Annons

Trumps utrikesminister: Coronaviruset skapat i kinesiskt labb

USA:s utrikesminister Mike Pompeo påstår att det finns bevisning för att coronavirusutbrottet kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Kina.

Han presenterar dock inte några belägg för uppgiften.

Utspelet kan vara en del av den amerikanska valrörelsen, enligt en bedömare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Jose Luis Magana/TT

”Det finns betydande bevisning om att det här (virusutbrottet) kommer från det här laboratoriet i Wuhan”, säger Pompeo i en intervju i tv-bolaget ABC:s ”This week”.

Han säger samtidigt att de amerikanska underrättelsetjänsterna inte har fått saken bekräftad.

Pompeo hävdar i intervjun att virus även tidigare spridits från labb i Kina.

”Kom ihåg att Kina har en historia av att smitta ned världen, och de har en historia av att driva undermåliga laboratorier. Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb.”

De amerikanska underrättelsetjänsterna har i ett uttalande nyligen anslutit sig till den allmänt rådande vetenskapliga uppfattningen att viruset sars-cov-2 inte tillverkats av eller modifierats av människan. Men de tillägger att de utreder både om det spridits direkt från djur till människor och uppgifter om att det kan ha spridits som ett resultat av en laboratorieolycka i staden Wuhan i Kina.

Pompeo ger olika besked om huruvida han stöder underrättelsetjänsternas bedömning eller inte. Han svarar i intervjun att han instämmer i deras slutsats om att viruset inte är skapat av människan, men uttrycker också motsatsen.

”De främsta experterna tycks hittills tro att det (viruset) var skapat av människan. Jag har ingen anledning att misstro detta i dagsläget.”

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är viruset inte skapat på konstgjord väg.

Utspelen från president Trump och utrikesminister Pompeo om coronasmittans ursprung i Kina kan vara en del av valrörelsen inför USA:s presidentval i november, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet i Stockholm och USA-kännare.

”Det republikanska partiet och inte minst Trumpadministrationen funderar allvarligt på att göra Kina till den stora fienden inför presidentvalet i USA”, säger han till TT.

Trumps anhängare letar något nytt för att slåss för nu när ekonomin är i kris. Trump anses vara hårdare gentemot Kina än Demokraternas kandidat Joe Biden. Kina kan bli en yttre fiende som samlar Trumps anhängare. Ett växande missnöje med Kina finns dock även bland Demokraterna, enligt Hallenberg.

”Men börsen gick ned i fredags, marknaden fruktar ett nytt handelskrig och dåliga relationer med Kina”, säger Hallenberg och konstaterar att en försämrad världsekonomi även drabbar USA:s ekonomi.

Amerikanska utspel om Kina gällande coronaviruset har väckt starka reaktioner från kinesiskt håll, där frågan är mycket känslig.

”Landet går också en balansgång. President Xi Jinping ligger lågt, men talespersonerna går hårt ut och säger att påståendena är rena lögner”, säger Hallenberg.

Enligt WHO har coronaviruset spridits från djur till människa. Utbrottets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan, men mer exakt hur det tog skuttet från vilda djur till människor är inte klarlagt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?