ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Turkiska trupper har gått in i Syrien - liran faller

  • Turkiska trupper nära gränsen till Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis

Turkiska trupper har nu börjat gå över gränsen in i Syrien, uppger en regeringskälla till Bloomberg News. Turkiska liran tappar 0,7 procent mot euron på beskedet. 

Enligt källan har trupper gått in i nordöstra Syrien för att tränga bort kurdiska militärer från den turkiska gränsen. Offensiven äger rum tre dagar efter att Donald Trump dragit tillbaka amerikanska trupper från området, ett beslut som väckt kritik även från de egna republikanska leden.

USA:s president Donald Trump har gett motstridiga besked om vad hans beslut i måndags om att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien egentligen innebär. Till en början tolkades tillbakadragandet som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk invasion. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin offensiv.

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF — som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen — har dock beskrivit USA:s beslut som ett hugg i ryggen.

Analytiker har varnat för att IS skulle kunna återta mark i Syrien i det förmodade kaos som skulle uppstå under en turkisk invasion. Men Turkiet framställer nu sin offensiv som en del i att landet tar över befälet i kampen mot terrorrörelsen.

Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, säger till Washington Post att Donald Trump lämnade överledarskapet för kampen mot Islamiska staten till Turkiet under ett telefonsamtal i söndags. Han uppmanar nu de kurdiska styrkorna att lägga ner sina vapen. 

Eller så lyssnar de till sina befälhavare, som uppmanar dem att strida mot de turkiska styrkorna — i sådana fall har vi inget annat val än att stoppa dem från att störa våra insatser mot IS”.

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Erdogan betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Erdogan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer