1515

Trumps utrikesminister: Coronaviruset skapat i kinesiskt labb

USA:s utrikesminister Mike Pompeo påstår att det finns bevisning för att coronavirusutbrottet kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Kina.

Han presenterar dock inte några belägg för uppgiften.

Utspelet kan vara en del av den amerikanska valrörelsen, enligt en bedömare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Jose Luis Magana/TT

”Det finns betydande bevisning om att det här (virusutbrottet) kommer från det här laboratoriet i Wuhan”, säger Pompeo i en intervju i tv-bolaget ABC:s ”This week”.

Han säger samtidigt att de amerikanska underrättelsetjänsterna inte har fått saken bekräftad.

Pompeo hävdar i intervjun att virus även tidigare spridits från labb i Kina.

”Kom ihåg att Kina har en historia av att smitta ned världen, och de har en historia av att driva undermåliga laboratorier. Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb.”

De amerikanska underrättelsetjänsterna har i ett uttalande nyligen anslutit sig till den allmänt rådande vetenskapliga uppfattningen att viruset sars-cov-2 inte tillverkats av eller modifierats av människan. Men de tillägger att de utreder både om det spridits direkt från djur till människor och uppgifter om att det kan ha spridits som ett resultat av en laboratorieolycka i staden Wuhan i Kina.

Pompeo ger olika besked om huruvida han stöder underrättelsetjänsternas bedömning eller inte. Han svarar i intervjun att han instämmer i deras slutsats om att viruset inte är skapat av människan, men uttrycker också motsatsen.

”De främsta experterna tycks hittills tro att det (viruset) var skapat av människan. Jag har ingen anledning att misstro detta i dagsläget.”

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är viruset inte skapat på konstgjord väg.

Utspelen från president Trump och utrikesminister Pompeo om coronasmittans ursprung i Kina kan vara en del av valrörelsen inför USA:s presidentval i november, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm och USA-kännare.

”Det republikanska partiet och inte minst Trumpadministrationen funderar allvarligt på att göra Kina till den stora fienden inför presidentvalet i USA”, säger han till TT.

Trumps anhängare letar något nytt för att slåss för nu när ekonomin är i kris. Trump anses vara hårdare gentemot Kina än Demokraternas kandidat Joe Biden. Kina kan bli en yttre fiende som samlar Trumps anhängare. Ett växande missnöje med Kina finns dock även bland Demokraterna, enligt Hallenberg.

”Men börsen gick ned i fredags, marknaden fruktar ett nytt handelskrig och dåliga relationer med Kina”, säger Hallenberg och konstaterar att en försämrad världsekonomi även drabbar USA:s ekonomi.

Amerikanska utspel om Kina gällande coronaviruset har väckt starka reaktioner från kinesiskt håll, där frågan är mycket känslig.

”Landet går också en balansgång. President Xi Jinping ligger lågt, men talespersonerna går hårt ut och säger att påståendena är rena lögner”, säger Hallenberg.

Enligt WHO har coronaviruset spridits från djur till människa. Utbrottets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan, men mer exakt hur det tog skuttet från vilda djur till människor är inte klarlagt.


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?