Trumpvittne sparkad från Vita huset

Överstelöjtnant Alexander Vindman, som var Vita husets expert på Ukraina och som vittnade mot USA:s president Donald Trump i den nu avslutade riksrättsprocessen, sparkades från Vita huset på fredagen.

Överstelöjtnant Alexander Vindman.
Överstelöjtnant Alexander Vindman.Foto:Julio Cortez

Vindman eskorterade ut ur Vita huset, där han hade tjänstgjort inom det nationella säkerhetsrådet, sade hans advokat David Pressman.

”Det råder ingen tvekan hos någon amerikan varför denne man förlorade sitt jobb, och varför detta land nu har en soldat mindre som tjänar Vita huset. Överstelöjtnant ombads gå då han sagt sanningen”, sade Vindmans advokat.

Vindman vittnade i den amerikanska kongressens representanthus om att Trump hade ställt olämpliga krav på Ukrainas president i ett telefonsamtal i juli förra året. Anklagelserna var den utlösande faktorn till riksrättsrättegången i senaten, där Trump friades helt.

Källor säger till Reuters att Vindman kan komma att bli placerad på försvarsdepartementet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?