Annons

Trumps utrikesminister: Coronaviruset skapat i kinesiskt labb

USA:s utrikesminister Mike Pompeo påstår att det finns bevisning för att coronavirusutbrottet kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Kina.

Han presenterar dock inte några belägg för uppgiften.

Utspelet kan vara en del av den amerikanska valrörelsen, enligt en bedömare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Jose Luis Magana/TT

”Det finns betydande bevisning om att det här (virusutbrottet) kommer från det här laboratoriet i Wuhan”, säger Pompeo i en intervju i tv-bolaget ABC:s ”This week”.

Han säger samtidigt att de amerikanska underrättelsetjänsterna inte har fått saken bekräftad.

Pompeo hävdar i intervjun att virus även tidigare spridits från labb i Kina.

”Kom ihåg att Kina har en historia av att smitta ned världen, och de har en historia av att driva undermåliga laboratorier. Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb.”

De amerikanska underrättelsetjänsterna har i ett uttalande nyligen anslutit sig till den allmänt rådande vetenskapliga uppfattningen att viruset sars-cov-2 inte tillverkats av eller modifierats av människan. Men de tillägger att de utreder både om det spridits direkt från djur till människor och uppgifter om att det kan ha spridits som ett resultat av en laboratorieolycka i staden Wuhan i Kina.

Pompeo ger olika besked om huruvida han stöder underrättelsetjänsternas bedömning eller inte. Han svarar i intervjun att han instämmer i deras slutsats om att viruset inte är skapat av människan, men uttrycker också motsatsen.

”De främsta experterna tycks hittills tro att det (viruset) var skapat av människan. Jag har ingen anledning att misstro detta i dagsläget.”

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är viruset inte skapat på konstgjord väg.

Utspelen från president Trump och utrikesminister Pompeo om coronasmittans ursprung i Kina kan vara en del av valrörelsen inför USA:s presidentval i november, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm och USA-kännare.

”Det republikanska partiet och inte minst Trumpadministrationen funderar allvarligt på att göra Kina till den stora fienden inför presidentvalet i USA”, säger han till TT.

Trumps anhängare letar något nytt för att slåss för nu när ekonomin är i kris. Trump anses vara hårdare gentemot Kina än Demokraternas kandidat Joe Biden. Kina kan bli en yttre fiende som samlar Trumps anhängare. Ett växande missnöje med Kina finns dock även bland Demokraterna, enligt Hallenberg.

”Men börsen gick ned i fredags, marknaden fruktar ett nytt handelskrig och dåliga relationer med Kina”, säger Hallenberg och konstaterar att en försämrad världsekonomi även drabbar USA:s ekonomi.

Amerikanska utspel om Kina gällande coronaviruset har väckt starka reaktioner från kinesiskt håll, där frågan är mycket känslig.

”Landet går också en balansgång. President Xi Jinping ligger lågt, men talespersonerna går hårt ut och säger att påståendena är rena lögner”, säger Hallenberg.

Enligt WHO har coronaviruset spridits från djur till människa. Utbrottets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan, men mer exakt hur det tog skuttet från vilda djur till människor är inte klarlagt.

Innehåll från EKNAnnons

Så fångar du superinvesterarens intresse i tuffa tider

Lena Apler är affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet.
Lena Apler är affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet.

I tuffa tider växer företagens behov av kapital samtidigt som investerare drar öronen åt sig. Hur besegrar man oddsen och väcker investerarnas intresse? Här berättar Lena Apler – affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet – vad hon letar efter just nu.

Så här kan tillväxtbolag få möjlighet att finansiera sin exportsatsning

Det har varit ett skakigt år för svenska företag. Hur har det påverkat din företagsportfölj?

– Läget på marknaden har ökat riskaversionen vilket i sin tur har gjort det svårare för företag att ta in kapital. Det har märkts även i några av mina portföljbolag. Man får acceptera lägre värderingar och många gör rundor till befintliga ägare eftersom det kan vara svårt att locka in nya ägare.

Finns det något pitchande företag kan göra för att minska sin risk och därmed öka intresset hos investerare?

– Ja, absolut. Aktörer som Exportkreditnämnden, EKN, erbjuder olika sätt att reducera och eliminera kreditrisker och det är en väldigt viktig punkt för investerare, inte minst nu. Med EKN:s kreditförsäkringar kan man till exempel räkna pågående affärer som pengar på banken – det är en given fördel.

Har du investerat i något nytt bolag i år, trots det ekonomiska läget?

– Ja – fem stycken faktiskt. Tre som jag hittade genom den nya säsongen av Draknästet och två andra.

Hur lyckades de fem företagen väcka ditt intresse? Finns en gemensam nämnare?

– De har alla hittat nya sätt att angripa ett känt problem. Ett av bolagen arbetar till exempel mycket ambitiöst mot en hållbar modeindustri och ett annat har tagit fram en linje hudvårdsprodukter som skyddar huden mot luftföroreningar.

Finns det branscher som är särskilt intressanta just nu?

– Inom foodtech finns många intressanta företag. Annars skulle jag säga att företag som kan göra livet bättre för både användaren och omvärlden är särskilt intressanta. Hållbarhet är oerhört hett hos investerare nu – man kan inte negligera FN:s 2030-mål.

Hur ser du på året som kommer?

– Jag är inte lika pessimistisk som en del andra. Redan nu ser vi tecken på sjunkande energipriser och får goda tecken från Asien gällande råvaruleveranser och komponentsproduktionen. Jag tror att vi får bukt med inflationen och kanske hinner se en sjunkande ränta så tidigt som nästa år.

Du verkar inte särskilt orolig för den svenska ekonomin i stort?

– Självklart är det ett allvarligt läge, men många verkar ha glömt att den nollränta vi har sett nu inte är ett normaltillstånd. Dessutom har den svenska ekonomin varit med om betydligt värre – nuläget går inte att jämföra med den gigantiska fastighets- och bankkrisen på 90-talet eller finanskrisen 2008-2009.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera