Storbritannien och Irland finns ett nätverk med 32 konsulter.

”Vi letar upp bostäder, kollar upp skolor och hjälper till med allt annat som behövs för att komma tillrätta när man flyttar till ett nytt land”, säger Karin Beaver.

I kundskaran finns stora multinationella bolag, bland annat inom finans-, konsult- och läkemedelsbranschen, som vill ha hjälp för anställda som flyttar till Storbritannien.

Direkt efter folkomröstningen i juni 2016 var det en chockvåg.

”Då blev det stiltje. Det kändes som om alla stannade upp och funderade över om man kunde flytta folk till Storbritannien”, säger Karin Beaver.

Maken fyller i:

”Det ledde till att vi gav oss ut och undersökte förutsättningarna i ett tiotal europeiska städer, bland annat Paris, Köpenhamn, Stockholm och Frankfurt och vi har etablerat ett europeiskt nätverk nu.”

Men efter att chocken hade lagt sig blev efterfrågan på hyresmarknaden större. En teori är att företagen vill passa på att göra klart med nyckelpersoner innan de riskerar visum eller annan byråkrati.

Med 100 dagar kvar till Storbritannien ska lämna EU är osäkerheten total. Premiärminister Theresa May har skjutit upp parlamentets omröstning om utträdesavtalet till januari, men det är ytterst osäkert om det går igenom då.

På tisdagen satte regeringen därför fart på planeringen för en avtalslös brexit.

Andy Beaver tycker att hela brexitprocessen är en sorglig historia. Han tror att Theresa May, trots att hon hittills har intygat motsatsen, rör sig allt närmare en andra folkomröstning.

”Då kommer resultatet att bli ett annat. EU behöver förändras, men det gör vi bäst om vi är kvar i unionen. Om jag är med i en sportklubb och tycker att vattnet är för kallt i poolen byter jag ju inte klubb utan ser till att vattentemperaturen höjs”, säger han.

Brexit har redan slagit mot husmarknaden. Enligt färsk statistik från bosajten Rightmove har huspriserna på två månader gått ned med 3,2 procent, vilket är det största raset sedan 2012.

Bostadslåneförbundet IMLA har redovisat att bostadslån som hanteras av mäklarna har sjunkit med 10 procent på tre månader, det brantaste fallet på två år. Bank of England varnade i september för att huspriserna kan falla med en tredjedel om det blir en hård brexit utan avtal.

Två svenskor som driver AC Relocation i London, som hjälper både företag och privatpersoner att hitta bostäder, har märkt av den avvaktande hållningen.

”Vi har många svenskar som kunder och folk ringer och är oroliga för bostadsläget. Vissa säger att de funderar på att vänta med flytt till efter mars nästa år”, säger Anna-Karin Nilehn som har företaget tillsammans med Cecilia Bressen Marthinsson.

De har också tydligt sett hur köpmarknaden har tvärnitat.

”Det är totalt stillestånd på grund av osäkerheten. Mäklarna beskriver att säljcykeln för fastigheter är mycket längre nu. Därför flyttas många objekt i stället över till hyresmarknaden där efterfrågan är fortsatt hög, särskilt i vissa eftertraktade områden”, säger Anna-Karin Nilehn.

Det har skapat något som kallas motvilliga hyresvärdar – etableringsbranschens skräck.

”De är ovana att hyra ut och har ibland klätt upp objektet bara för försäljning som att ha tv-skärmar på väggarna som inte går att koppla in. De har egentligen tänkt sälja, men hyr ut i väntan på att få ut det priset de vill ha och vi undviker dem helst”, säger Karin Beaver.

En trend som Andy och Karin Beaver har märkt är att fler efterfrågar kortare hyreskontrakt och även mer möblerat.

”Förmodligen på grund av att man vill vänta och se vad som händer med brexit. Och vi hör att flyttfirmorna har det riktigt tufft för människor flyttar inte sina bohag på samma sätt längre”, säger Karin Beaver.

Båda makarna Beaver hoppas att en andra folkomröstning ska stoppa ett utträde, men om brexit blir verklighet tror de att Storbritannien klarar det – även om det blir en turbulent tid.

”Vi är ett land som anpassat oss förut och det kan vi göra igen. Det blir inte som romerska rikets fall. Jag tror att folk fortsätter att flytta till London fast det blir en dyrare och krångligare process, säger Andy Beaver, som för egen del har tänkt skaffa svenskt pass för säkerhets skull.

Och Karin Beaver tänker ordna ett brittiskt pass.

”Det har jag funderat på länge, men nu är det hög tid”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?