Annons

Tryck på alliansen att fälla regeringen

Stå på er och stoppa regeringens planerade skattehöjningar.

Den uppmaningen riktas nu mot alliansen från landets två ledande näringslivsorganisationer.

FLYGSKATT. ”Hade man velat ha en styrande skatt skulle man straffa de som släpper ut värst och gynna dem som släpper ut minst”, säger Günther Mårder, vd för Företagarna
FLYGSKATT. ”Hade man velat ha en styrande skatt skulle man straffa de som släpper ut värst och gynna dem som släpper ut minst”, säger Günther Mårder, vd för FöretagarnaBild:Fredrik Sandberg

”Vi anser att det här är skadliga skatter, så självklart tycker vi att de ska stoppas”, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

Di rapporterade i fredagens tidning att alliansen hotar att fälla ytterligare tre ministrar om regeringen inte drar tillbaka sina planerade skattehöjningar.

Det handlar om högre skatt på fåmansbolag, höjd marginalskatt och den nya flygskatten – som sammantaget skulle dra in cirka 7 miljarder kronor till statskassan.

Enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund är det näringsminister Mikael Damberg, finansmarknadsminister Per Bolund och den nyutnämnda infrastrukturministern Tomas Eneroth som omfattas av hotet om regeringen går vidare med förslagen.

Att alliansen försöker bryta sönder delar av budgeten på det här sättet har väckt kritik bland annat från nationalekonomiprofessor Lars Calmfors.

Men näringslivet uppmanar nu oppositionen att stå på sig.

”Om alliansen darrar på manschetten i den här frågan kommer det att leda till en svekdebatt. Det skulle innebära en kritikflod över alliansen”, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Skatterna berör tillsammans stora delar av befolkningen, konstaterar han.

”Flygskatten engagerar stora delar av Norrland, Gotland och glesbygden, och entreprenörsskatten skulle slå hårt mot Företagarsverige. Sedan har vi breddningen av den statliga inkomstskatten som skulle drabba många.”

Enligt Di:s källor har finansminister Magdalena Andersson ännu inte bestämt sig för hur hon ska agera, men en möjlig utväg som Centerpartiet och Liberalerna tycks hålla öppet för är att man når en kompromiss om regeringen backar från två av de tre förslagen, och då är marginalskattehöjningen och 3:12-reglerna prioriterade att stoppa.

Günther Mårder anser att de nya 3:12-reglerna är mest skadliga. Tvåa på listan är flygskatten – som borde utformas på ett helt annat sätt.

”Hade man velat ha en styrande skatt skulle man straffa de som släpper ut värst och gynna dem som släpper ut minst för att stimulera fler flygbolag att vilja byta ut plan till sådana med väsentligt mindre utsläpp. Det är som att säga att bilskatten skulle vara densamma oavsett motorstorlek, det är bisarrt”, säger han.

Carola Lemne vill inte rangordna skatteförslagen, utan anser att alla tre bör stoppas. Att alliansens agerande enligt bland andra finansministern slår sönder budgetregelverket bekymrar henne inte.

”Summerar man de skattehöjningar som regeringen beslutat eller föreslagit så är de uppe i 80 miljarder kronor. Det är 2 procent av BNP. Det är väldigt mycket”, säger hon och fortsätter:

”Det finns en massa skattehöjningar som man redan genomfört som hade varit bra om man hade stoppat också. Det här tre skadliga skatterna kommer på toppen av allt annat som redan har inneburit jättestora bördor både för individer och för företag. Därför tycker vi att det är bra om de stoppas”, säger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?