Annons

Trumpviskaren Conway lämnar Vita huset

Till slut blev familjesituationen ohållbar. Kellyanne Conway, kvinnan som lanserat begreppet ”alternativa fakta”, slutar som högt uppsatt rådgivare till president Donald Trump och lämnar Vita huset av familjeskäl, skriver hon i ett uttalande.

Kellyanne Conway.
Kellyanne Conway.Foto:Andrew Harnik

”Det här är helt och hållet mitt val. Tids nog kommer jag att tillkännage framtida planer. För tillfället, och för mina älskade barn, kommer det att bli mindre drama, mer mamma”, skriver hon.

Det innebär att 53-åriga Conway kommer att vara mer hemma i New Jersey tillsammans med sin man George Conway och de fyra barnen. Såväl maken som parets äldsta dotter är uttalade kritiker av president Trump, och den 15-åriga dotterns klandrande utspel i sociala medier de senaste dagarna kan ha bidragit till beslutet.

I sitt uttalande hyllar Kellyanne Conway president Trumps ledarskap och talar med tacksamhet om sin tid i Vita huset.

Hennes man, advokaten George Conway, meddelar via Twitter att även han drar sig tillbaka från arbetslivet till förmån för familjen. Det betyder att han avslutar sitt uppdrag i organisationen The Lincoln Project , som han varit med och grundat. Den samlar bland annat Trumpkritiska republikaner kring det uttalade målet att besegra presidenten i höstens val.

Tidigare i augusti kallade George Conway Trump för en ”skamlös, ljugande bluff” på Twitter och länkade till en debattartikel i The Washington Post där han försvarar poströstande – något presidenten, utan att lägga fram bevis, hävdat leder till valfusk.

Amerikanska medier har med jämna mellanrum skrivit om familjen Conway där de politiska åsikterna verkar gå så brett isär – men som ändå håller ihop.

Kellyanne Conway är uppvuxen i New Jersey och har tidigare sagt att det hon vet om livet lärde hon sig under sin ungdoms somrar då hon jobbade som blåbärsplockare – ett jobb hon också vunnit en mästerskapstitel i. Men hon blev tidigt intresserad av politik, mer specifikt hur politiker kan nå fram till kvinnliga väljare. Innan hon började arbeta för Trumpkampanjen drev hon bland annat ett konsultbolag inriktat på marknads- och opinionsundersökningar.

Conway är en av de medarbetare som har arbetat för president Trump längst tid och har emellanåt kallats för ”Trumpviskaren”, då hon anses ha presidentens öra. Hon var kampanjchef under valrörelsen 2016 och har sedan dess varit en högljudd och lojal förespråkare för sin chefs politik i offentligheten. Det var hon som kallade Vita husets ifrågasatta uppgifter om publikantalet vid presidentens installation för ”alternativa fakta”.

Men hon försäkrade också journalister om att den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn hade presidentens förtroende bara timmar innan han tvingades lämna sin post. Och hon fick kritik efter att hon i en tv-intervju uppmanat tittare att gå och köpa presidentdottern Ivanka Trumps klädkollektion.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?